22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Asta Vrečko – Morana: revolucija in ignoranca

Piše: Dr. Jože Dežman

Asta Vrečko – Morana vodi Minres. Morana vodi ministrstvo resnice. Tako je razkritje izvrstne študije dr. Andreja Lokarja. Morana je vrhovna svečenica kulta rdeče zvezde. Ki je zasijal na Čebinah. Na Čebinah tam gori. In na gori se včasih govori tako, da odmeva v zgodovini. Celo taka višava so Čebine, da se jim tam od babilonske višave zmešajo jeziki.

Morani se je na Čebinah zagovorilo tako, kot se je čebinsko zagovorilo nekaterim že leta 1937, mnogim pa še za onimi iz 1937. Tudi Milanu Kučanu se je leta 1987 čebinsko zmešal jezik in ni ga več junaka, ki bi Milanovo čebinščino znal prevesti v slovenščino. Da se razbrati le večno žebranje: proletarska revolucija, razredni boj, Jugoslavija … Milan je napovedoval, da bo komunistična okupacija Slovenije večna.

Tudi iz Moraninega čebinskega žebranja, ki ga prilagam, se čuti, da čebinski Babilon dobro meša njeno besedičenje. Je hudo daleč od slovenščine, tako po vsebini kot po slovnici.

Še preden smo poznali njen govor na gori, sem vprašal pravnike, ali je njen čebinski vzlet kršenje slovenske ustave. Eden, ugleden advokat, meni,  da čebinski nastop Vrečkove »pomeni tudi degradacijo in erozijo   ustavnega reda Republike Slovenije.« Po mnenju drugega uglednega pravnika, nekdaj ustavnega in vrhovnega sodnika,  pa Vrečkova    bolj »deluje tragikomično in cirkusantsko, abotno in obrobno.  Tisto, kar je bistveno bolj nevarno, je ukinitev muzeja Slovenske osamosvojitve, ki na simbolni in prek nje tudi realni ravni pomeni rušenje vrednot Osamosvojitve. Te vrednote pa so vtkane v ustavno identiteto RS.«

Zdaj, ko poznamo Moranino razodetje na gori, sem ga poslal nekaterim zgodovinarjem. Nagrajeni in zaslužni znanstveni svetnik je razodetje ocenil kratko in jedrnato: »Jezus!« Mednarodno nagrajena zaslužna raziskovalka pa je zmogla nekaj besed več: »Izraža popolno neznanje in nerazumevanje zgodovine.«

Ne bom se spuščal v banalnosti kršenja slovenske ustave in zgodovinske nevednosti. Tako kot iz Kučanove čebinske samoupravne latovščine razberemo prerokbo, da bo komunistična okupacija Slovenije večna, je taka napoved tudi v Moraninem vedeževanju: »Z ohranjanjem dediščine, zgodovinskega boja knapov, komunistov, kulturnikov, umetnikov, žensk in delovnega ljudstva za pravično in solidarno družbo smo zavezani tudi mi ustvarjati socialno, zeleno in pravično prihodnost za naše zanamce.« Prevod je skoraj po Kučanovo: proletarska revolucija, razredni/spolni boj, anacionalnost.

Zato se ob dnevu upora proti okupatorju s hvaležnostjo spominjamo vseh, ki so se uprli Kučanovim napovedim čebinskih črepinj. V muzeju slovenske osamosvojitve, osvoboditve, demokratizacije in Republike Slovenije se bomo ob dnevu upora proti okupatorju spominjali tudi Morane, ki je tam gori na Čebinah sanjala črepinje o ponovni komunistični okupaciji.

Slava upornikom proti okupatorju za ustavo Republike Slovenije, ki prepoveduje čebinsko okupacijo in zmešane črepine!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine