-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Četverica pogumnih na drzni misiji v Kijivu: Na poti naj Bog z angeli varuje Janšo, Fialo, Morawieckega in Kaczyńskega

Piše: Jože Biščak

Trije predsedniki vlad srednjeevropskih držav (Janez Janša iz Slovenije, Petr Fiala iz Češke in Mateusz Morawiecki s Poljske) ter podpredsednik poljske vlade, predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Jarosław Kaczyński se odpravljajo v Kijiv, kjer se bodo srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denys Shmyhal. Zelo tvegano, a pogumno. Vložek v svobodo in suverenost držav, ki so najbližje napadalni Rusiji, je prevelik in preveč pomemben, da bi četverica neupogljivih in nepredstavljivo korajžnih, ko smrt na ukrajinskih tleh preži na vsakem koraku, mislila na lastno varnost.

Nevarno potovanje v Ukrajino je usklajeno in organizirano v dogovoru s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. To kaže, za kako pomemben obisk v vojnih časih gre. Četverica želi Zelenskemu, ki ni strahopetno pobegnil iz Ukrajine, v živo povedati, da Evropska unija podpira suverenost in neodvisnost Ukrajine. Prebijati se bodo morali čez kraje, kjer Putin z vojaško silo kosi smrt. Čeprav je poskrbljeno za njihovo varnost, gre vseeno za zelo tvegano potovanje. To bo močno sporočilo Ukrajini, da ni sama.

Obisk naj bi se v strogi tajnosti pripravljal več dni, potujejo z vlakom. Podrobnosti poti niso znane, prav tako ne kraj srečanja z ukrajinskimi voditelji. Četverica se zaveda, da na kocki ni samo Ukrajina, ampak Ukrajinci branijo domovino tudi za druge evropske države, predvsem tiste, ki so tik ob meji z Rusijo. Blazni Putin se iz Moskve namreč ni odpravil samo v Kijiv, ampak je svojo vojaško ofenzivo začel tudi proti Evropi. To, kar gledamo danes v državi pšeničnih polj, je samo začetek nečesa bolj zlohotnega. In če se zlo danes ne ustavi, utegne preplaviti celo staro celino.

Da se v Ukrajino odpravljajo vodilni državniki iz Slovenije, Poljske in Češke ni naključje. Te tri države dobre vedo, kaj prinese boljševistično in komunistično zlo. Rusija pod Putinom pod krinko nadaljuje s to ideologijo, čeprav se na vse pretege trudi dokazati, da je demokratična in da so pri njen volitve svobodne. Vse omenjene tri države so nekoč občutile težo tega totalitarnega vojaškega škornja. Zato naj Bog z angeli varuje na poti in v Kijivu pogumno srednjeevropsko četverico: Janšo, Fialo, Morawieckega in Kaczyńskega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine