4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

ZNP o stavki na RTV Slovenija: “Ni se mogoče znebiti vtisa, da je stavka na RTVS politično motivirana”

Piše: C.R.
V ponedeljek bo še ena stavka zaposlenih na RTV, s katero pa sindikat RTV po vsej verjetnosti krši stavkovni statut. Stavka bo potekala jutri med 14. in 23. uro. Stavkovne zahteve so se še razširile, in sicer stavkajoči zahtevajo ohranitev zunanjih dopisništev in se pritožujejo nad razmerami, zaradi katerih naj bi RTV zapustilo več novinarjev.
“Ni se mogoče znebiti vtisa, da je stavka na RTVS politično motivirana. Del zaposlenih na tej ustanovi moti predvsem novo vodstvo in nova sestava organov upravljanja (tj. programskega in nadzornega sveta). Če smo konkretnejši, moti jih to, da dotični niso ‘prave’ idejno-politične usmeritve. Očitno menijo, da je potrebno ohranjati levičarski monopol nad to ustanovo. Problem je, da sindikat posega na področja, kot je uredniška politika, kjer nima čisto nobenih pristojnosti. Očitno nekateri menijo, da je javna radiotelevizija njihov fevd, kjer lahko neovirano izvajajo svoj aktivizem,” o stavki na RTV Slovenija menijo v Združenju novinarjev in publicistov.

 

Četudi so stavkajoči sredi postopka pogajanj z vodstvom RTVS, so se vseeno odločili za jutrišnjo stavko. Še več, s sedeža zaposlitve, kjer naj bi po pravilih potekala stavka, se bodo preselili celo na Trg republike, pred parlament.

Medtem je generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough poslal svoje sporočilo za javnost, v katerem izraža presenečenje nad odločitvijo za stavko, in zagotavlja, da bo javni zavod zagotovil minimalni obseg informativnega programa na Televiziji Slovenija (TVS), kar bo zagotavljalo javnosti ustavno pravico do obveščenosti. V ponedeljek bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice zaradi stavke skrajšane oziroma omejene na nujne novice. 

Vse dirigira en sindikat od treh

Vodstvo RTV je na šestih sestankih s stavkajočimi predlagalo več rešitev, ki pa jih Sindikat RTV ni sprejel. Med drugim so predlagali kar deset novih zaposlitev na Informativnem programu kot odgovor na izraženo kadrovsko stisko, predlog pa je bil, kljub podpori urednikov, s strani stavkajočih zavrnjen.  

Vodstvo RTV je tudi zapisalo, da je naklonjeno iskanju rešitev za zagotavljanje novinarske avtonomije in neodvisne uredniške politike, in zato pristalo na ustanovitev delovne skupine, ki bi preverjala domnevne kršitve standardov v Informativnem programu in o tem pripravila strokovno mnenje, ki bi bilo lahko v nadaljevanju podlaga za konkretne ukrepe.  

Novinarski sindikat, ki je samo eden od treh na RTV, je pogajalsko mizo raje zamenjal za ulico. In kot je še zapisalo vodstvo RTV, zavod in njegove zaposlene pa oddaljil od skupnega cilja, torej ustvarjanja kakovostnih informativnih vsebin. Vodstvo RTV bo kljub napovedi novinarske stavke v ponedeljek organiziralo delo tako, da bo v največji možni meri omejilo obseg programske škode.

Novinarski sindikat RTV nadaljuje s hujskanjem 

Helena Milinković, ki se je pod sporočilo za javnost Sindikata RTV podpisala kot predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS, je v njem že v prvi vrstici obtožila  generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, da “s svojimi pomočniki in z zgrešeno programsko po­litiko nadaljuje razgradnjo javnega medija in krni ugled javne radiotelevizije v javnosti”, da je jeseni osiromašil in degradiral s sprejetjem “škodljivega” programsko-produkcijskega načrta za Informativni program Televizije Slovenije. Pri tem gre seveda za popolnoma podobno, če ne enako dikcijo, kot jo je uporabljala leva politična scena, ko je v parlamentu in na ulici dve leti blatila Janševo vlado. Sindikat RTV, ki seveda ne pomeni cele RTV, ampak samo njen del, besni tudi zato, ker je ekipa  z generalnim direktorjem RTV programskemu svetu predlagala še zaprtje oziroma zamrznitev nekaterih dopisništev v tujini. Več o tem je moč prebrati TUKAj.

Sindikat RTV krši stavkovni statut 

Z jutri napovedano stavko Sindikat RTV po vsej verjetnosti krši stavkovni statut, saj uradno stavkovna pogajanja še vedno potekajo in torej stavke v ponedeljek ne bi smelo biti. Poleg tega bi novinarji, če že, morali stavkati na delovnem mestu – napovedano pa je, da bodo novinarji  v ponedeljek ob 19. uri protestirali celo pred državnim zborom na Trgu republike. Sindikat RTV pa seveda krši tudi uredniško avtonomijo na RTV, saj so na uredništva razposlali razpored, kako naj bi potekal program – namreč z javljanji v živo s stavke.  

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine