4.2 C
Ljubljana
torek, 12 decembra, 2023

Brezglavo dvoglavo vodenje države – če ne bi bilo žalostno, bi bilo smešno!

Piše: Vančo K. Tegov

Te dni gledamo mešanico  burleske in tragikomedije z predstavniki naših »oblastnikov« v vlogi protagonistov, ki nam ni v čast, bolj v posmeh.

Eno za drugim. V resnici. Režiserja ne poznamo, poznamo scenarista. Ta dva nista ista, enaka še manj. Izdelek pa kot orientalski čaj osladen z grenkim priokusom.

Robert Golob se je v vlogi premierja Slovenije pred enim tednom udeležil mednarodne humanitarne konference za pomoč civilnemu prebivalstvu v Gazi, ki jo je v Parizu gostil francoski predsednik Emmanuel Macron.  Seveda pod močnim stiskom in pritiskom  je na službeno pot odpravil skupaj s svojo partnerko Tino Gaber, kjer sta bila gosta Macrona in prve dame Brigitte Macron.

Robert Golob je iz počitnic skupaj s svojo ljubico v Dubaju odšel v Francijo. Tam sta, kot da sta zasebna donatorja, v humanitarni  »klobuk« vrgla milijon evrov davkoplačevalskega denarja za pomoč  civilnemu prebivalstvu v Gazi.

V Francijo je priletel od tam, od koder gre na bojišče poveljevati Yahya Sinwar, vodja terorističnega dela Hamasa, ki leži ko ni na bojišču na štirih milijardah dolarjev, večji del preusmerjenih iz humanitarne pomoči, ki bi jo naj dobili taisti, ki jima je doniral Robet Golob. Ter pokazal, kako se z lahkoto daje tuje, in dokazal, da je tam, kjer je, ker je nezrel in nedorasel funkciji, ki jo opravlja. Vmes je bila njegova ljubica pohvaljena s strani palestinskega predsednika vlade za barvno usklajenost njenih oblačil in celoten imidž, ki bi naj bil kot za nalašč v barvah palestinske zastave. Še “selfi” je posnel s tema dvema, karkoli že sta.

Opit od slave ki jo je bil deležen na mednarodnem političnem parketu, se je zapodil na drug teren.  V Italijo. Tam ga je dočakala  Giorgia  Meloni, predsednica italijanske vlade. Po protokolu sta se sprehodila po rdeči preprogi, pri tem pa nerodno iskala pravo mesto za poziranje pred fotografi. Melonijeva je Goloba prijazno usmerila, ga bolj sukala okoli njegove osi kam naj se obrne in kje naj pozira, ter mu pri tem skušala seči v roko, česar pa premier ni takoj opazil. Nerodni situaciji sta se oba voditelja iskreno nasmejala. Pa še kdo. Kdor se na protokol  spozna, je videl in prepoznal protokolarnega »telička«, ki odreagira samo na »butanje«.

Glede najbolj pereče teme, to so migracije, je Melonijeva naredila to, kar mi nismo, uvedla nadzor na  meji. Seveda razume težave obmejnega prebivalstva ob ponovni uvedbi nadzora na meji med državama. Italija je sredi oktobra uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo.  Bo odpravljen, ko bo. Ker se ne ve.

Vmes pa  v državi, kot je zaznati, iščejo zamenjavo Goloba v osebi, ki bi bila lažje nadzorovana in  bolj krotka, kot je on. Še kako prikladna je situacija okrog njegove nujne operacije kile, ki bo izvedena kasneje. Boljšega namestnika, čeprav ni po vrstnem redu, kot Lunežnik, pardon, Luka Mesec, ki se komajda sestavlja od nešteto obveznosti, ki jih ima na “svojem” ministrstvu. Ob napovedi nadomeščanja premierja Goloba za čas njegove neprostovoljne odsotnosti, je zaskrbljujoče grizenje nohtov s strani Mesečnikovega Luke. Nadejamo se lahko – vsaj v tem primeru in situaciji – da bodo parlamentarni mlini mleli počasneje  in  v tem času ne pride do priznanja Palestine.

Predsednica države pa v podporo Hamasu. Nataša Pirc Musar kot predsednica ne naredi veliko državniških potez. Prvo po dolgem času  je napravila te dni , pa še ta je napačna in neprimerna.  »Cel svet je bil pretresen, ko je prišlo do napada na izraelske otroke, starše in starejše. Cel svet z nejevero gleda, kako umirajo otroci v Gazi. Umiranje otrok v vseh vojnah po svetu je nepopisna tragedija. Tragedija, ki se mora končati.« Ne pove, zakaj je to tako. Izrael že nekaj desetletij uporablja rakete predvsem zato, da zaščiti vse izraelske otroke, medtem ko Hamas uporablja lastne otroke v šolah in bolnicah zato, da pod njimi in ob njih skriva rakete, s katerimi pobija izraelske otroke oziroma civiliste. Preskoči moment, ko je treba razložiti, da Hamas in njegovo vojaško krilo smi vzamejo za talce lastno ljudstvo, med njimi tudi  veliko otrok, da  se sami ne morejo odločiti o tem, ali se odzovejo na poziv za umik. Palestinski teroristi so ob oktobrskem napadu načrtno pobijali, posiljevali, mučili in ugrabljali izraelske in tuje ženske in otroke oziroma civiliste. Nato pa so se skupaj z ugrabljenimi umaknili v rove in bunkerje pod šolami in bolnišnicami v Gazi. Kukavičje ravnanje. Izrael ne pobija otrok načrtno, kot to počne Hamas.  V kolikor predsednica države podpira  načrtno nečloveško in teroristično početje Hamasa, se mora zamisliti, ali je primerna za osebo, ki bi prestavljala državo Slovenijo. Po mojem ni primerna kljub izvolitvi. Predvsem pa se naj kot predsednica pogleda v ogledalo.

Kam je zašla država, oziroma kdo ji želi tako slepo ulico, ulico zastoja, nazadovanja in uničenje ugleda, ki smo go mukoma pridobili?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine