15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Črpanje evropskih sredstev: Golobovi se kitijo s tujim perjem

Piše: Vida Kocjan

Vladajoča koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) ob koncu prvega polčasa – za drugega je tako vprašanje, ali ga bomo doživeli – na družbenih omrežjih objavlja številna zavajajoča in pomanjkljiva sporočila, pogosto brez navedbe virov. Obstaja občutek, da nastajajo pod taktirko popolnih amaterjev, saj ni mogoče verjeti, da bi se pod to šlamastiko lahko podpisali resni strokovnjaki.

Eno takšnih sporočil je, kako je vladi uspelo pridobiti vsa razpoložljiva evropska sredstva iz programskega obdobja 2014 do 2020 v višini 3,4 milijarde evrov. Golobovi so vlado prevzeli 1. junija 2022, ko je bilo razdeljenih sto odstotkov vseh sredstev plus 12 odstotkov rezerve sredstev, pa je opozoril Janez Janša.

Dejstvo je tudi, da je Slovenija po podatkih Evropske komisije pri črpanju evropskih sredstev ujela in prehitela povprečje držav članic EU šele leta 2020. To je bilo v času Janševe vlade. V obdobju od 2021 do 2027 pa se črpanje evropskih sredstev še ni niti začelo. Na to je opozorila Monika Kirbiš Rojs, strokovnjakinja za evropske projekte in nekdanja državna sekretarka za kohezijo, ta čas pa sekretarka državnega sveta. Objavila je podatke Evropske komisije, iz katerih je razvidno, da Slovenija v času Golobove vlade močno zaostaja za evropskim povprečjem. Tisto, kar smo v zadnjih dveh letih pridobili iz novega programskega obdobja EU, pa so bila predplačila, ki jih je zagotovila prejšnja vlada.

Zdajšnja vlada že dve leti ni objavila nobenih razpisov. Zato je črpanje nično, hvalijo pa se z dosežki prejšnje vlade.

Zdajšnja vlada že dve leti ni objavila nobenih razpisov. Zato je črpanje nično, hvalijo pa se z dosežki prejšnje vlade. Kirbiš Rojsova je ob tem vladi sporočila, da se kiti s tujim perjem.

Ničnost črpanja Golobovih je pogojeno tudi s tem, da so takoj po volitvah leta 2022 na mesta vodilnih v vladni službi za evropska sredstva namestili na volitvah propadle kadre, ki o evropski kohezijski politiki ne vedo nič, niti jih ne zanima. Poznavalce so odslovili. In zdaj smo, kjer smo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine