4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Anticepilci, zdaj je pa dovolj!

Piše: Gašper Blažič 

Kot prvo naj povem, da sem začetek cepljenja pričakal s precejšnjimi pomisleki, tudi odporom. Pol leta sem se ukvarjal s tovrstnimi predsodki, zbiral informacije (in dezinformacije) o cepljenju proti covid19, se boril v sebi in na koncu prišel do spoznanja, da na tem svetu ni idealne rešitve. Vsaka od njih ima neke stranske učinke, tako je tudi pri vseh zdravilih na žalost. In osebno nimam težav, če nekdo nastopi s tehtnimi argumenti proti cepljenju, ne da bi zraven stlačil vse mogoče teorije zarote. Odprte diskusije pač niso odveč, prav nasprotno: so potrebne. 

A to, kar se dogaja v zadnjem času, nima nič opraviti z argumentirano diskusijo. Prejšnji teden je na skoraj dvesto naslovov iz medijev prispela elektronska pošta anonimnega pošiljatelja z namenom diskreditacije celjskega zdravnika, ki je v zadnjih mesecih redno pozival k cepljenju. Mimogrede, ne gre za nekega luftarja, ki bi se s tem ukvarjal iz čistega dolgčasa, ampak za specialista infektologije, torej medicinske veje, ki je tesno povezana z nalezljivimi boleznimi. Ker je očitno s svojo odločnostjo stopil na žulj skrajnim nasprotnikom cepljenja, so se ga lotili na skrajno umazan način – z nekakšnimi opolzkimi posnetki, ki s pomočjo sodobne tehnologije s področja »deep fake« obraz izbrane tarče »nalimajo« na želen posnetek. In cilj? Umazana diskreditacija tistih, ki rešujejo življenje. Ker naročniki v medije niso mogli prodreti, sedaj to razpošiljajo po družbenih omrežjih, spletnih forumih in se tam naslajajo. Glede na naprednost sodobne tehnologije pri obdelavi posnetkov je mogoče ljudi hitro prepričati, da gre za isto osebo.

Sicer pa to ni nič novega – je vse »že videno«. Borčevska propaganda vam bo še dandanes lahko omogočila ogled fotografije Jaroslava Kiklja v uniformi fašista, čeprav ni bil nikoli član tovrstnih formacij. Potem ko so ga komunistični rablji zahrbtno umorili, so njegov umor opravičevali prav s takšnimi fotomontažami. Naj ob tem povem, da je bil Kikelj, Mariborčan s primorskimi koreninami (njegov rod po očetovi strani sega v Stržišče pod Črno prstjo, nad Baško grapo, kjer je svojo posebno dušnopastirsko vlogo kasneje odigral duhovnik Vinko Kobal), slučajno študent medicine. Kot odbornik Katoliške akcije podobno kot mučenec bl. Lojze Grozde ni pristopil k nobeni od vojaških formacij.

Skratka, dragi antivakserji, vsaj tisti, ki se sedaj naslajate nad montiranimi posnetki, dovolj je bilo! Morda boste drugače razmišljali, ko se boste sami znašli v kakšni podobni vlogi na posnetku in si bo to ogledoval tudi vaš delodajalec, vaši družinski člani, sorodniki, prijatelji… Si tega res želite? To nima nobene zveze več niti s cepljenjem, niti medicino. Gre za čisto navadno žlehtnobo in pritlehnost! Vseeno pa vam ne želim nič hudega, predvsem pa vam želim, da ne bi nikoli, ampak res nikoli potrebovali zdravniške pomoči. Ker vam bo sicer zelo nerodno…

Gašper Blažič je novinar Demokracije, urednik njenega dnevnega deska ter urednik portala Blagovest.si.

Zadnje novice

Sorodne vsebine