2.1 C
Ljubljana
nedelja, 3 decembra, 2023

Čistke na RTV Slovenija in novela zakona o RTVS, ki je pravo skrpucalo

Piše: mag. Andrej Aplenc

Vedeli smo, da čistke na nacionalni televiziji prihajajo, a ko se to zgodi, človeka prizadene. To se ne bi smelo dogajati v nobeni demokratični družbi. So pa te čistke posledica odločitve Ustavnega sodišča RS, ki ga je takrat komentiral predsednik SDS Janez Janša, nanašala pa se je na novi zakon o RTVS. Zapisal je: »Konkretno, od danes ustavno sodišče ne obstaja več. Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo.«

Če se časovno vrnem nekoliko nazaj, so sedanje čistke na RTVS posledica odločitve ustavnega sodišča, ki je odpravilo začasno zadržanje novele zakona, ki so jo zadržali v februarju. Ta je torej začela veljati, sodišče pa še vedno mora presoditi o njeni ustavnosti. Če to kot laik pravilno razumem, je novela lahko še vedno protiustavna, kdaj bomo izvedeli, ali je ali ni, pa ne vemo. Vse, kar se dogaja sedaj na RTVS, je lahko ustavno, lahko pa tudi ne.

Pod kakšno vlado torej živimo in kakšno ustavno sodišče odloča o pomembnih pravnih vprašanjih? Odgovor je lahko samo, da drsimo v mehko diktaturo.

Vse to pa še veliko drugega je bilo pravzaprav pričakovano. Ko je bilo jasno, da si je Kosov klan podredil POP TV, je bilo tudi jasno, da bo Golobov klan naredil vse, da si pridobi svojo televizijo. No, sedaj jo praktično ima. Kako bo vse to videti v prihodnje, pa je veliko vprašanje. Gledanost televizij je na RTVS zaupen podatek, kolikor vem, je bila POP TV vedno veliko pred RTVS in ne bi bil prav nič presenečen, če se bo ta razlika še povečala. No, mogoče bo lahko NOVA24TV kdaj izbrskala, kako je z vsem tem, pričakujem pa, da bo ta zaradi politične pristranosti in neobjektivnost, ki ji bomo seveda  priča, gledanost še bolj padala.

O čistki na RTVS, to je o imenih, ne bom govoril, vsakdo si jih lahko ogleda na internetu. Je pa neverjetno, kako nas ima sedanja vlada za prave Butalce. Nastajanje novele zakona o RTVS, ki sedaj velja, je bilo obskurno, nekakšne civilne družbe so iz njega naredile skrpucalo, in sedaj ne vemo, ali je novela ustavna ali ne, izvršuje pa se. Posledice poleg čistk bo seveda tudi enopartijska propaganda, kot je bila v prejšnjem režimu, seveda s ciljem, da se perejo možgani Slovencev.

Za sedanjo vlado je to dobrodošlo. Gospodarska rast se ustavlja, s Statističnega urada RS so februarja sporočili, da je gospodarstvo zrastlo za 5,4 odstotka, sedaj pa so podatek popravili in sporočili, da je bila rast za polovico manjša. Kot poročajo mediji, je ekonomist Dušan Mramor opozoril, da takšnega razkoraka ne pomni in da bi to Slovenijo lahko pahnilo v finančne težave. Nekdanji finančni minister Andrej Šircelj je pa dejal, da je to alarm za javno finance.

Hkrati pa moramo obnoviti vse: hiše, gospodarska poslopja, stanovanja in infrastrukturo, to je vse, kar so v začetku avgusta deževna ujma in narasle reke uničile. Koliko milijard bo to stalo, v tem času ni jasno, jasno pa je to, da bo transparentnost porabe vsega tega denarja zelo vprašljiva. Kdo in katera podjetja bodo dobila posle pri tej obnovi, kdo bo o tem odločal in kakšen vpliv bodo imela politična ozadja, so umestna vprašanja. Ob vseh teh dejstvih je jasno, da je obvladovanje RTVS in s tem primerno odmerjanje dejstev in novic za sedanjo vlado ključnega pomena.

Ob vsem tem si ne morem kaj, da ne bi zapisal naslednjega. Imamo novelo zakona o RTVS, ki je pravo skrpucalo, ni jasno, ali je v skladu z ustavo ali ne, izvršuje pa se. Vprašanje je, zakaj ne bi vlada, če je res tako svobodna in objektivna, za novi zakon o RTVS preprosto prepisala recimo zakon o avstrijski nacionalni televiziji. Ali pa kakšnega drugega iz držav EU, kjer niso nikdar imeli ustavnih ali drugačnih cirkusov s temi zakoni. Tam vse televizije v redu delujejo, tam ni nobenih čistk, nobenih štrajkov, nobenih napol tajnih združenj nekaterih novinarjev, ki rušijo vodstva.

Vsekakor pa menim, da bo prišel čas, ko bomo imeli zakon o RTVS, ki bo primerljiv drugim v EU in ki bo pravno poskrbel za to, da bo poročanje objektivno in vsestransko.

No, sedaj ne bom gledal RTVS. Včasih bom gledal POP TV, da vidim, kaj dela Kosov klan. Sicer bom pa gledal NOVA24TV, pa ORF in BBC in CNN pa še kakšno drugo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine