15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Ameriški stalinistični odbor za »upravljanje dezinformacij«

Piše: Peter Marko Tase

Več ameriških senatorjev in zaskrbljenih državljanov po vsej Ameriki z veliko zaskrbljenostjo spremlja odločitev ministrstva za domovinsko varnost o ustanovitvi novega odbora za upravljanje dezinformacij.

Ko sem bral o tej pobudi, sem sprva mislil, da je ta napoved satira. Gotovo nobena ameriška administracija ne bi nikoli uporabila vladnih pooblastil, da bi sodila o govoru lastnih državljanov, ki ga ureja prvi amandma. Namesto da bi varovala južno mejo ZDA z Mehiko ali ameriško domovino, se je Bidnova administracija odločila, da bo za prednostno nalogo določila nadzor nad govorom Američanov. Ta novi odbor je skoraj zagotovo protiustaven in ga je treba takoj razpustiti.

Ministrstvo za domovinsko varnost (DHS) že dobro leto dosledno obravnava konkurenčna politična stališča kot dezinformacije, ki jih je treba spremljati ali preiskovati. Vendar politične razprave o vprašanjih, kot so priseljevanje, pandemske blokade in zunanja politika, nedvomno predstavljajo »temeljni politični govor«, ki ga varuje prvi amandma. Vrhovno sodišče je šlo celo tako daleč, da je dejalo, da »v skladu s prvim amandmajem ne obstaja nič takega kot napačna ideja«. Očitno širok mandat te nove vladne entitete za »usklajevanje boja proti dezinformacijam« v Ameriki spodkopava argument, da lahko ta entiteta sploh obstaja v skladu z ustavo.

Posebej zaskrbljiva je izbira predsednika Bidna za vodjo novega odbora, Nine Jankowicz, domnevne »strokovnjakinje« z dolgo zgodovino strankarskih napadov.

Po navedbah ameriškega senatorja Josha Hawleyja: »Leta 2020 je Jankowiczeva Trumpovo uporabo nacionalne garde opisala kot ‘stavek, ki ga pričakujem od voditeljev avtoritarnih držav, ne od predsednika Združenih držav’.«

Leta 2021 je pohvalno citirala članek, v katerem je pisalo, da je »domači fašizem obstajal že pred predsednikom Donaldom Trumpom«. Jankowiczeva je tudi trdila, da je Amerika sistemsko rasistična.

V odziv na razkritja o prenosnem računalniku Hunterja Bidna je tvitnila, da »50 nekdanjih uradnikov za nacionalno varnost in 5 nekdanjih vodij CIA meni, da gre za rusko operacijo vplivanja. Trump pravi ‘Rusija, Rusija, Rusija’.«

Jankowiczeva je dejala, da bo novi odbor ministrstva za domovinsko varnost »ohranil zavezanost ministrstva zaščiti svobode govora«. To je še posebej ironično glede na njeno obsežno kritiko svobode govora in prvega amandmaja. Jankowiczeva je trdila, da je okvir ‘svoboda govora proti cenzuri’ lažna dihotomija«. Ko je Elon Musk napovedal prevzem Twitterja, je dejala: »Zgrožena sem, ko pomislim, če bi absolutisti svobode govora prevzeli več platform, kako bi bilo to videti za marginalizirane skupnosti … ki že zdaj nosijo na svojih plečih … nesorazmerno veliko teh zlorab.« Jankowiczeva je nasprotnike »kodeksov izražanja« v družbenih medijih označila celo za »fanatike prvega amandmaja«. Te izjave, ki postavljajo pod vprašaj vrednost svobode govora, jo očitno diskvalificirajo za takšno vlogo.

Medtem ko so demokrati dolga leta nadzorovali javni prostor prek svojih zaveznikov iz tehnoloških velikanov, je Muskov prevzem Twitterja pokazal, kako šibak je ta nadzor. Predvidevamo lahko le, da bo edini namen tega novega odbora za upravljanje dezinformacij zbiranje moči zvezne vlade za cenzuro konservativnega in drugače mislečega govora. Po besedah senatorja Josha Hawleyja je to nevarno in neameriško, zato je treba odbor takoj razpustiti.

Do danes še ne vemo, kako bo deloval odbor za dezinformacije Joeja Bidena. Še bolj najasno je, kako bo odbor za dezinformacije deloval v skladu s prvim amandmajem, saj so podrobnosti o njegovem posebnem poslanstvu nejasne in skope.

DHS je ustanovitev tega odbora napovedal neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja. V Združenih državah Amerike le približno 2 od 10 odraslih trdita, da gredo ZDA v pravo smer ali da je gospodarstvo dobro,  kar je precejšen padec od pred meseca dni, ko so o teh dveh vprašanjih pozitivno mislili trije od desetih anketiranih Američanov. Ministrstvo za domovinsko varnost mora tudi pojasniti, kdo je gospo Jankowiczevo imenoval za vodjo odbora, saj se je na prejšnjih položajih samo osramotila.

Peter Marko Tase je avtor in urednik dvanajstih knjig o paragvajski zgodovini in zunanji politiki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine