19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Čas nedolžnosti

Piše: Ivan Šokić

Devetnajstega novembra 2021 si je bila porota na sojenju v Wisconsinu edina, da je Kyle Rittenhouse nedolžen. Kalvarija, ki se je začela 25. avgusta 2020 med izgredi v Kenoshi, je dobila zasluženi epilog.  S tem je bilo tudi dokončno potrjeno, kar je bilo jasno od same noči, ko je prišlo do streljanja med izgredi BLM in Antife v Kenoshi, da je takrat 17-letni Rittenhouse streljal v samoobrambi.

A to je šele začetek. Če spomnimo, je bil povod za več mesecev trajajoče izgrede v vseh večjih mestih v ZDA leta 2020 smrt črnega kriminalca Georgea Floyda 25. maja 2020. Krivdo za njegovo smrt so mediji obesili belemu policistu, čeprav je obdukcija potrdila, da je Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka fentanila. Skozi mesece se je vedno našel nov črn kriminalec, ki se ni mogel upreti upiranju aretaciji. Rayshard Brooks je v Atlanti 12. junija 2020 dočakal neslavni konec, ko se je v vinjenem stanju upiral aretaciji, pograbil policistov paralizator, ga skušal uporabiti in nato končal mrtev. Tretji “mušketir” je bil Jacob Blake iz Kenoshe, ki je med upiranjem aretaciji 23. avgusta 2020 staknil štiri strele in ostal paraplegik. Blake je nasploh svojevrsten primerek, saj je policijo na pomoč poklicala mati njegovega otroka, ki jo je v preteklosti že večkrat posilil. Ko pa je končal na vozičku, je z njim simpatiziral tudi zdajšnji ameriški predsednik Joe Biden. Nekdanji predsednik Donald Trump je po drugi strani branil Rittenhousa. Kakor vidimo, je bila konkurenca za Darwinovo nagrado leta 2020 huda.

Sojenje Rittenhousu je pomagalo osvetliti celotno dogajanje. Izkazalo se je, da je bil Rittenhouse, ki je sicer živel v Antiochu v sosednjem Illinoisu, močno vezan na Kenosho. Poleg tega, da je tam delal čez poletje, je v mestu živel tudi njegov oče. Antioch in Kenosho loči okoli 30 kilometrov. Kot da bi se odpeljali iz Ljubljane v Kranj. Razumljivo je, da je bil mladenič, ki je nekoč sanjal, da se bo pridružil policiji, pripravljen pomagati skupnosti, ki jo je poznal, čistiti grafite in dati prvo pomoč. Rittenhouse je bil najstnik. Naiven, nedolžen, idealist. Želel je pomagati. In zaradi tega je bil po vsem sodeč idealna tarča.

Kyle Rittenhouse (foto: Twitter)

Med sojenjem je prišlo na dan, da so pri FBI vse leto sedeli na videoposnetkih iz drona, zaradi katerih bi morala že na začetku pasti vsaka obtožnica proti Rittenhousu. Iz zraka se namreč brez dvoma vidi, kdo je prvi začel streljati, kdo je koga napadel in kdo je česa kriv. Pri FBI so ta material skrivali pred Rittenhousovo obrambo. Nekateri ugibajo, da so želeli posamezni akterji iz Rittenhousa narediti zgled za druge navdušence nad strelnim orožjem in idejami o branjenju tuje lastnine. Take teorije ni težko sprejeti. Kdorkoli je videl kakršnokoli fotografijo Rittenhousa, ve, da ne gre za klenega vojščaka z železno čeljustjo in s širokimi rameni. Fant je videti kot idealna tarča za izživljanje. Mogoče je to tudi bil načrt, a se je zalomilo, ko je Rittenhousov angel varuh delal nadure.

Okoliščine, v katerih se je znašel v času napada, to še dodatno potrjujejo. Rittenhouse ni sam pohajkoval po Kenoshi s paketom prve pomoči in puško na rami. Pripadniki milice, ki je varovala lokalna podjetja pred izgredniki, so delovali v parih. Rittenhouse je bil v paru s 40-letnim vojnim veteranom, ki pa je čisto po naključju v času tik pred incidentom poniknil. Rittenhouse se je tako moral sam odpraviti gasit požar. Izgredniki so želeli zažgati bencinsko črpalko. Rittenhousovo dejanje je razjarilo izgrednike. Mladenič se je začel umikati, a so planili za njim. Prvi je streljal eden od izgrednikov, Joshua Ziminski. Nato je nanj planil nori pedofil Joseph Rosenbaum in končal mrtev. Brez heca, Rosenbauma so na tisti dan spustili iz norišnice. Enaka usoda je doletela tudi drugega napadalca Anthonyja Huberja, ki je Rittenhousa udaril z rolko, ko je ležal na tleh. Tretji, pripadnik Antife, Gaige Grosskreutz je srečanje z Rittenhousom preživel. Na sodišču je priznal, da je Rittenhouse streljal, šele ko je sam vanj nameril pištolo, ki je po zakonu ne bi smel imeti.

Kyle Rittenhouse (foto: Posnetek zaslona)

Rittenhouse je bil v očeh sodišča spoznan za nedolžnega. Medtem so osrednji mediji že naredili dovolj škode, da bo v očeh javnosti vekomaj kriv. Kar je najhujše, Rittenhouse je bil na lastnem sojenju talec umazane politike, zaradi česar je moral predčasno odrasti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine