1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Dosežki »Golobnjaka« – sedmi del

Piše: Dr. Vinko Gorenak

Nadaljujmo torej z dosežki »Golobnjaka«. Tam niso več na dopustu, zato nimajo več možnosti, da ne bi delali škode, meni pa ni več treba analizirati »Programa za delo koalicije 2022–2026« in ga primerjati z realizacijo. Vsakodnevnih dosežkov »Golobnjaka« je na pretek, prostora za pisanje pa premalo. Zadeva, o kateri bom pisal, je bila v medijih že predstavljena, a moj namen je narediti primerjavo s tremi vladami Janeze Janše, kako smo namreč takrat ravnali v enakih primerih.

Julija letos je v ZDA potekal Visoki politični forum za trajnostni razvoj 2023. Na videz mi tole deluje bolj kot navadno mešanje megle. Udeležba je bila mogoča tudi preko videopovezav, na pot torej sploh ni bilo treba. Uradna delegacija ministrstva za javno upravo z ministrico je štela kar pet  članov, ločeno pa so potovali še trije člani drugih ministrstev. Skupno torej osemčlanska delegacija. V praksi treh vlad Janeza Janše se takih primerov ne spomnim. Sploh pa je vlada vedno potrdila eno samo delegacijo, brez ločenih udeležencev kot tokrat.

Kaj pa stroški? Pet članov delegacije ministrice Ajanović Hovnikove je za pot porabilo kar 33.000 evrov vašega, to je davkoplačevalskega denarja. Trije člani delegacije z drugih ministrstev pa »le« 13.800 evrov. Skupni stroški za vas, davkoplačevalce, pa so bili kar 46.880 evrov ali 77 najnižjih pokojnin, ki jih je Luka Mesec, član »Golobnjaka«, »zagotovil« upokojencem.

Delo treh vlad Janeza Janše sem spremljal neposredno, v letih 2012–2013 pa sem bil član vlade v vlogi notranjega ministra. Na vsaki seji vlade se potrjujejo programi za obiske ministrov ali državnih sekretarjev v tujini, potrjuje se tudi sestava delegacije. Po opravljenem obisku pa vlada sprejema poročila o njihovem delu. V času prve Janševe vlade 2004–2008 je bil minister Gregor Virant tisti, ki je venomer opozarjal na sestavo posamezne delegacije in zelo redki so bili primeri, ko je delegacija lahko štela več kot tri člane. Običajno je šlo za ministra ali državnega sekretarja, področnega direktorja direktorata, ki je vsebinsko pokrival materijo, ki je bila na dnevnem redu, in običajno še za šefa kabineta, prevajalca, predstavnika za stike z javnostmi ali kaj podobnega. Redki so bili primeri delegacij z več kot tremi člani. V takih primerih je moral minister posebej utemeljiti, zakaj naj bi delegacija štela več kot tri člane.

Tudi v drugi Janševi vladi 2012–2013 ni bilo nič drugače. Ministri smo že vnaprej vedeli, da je v času varčevanja vrag vzel šalo in večina med nami ni niti predlagala več kot tričlansko delegacijo. Včasih je bilo to težko, sam sem v vlogi notranjega ministra imel v svojem delovnem področju policijo pa tudi tožilstvo. Dva resna sestavna dela notranjega ministrstva in pogosto sem se moral odločati, kateri direktor direktorata – ali tisti za policijo ali oni za tožilstvo – bo šel z menoj. Šefinja mojega kabineta v tistem času tujine sploh ni videla, da ne govorim o kom drugem.

V tretji Janševi vladi 2020–2022 je bila situacija precej podobna, redke so bile delegacije z več kot tremi člani, so pa bile.

Danes pa nam vladata Svoboda in »Golobnjak«, zato je seveda vse drugače. A ne mislite, da so to največji zapravljivci davkoplačevalskega denarja. Pred leti je takratni predsednik države Danilo Tűrk potoval v Bosno in Hercegovino. Za najem letala, s katerim je potoval, smo davkoplačevalci odšteli vrtoglavih 89.100 evrov. Sam sem tja potoval v vlogi notranjega ministra leta 2012 z avtomobilom in dvema varnostnikoma, stroški goriva in dnevnici obeh varnostnikov so stali manj kot 300 evrov.

To pa še ni vse. Ko to pišem, se postavlja vprašanje, zakaj je vrhovni vodja »Golobnjaka« v avgustu 2023 plačal kar 73.800 evrov za najem letal, s katerimi je potoval sam ali s partnerko. Ta znesek je višji, kot ga je v dveh letih, tudi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, plačala tretja Janševa vlada za njegova potovanja. Ministrica Ajanović Hovnikova pa si je »pridelala« še eno afero; 300.000 evrov je podelila kar svoji nekdanji poslovni partnerici oziroma nevladni organizaciji svoje mame. Zadeva ni primerljiva s situacijo ministra Janeza Ciglerja Kralja v prejšnji vladi. On je iz Zavoda Iskreni izstopil, preden je postal minister, svojega deleža ni prenesel na sorodnike, niti se po ministrovanju tja ni vrnil. SDS terja odgovore. Še bo zanimivo. Se nadaljuje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine