24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Zdravko Počivalšek: Vodja preiskave NPU je lagal, edini podatek o preiskavi dobil od Tjaše Slokar Kos s Pop TV

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Iz zapisa ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška lahko razberemo, da vodilni na nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) pred komisijo Državnega zbora lažejo oziroma zavajajo, pa tudi to, da je bila o Počivalškovi hišni preiskavi očitno že vnaprej obveščena Tjaša Slokar Kos oziroma, kot že večkrat poprej, komercialna medijska hiša POP TV. V državnem zboru je namreč danes potekala seja preiskovalne komisije državnega zbora, na kateri je vodja preiskave NPU navedel več, po Počivalškovih besedah, zavajajočih informacij. Poleg tega pa je 24ur “neuradno” poročal, da naj bi kriminalisti pri ministru našli listek z navodili – torej da bi bil lahko o preiskavi obveščen že vnaprej.

“Vodja preiskave na NPU Igor Kekec je na današnjem zaslišanju na preiskovalni komisiji Državnega zbora lagal o tem, da naj preiskovalcem ne bi dal gesla za odklepanje telefona in so ga zato poslali na odklepanje v tujino,” se je na Facebooku odzval minister Zdravko Počivalšek in nadaljeval s pojasnilom, da njega osebno sicer glede tega nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa so pridobili od njegovega pooblaščenca. Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon. Minister je še navedel, da je poleg tega Kekec javnost zavajal tudi glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon nato v odklepanje poslali tujemu zasebnemu podjetju. Odredba, ki je bila vročena Počivalšku, namreč dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije. “Dodatno me čudi, da vodja preiskave na NPU javno komentira odprte predkazenske postopke, v katerih dejstva niso v celoti razčiščena. Edini podatek glede hišne preiskave sem dobil od odgovorne urednice POP TV Tjaše Slokar Kos. Verjetno bi bilo koristno njo vprašati, od kod ji te informacije. Sicer pa se je v preteklosti že pogosto izkazalo, da je imela ta televizijska hiša notranje informacije glede preiskovalnih aktivnosti NPU,” je opozoril minister Počivalšek.

Počivalšek je še zapisal, da v njegovi dolgi karieri managerja nima ene same črne pike, zato ga še toliko bolj bolijo vse laži, ki jih je bil deležen zaradi vstopa v sedanjo koalicijo. Od preiskovalcev pričakuje, da se namesto javnega komentiranja zadeve osredotočijo na njihovo delo in bodisi zaključijo postopek ali pa pridejo na dan z argumenti in dokazi. Na današnji seji parlamentarne preiskovalne komisije je torej Kekec povedal ne le to, da naj Počivalšek ne bi dal gesla svojega službenega telefona, pač pa tudi to, da naj bi bil minister že vnaprej obveščen o hišni preiskavi – spomnimo, v okviru preiskave NPU v zvezi z nabavo zaščitne opreme so opravili tudi hišno preiskavo pri Počivalšku. Policisti naj bi pri ministru našli listek z navodili, kaj storiti v primeru hišne preiskave – te podrobnosti pa ni razkril Kekec, pač pa jo je navedel portal 24ur, seveda kot neuraden podatek. Predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ) je dejal, da imajo zanesljive informacije, da takšen papir res obstaja.

Da največja komercialna televizija prejema notranje informacije glede preiskovalnih aktivnosti NPU, se je v preteklosti že nekajkrat pokazalo, pri čemer se je nakazovala jasna povezava med odgovorno urednico informativnega programa POP TV Slokarjevo in njenim možem Dragom Kosom. Ta povezava sicer ni bila edina, novinarka iste medijske hiše Damjana Seme je bila pred časom partnerka nekdanjega pomočnika direktorja NPU Davida Antoloviča. Na to je nedolgo nazaj spomnil prav Počivalšek, ko je Semetova “objektivno” komentirala, češ, kako policisti in kriminalisti še nikoli niso bili tako na udaru, tako zaskrbljeni, obupani in razočarani, kot so sedaj pod aktualno vlado. Semetova naj bi v preteklosti po navodilih Antoloviča v živo spremljala tudi hišne preiskave padlega pivovarskega tajkuna Boška Šrota, tako da odtekanje informacij na POP TV ni pravzaprav nič novega.

Ob tem je na Twitterju tudi novinar Bojan Požar spomnil, da takšno dogajanje ni nič novega. Ko je imel namreč Andrej Magajna, nekoč poslanec stranke SD, hišno preiskavo ob petih zjutraj, je tja istočasno s policijo prišla tudi novinarka Sveta na Kanalu A. Ta je bila videti, kot da je ravnokar prišla do pike urejena naravnost iz TV maske, ne pa kot nekdo, ki so ga sredi noči vrgli iz postelje. Ponovno torej kaže, da je POP TV tisti, ki je prvi obveščen o hišnih preiskavah, ne pa preiskovanec, kot je hotel prikazati Kekec oz. 24ur.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine