-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Balkanski »sev« v EU parlamentarne klopi

Piše: Vane T. Costa

V petek, 26 marca bi se naj, ali vsaj tako bi moralo biti, predsednik vlade Janez Janša udeležil videokonferenčne razprave o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji. Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je namreč to zadevni dan želela nadaljevati razpravo o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji, ki bi naj bila kršena, kratena, zatirana.

Pa nič od tega kar bi bilo drugače kot drugje, oziroma da imamo na eni strani svobodo in svobodo medijev na eni strani in na drugi da si jo nekateri želijo imeti več ali mislijo da jo imajo premalo. Situacije v družbi kot marsikje drugod, ki je živ organizem. Tudi kakšen problem, vendar je zorni kot drugačen. Da bi se resnično lahko ugotovilo stanje se mora spoznati medijska krajina in standardi svobode pisane in izgovorjene besede. Omenjeno bi naj bilo da se nekateri novinarji bojijo za svoje življenja. Ne za življenja marveč za privilegije, ki so jih imeli v nekih drugih časih. In če nekoga vabiš na »zagovor« čeprav je on sam žrtev te medijske privilegirane »nesvobode«, mu dovoliš da se pripravi na primeren način in z primerno ponazoritvijo. Seveda. Le če na drugi strani sedi oseba ali bi morala sedeti oseba ki je nepristranska ali vsaj daje videza nepristranskosti. Prav tako z visokimi etičnimi in moralnimi načeli ki zadovoljuje te standardne pritikline za osebe na takšnih položajih in mestih.

Slovenske izvozne »tožibabe« uspešno opravile nalogo.

Kdo je spodbujal »izvoz« negativne energije in medijske »polarne« zime in naše dežele v bruseljske in strasbourške klopi in sobane? Novinarji in prijatelji ter člani »marksističnih« krožkov pri nekoč pa tudi danes ideološko angažiranih medijev, ki so imeli v naslovu časopisa do pred kratkim da so »glasilo« SZDL ali delovnega ljudstva ali druge ideološko obarvane skovanke. Kritika se nanaša na to da 30 let po osamosvojitvi nimamo osrednjo medijsko avdiovizualno hišo, ki pri naš sliši na ime nacionalna RTV, ki pa je servis ene ideologije in predstavnika enega dela prebivalstva četudi bi morala biti od vseh, posebej in zato ker vleče denar od vsakega uradno prijavljenega elektropriklopa na omrežje. Kako neumna in socialistična neprebavljiva izmišljotina. Za crkniti. In s to balkansko in socialistično sramoto nas »promovirajo« feminizirana novinarska »zmeneta«, ki imajo Zgago v priimku in zmedo v glavi. Zato jih njihov aktivistično angažiran ceh celo nagradi z nazivom najbolj prodoren in kritično pišoči novinar iz območij EU kjer je težko pisati in od tega preživeti zaradi preganjanja. Da bo zvrhan koš internacionalizma sta tukaj še vrli predstavnici Slovenije v EU parlamentu, poslanki Tanja Fajon in Irena Joveva, prav tako produkta ali bolj » nus produkta«, stranska proizvoda tega podnebja, ki se je izdelal in formiral v medijih, ki gojijo socialistični internacionalizem, danes pa v obliki progresivnih ali z preprostimi besedami levičarskih miselnih sklopov. Da to neseš na pladenj svoji kolegici po ideološki in sorodni barvi pripadnosti in sveto nazorski, je mala »malica«. Če prav glavna akterka tega »veledogodka« Sofie in t’ Veld ali po slovensko Zofka Poljanska že dolga leta sedi v EU parlamentu pa ne slovi po močno izkazani potrebi po boljšem poznavanju področja za katerega je zadolžena v EU parlamentu. Draga »Zofka« vaši in od vaših socialističnih in liberalnih kolegic španski kolegi ter njihovi predniki iz državljanske vojne v Španiji, bi rekli »non pasaran«! Res ne bo šlo. Tako, pa še z vso lahkotnostjo in zbanaliziranim dolgočasenjem ter veznimi besedami brez kakršnega koli pomena se pregovarjate z slovenskim premierjem Janezom Janšo. Popolnoma prozoren manever ob vseh že tolikokrat slišanih besedah kaj ste in kaj niste in kako to počnete, ste padli na osnovnem postulatu dela v katerikoli resni instituciji v Evropi, to je verodostojnosti in zavezanosti resnici. Padli ste na izpitu vsega kar bi moralo vaše delo krepiti in potrjevati, enakosti in enakovrednosti obravnavanja pri svojem delu. Tukaj ste si polomili zobe in ta novo nastala »škrbina« v vašem delu vas bo še dolgo spremljala.

Bolje ponosno, težje živeti kot pa ponižan slaviti.

Reakcija ki je bila s strani slovenskega premerja je edina pravilna. To lahko počne nekdo ki ima hrbtenico, fizično in značajsko pa tudi verodostojnost da pri tem vztraja. Ima popolno podporo pa tudi argumentacijo da se zadeva izpelje na način, ki bo pokazala in dokazala da postopek zaradi katerega se vodi ta razprava, da je na strani resnice in pravilnega pristopa in poti do ustvarjanje prave slike. Kot kaže so reakcije po večjem delu Evrope pozitivne in v prid stališču in načinu pristopa slovenskega premerja. Početje premierja krepi ugled in verodostojnost v Evropi, oseba ki je v navezavi z domačimi prišepetovalci skušala izzvati notranjepolitične učinke pa je zamočila in zavozila zastavljeno »nalogo« s strani svojih slovenskih »EU«kolegic. To da je dane sledil poziv k odstopu gospe »Zofke Poljanske« je dejanje očiščenja pred seboj in pred svojo vestjo, seveda v kolikor ja ta »Zofka« ima.

Slovenija to držo verodostojnosti ima, jo bo še naprej imela in jo bo utrjevala. To bo v naslednjih mesecih, še posebej od prvega julija naprej, bo dokazala in dokazovala z poletnim prevzema jem vodenja EU in Sveta Evrope.

Ob že potrjeni uspešnosti, v to nihče ne dvomi!

Vane T. Costa je zunanji sodelavec Demokracije.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine