12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Zunanji minister Logar po srečanju C5 zadovoljen, da je prejel podporo pri ključnih nalogah pred predsedovanjem EU

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV)

Zunanji minister Anže Logar je danes na Brdu pri Kranju gostil srečanje zunanjih ministrov pobude Central 5, ki poleg Slovenije vključuje še Madžarsko, Slovaško, Češko in Avstrijo. Pogovor zunanjih ministrov je bil osredotočen na bližajoče se predsedovanje Slovenije Svetu EU in na pandemijo.

Zunanji minister Anže Logar, se je danes na Brdu pri Kranji srečal z preostalimi zunanjimi ministri pobude Central 5 (C5), ki poleg slovenskega vključuje diplomatske predstavnike Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške. Ob tem so ministri največji del svojih pogovorov namenili ključnim nalogam predsedovanja Slovenije Svetu EU ter epidemiji koronavirusa, poroča STA.

Pomembnega zunanjepolitičnega dogodka so se udeležili sledeči gostje: Alexander Schallenberg (Avstrija), Tomaš Petričko (Češka), Peter Szijjarto (Madžarska) in Ivan Korčok (Slovaška). Predsedovanje Slovenije Svetu EU se bo pričelo že čez štiri mesece. “Današnje srečanje je bilo imenitna priložnost za predstavitev naših pogledov in prednostnih nalog našega predsedovanja, da bi uskladili pomembna vprašanja, ki bodo na agendi Evropske unije znotraj kluba srednjeevropskih držav,” je ob tej priložnosti dejal Logar. Kot že rečeno, so se ministri posvetili tudi epidemiji novega koronavirusa oziroma razmeram, v katerih so se znašle države, ki pripadajo pobudi Central 5.

Soglasni za uvedbo cepilnih certifikatov v EU
Po njihovih navedbah epidemiološka situacija ostaja resna ter se zavzeli za pospešeno cepljenje proti tej smrtonosni bolezni. Obenem so se strinjali glede tega, da je nujna uvedba cepilnih certifikatov na ravni EU. Slovenski zunanji minister pa je prav tako ponudil pomoč našega zdravstvenega sistema, in sicer državama, ki sta znotraj regije najbolj prizadeti – Češki in Slovaški, za kar sta mu bila kolega iz teh držav zelo hvaležna. “Znotraj skupine C5 smo izkazovali veliko solidarnost, kadarkoli je kakšna država potrebovala pomoč,” je še poudaril Logar. Vodje diplomacije držav Central 5 pa so se dotaknili tudi strateške pomembnosti Zahodnega Balkana. Kot je zatrdil Logar, so srednjeevropski zunanji ministri sprejeli odločitev za sodelovanje v zvezi s to temo, ko bo Svetu EU predsedovala Slovenija.

Seveda pa ne gre za prvo tovrstno srečanje pripadnic pobude Central 5. Lani sta se v poletnem času zvrstili še dve podobni srečanji, eno v Budimpešti, drugo pa na Dunaju. Central 5 je sicer neuradna pobuda in je tako poimenovana na predlog slovenske strani. Tudi v preteklosti, so srednjeevropski zunanji ministri veliko pozornosti namenili okrevanju po pandemiji covida-19 ter se pogovarjali o gospodarskem sodelovanju in investicijah. Gre za novo obliko tesnejšega sodelovanja znotraj EU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine