7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Dan, ko je medijski mainstream sramotno navijal, da bi Trump v Bagdadu dočakal svoj »Bengazi«

Na Silvestrovo je čez lužo vrelo. Demokratski politiki so se ob pomoči medijskega mainstreama spravili na predsednika Donalda Trumpa, češ da igra golf na igrišču Trump International Golf Club v Palm Beachu, medtem ko so ogrožena življenja Američanov na veleposlaništvu v Bagdadu. Napovedovali so, da bo to Trumpov Bengazi. Kar niso vedeli, je to, da sta bila v tistem trenutku od veleposlaništva le nekaj minut oddaljena dva z raketami oborožena helikopterja tipa Apache, za njima je prihajalo sto »hudičevih psov«, kakršen je vzdevek za ameriške marince.

Septembra 2012 so bili v dveh diplomatskih predstavništvih v Bengaziju v Libiji ubiti štirje Američani (vključno s takratnim veleposlanikom Johnom Christopherjem Stevensom). Takratni predsednik Barack Obama in njegova državna sekretarka Hillary Clinton sta potrebovala 13 ur, da sta ukazala posredovanje ameriških silam. Bilo je prepozno. Sprva se je Bela hiša branila, da je šlo za spontan protest zaradi objave nekega filma o preroku Mohamedu na You Tubu in da ni bilo mogoče predvideti tragedije. Samo dva dni kasneje je Obamova administracija priznala, da je šlo za skrbno načrtovan napad, za katerim so stali člani islamske militantne skupine Ansar al-Sharia.

V Bagdadu je bilo podobno. Medijski mainstream (tudi slovenski) še danes poroča o »protestnikih«, čeprav je bilo že v torek znano in potrjeno, da je iranska vlada igrala neposredno vlogo pri organizaciji napada »protestnikov«, ki so jih vodile oborožene milice in teroristična skupina Hezbollah. Donald Trump ni okleval. Za odločitev naj bi potreboval 13 minut, kar je jasneje potrdil tudi njegov starejši sin Donald Trump Jr.: »Lepo se je zbuditi v državi, ki je spet vodena tako, kot bi morala biti. Ko je naše veleposlaništvo napadeno in prosijo za pomoč, jo dejansko dobijo … Takoj!« In še: »Včerajšnje ukrepanje v nasprotju s sramotnim odzivom v Bengaziju je vse, kar morate vedeti, kdo vodi ZDA takrat in zdaj.«

Proiranskim oboroženim skupinam je sicer uspelo delno vdreti na območje veleposlaništva v Bagdadu, a življenja Američanov niti za trenutek niso bila ogrožena. Prvi napad so odbile varnostne sile znotraj poslopja, kasneje sta dva ameriška helikopterja s prsti na sprožilcu preletavala stavbo veleposlaništva. Če bi iz veleposlaništva prišel en sam klic, da ne morejo vzdržati, bi posadki polno oboroženih Apachev uničili vse živo okoli stavbe veleposlaništva. Tako ni bilo potrebno. Tudi 100 marincev je že prišlo.

Mediji sicer danes pišejo, da so se proiranske skupine z območja ameriškega veleposlaništva v t. i. zeleni coni sicer umaknile po pozivu šiitske skupine Hašed al Šabi, kar ne drži. Grožnja s silo ameriške vojske jih je prisilila k umiku: šest novih helikopterjev je bilo v bližini, 750 marincev pa v pripravljenosti.  

Čeprav so Donaldu Trumpu pripisovali (in mu še pripisujejo), da bo svet pahnil v vojno, v globalni oboroženi spopad, je v resnici eden najbolj miroljubnih ameriških predsednikov. Po nepotrebnem se ne zapleta v spopade ali vojne, tega na Bližnjem vzhodu, kjer je »doma« nafta, niti ne potrebuje več, saj ZDA postajajo neto izvoznica črnega zlata. Po drugi strani pa je v Bagdadu pokazal odločnost: da bo neprizanesljiv do vseh, ki bodo ogrožali življenja Američanov. In da bo hitro ukrepal.

Medijski mainstream pa je spret odigral zelo sramotno vlogo. Zdelo se je, da skupaj z levičarji komaj čakajo, da proiranske milice vdrejo v veleposlaništvo in da ubijejo osebje. Zgolj zato, da bi doživeli Trumpov Bengazi, kar bi pomenilo prednost za demokratske kandidate na letošnjih predsedniških volitvah. Ali kot je dejal Donad Trump Jr.: »Žalosten je dan, ko lahko od medijev slišite, kako so razočarani, da se napad na veleposlaništvo ni spremenil v katastrofo kot Bengazi. A sedanje ameriško vodstvo je imelo pogum, da dejansko ukrepa in brani Američane,« je zapisal na družbenem omrežju Twitter in dodal: »Zdaj vsaj vemo, na čigavi strani so!« Mediji, namreč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine