30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Zavod Živim nasprotuje predlogu Inštituta 8. marec: “Kaj pa pravice nerojenih otrok do življenja?”

Piše: Gal Kovač (Nova24TV.si)

V Inštitutu 8. marec so se po vodi, medijih, pokojninah, problematiki nevladnih organizacij, pravicah žensk in pravicah skupnosti LGBT odločili spregovoriti še o ureditvi splava. Pred državnim zborom so organizirali novinarsko konferenco, na kateri so predstavnice te nevladne organizacije pozvale vlado, naj bodo v prihodnje splavi, sterilizacije in tudi umetne oploditve odslej brezplačni tudi za tiste, ki ne plačujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Do tega trenutka je namreč pri teh postopkih potrebno doplačilo. Na njihove izjave so se odzvali v Zavodu Živim, kjer so zapisali, da “takšen predlog nikakor ne pomaga mamicam, ki se znajdejo v stiski zaradi nenačrtovane nosečnosti ali drugih stisk v času nosečnosti”. Še več, takšni predlogi delujejo celo spodbujajo splav, ki ga marsikatera obžaluje celo življenje. 

“Žal nam je, da se govori le o denarju, ne pa o bistvenih problemih, ki to nosečnost spremljajo. Zakaj tega denarja ne namenimo za razvoj različnih organizacij, ki bi pomagale ženskam, da bi kljub stiskam objele in zavarovale svojega otroka? Kje je pri tem predlogu govora o otrocih pod materinim srcem? 17. člen Ustave RS pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo,” so zapisali v izjavi za javnost.

Pobuda je bila očitno že vnaprej usklajena. Na današnji novinarski konferenci je predsednica upravnega odbora ZZZS Irena Ilešič Čujovič povedala, da sta upravni odbor in skupščina ZZZS dala zeleno luč za začetek postopka spremembe vrednosti odstotkov za naštete storitve, med katere sodi tudi medicinsko indiciran splav, že marca. Kot je povedala na novinarski konferenci, je nadaljevanje postopka odvisno od vlade.

Novinarska konferenca Inštituta 8. marec (Vir: STA)

Kot je povedala Ilešič Čujovičeva, je postopek spremembe vrednosti odstotkov zdravstvenih storitev dvofazna. Najprej upravni odbor ZZZS pripravi predlog spremembe, ta predlog nato roma na medresorsko usklajevanje na vlado, ki mora podati soglasje, poroča STA. “Svoboda odločanja o rojstvu otrok je temeljna ustavna pravica in prav je, da so stališča strank in njihovih predsednikov in predsednic jasna,” je na novinarski konferenci povedala Nika Kovač, ko je pojasnjevala, zakaj je bilo poslano pismo vsem predsednikom strank.

Prizor s Pohoda za življenje (Vir: Zavod Živ!m)

Država priznava življenje nerojenega otroka
V Zavodu Živim po drugi strani pravijo, da država priznava življenje nerojenega otroka, in sicer “v 20. členu Zakona o pokopališki dejavnosti, ki dovoljuje pokop ali upepelitev mrtvega ploda ne glede na njegovo gestacijsko starost ter v 125. členu Zakona o dedovanju, ki govori o tem, da lahko nerojeni otrok deduje, če je bil spočet v času smrti svojega starša. 8. marec govori o pravicah za vse”.

“Kaj pa pravice nerojenih otrok do življenja, pravice nas, ki želimo pomagati nerojenim otrokom in njihovim mamicam, pravice nas, ki želimo zaščititi življenja obeh? Na Zavodu ŽIV!M in Pohodu za življenje poudarjamo, da je predlog Inštituta 8. marec nesprejemljiv, saj ne zagotavlja pravic za vse državljane, med katere sodijo tudi nerojeni otroci.”

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine