12.4 C
Ljubljana
torek, 28 maja, 2024

Zaradi sodelovanja z režimom Aleksandra Lukašenka ZDA na predlog republikanskega kongresnika Chrisa Smitha uvajajo sankcije proti Janezu Škrabcu?

Piše: Janja Strah

Zaradi sodelovanja z beloruskim režimom naj bi ameriški State Department vzel pod drobnogled Janeza Škrabca. V skrajnem primeru bi direktorju in solastniku podjetja Riko zaplenili premoženje.

Srbski Objektiv piše, da sta se na radarju State Departmenta znašla brata Karić, bogata srbska tajkuna, ki sta v preteklosti (in tudi tako prišla do premoženja) tesno sodelovala z režimom Slobodana Miloševića. Danes v Belorusiji sodelujeta pri nepremičninskem projektu Minsk World, enem izmed številnih projektov, za katerega mednarodni strokovnjaki in opazovalci sumijo, da je v resnici pralnica denarja.

Karića sta posel dobila prek njunega ciprskega podjetna Dana Holdings, ki ima v Belorusiji podjetje Dana Astra, kjer je 13 let delala tudi žena od beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka. Tržna vrednost projektov bratov Karić (Bogoljub in Dragomir) presega 13 milijard ameriških dolarjev. Velik del tega denarja naj bi končal v žepih družine Lukašenko.

Zanimivo je, da kje Belorusija, ki ji že skoraj 30 let vlada Aleksander Lukašenko, za častnega konzula Belorusije v Srbiji imenovala Dragomirja Karića. Tudi Janez Škrabec je častni konzul Belorusije v Sloveniji, ki pa kljub pozivu beloruskega ljudska te častne funkcije (še) ni vrnil. In enako kot družina Karić tudi Škrabec goji prijateljske odnose z Lukašenkom.

Evropska unija je sankcije proti bratoma Karić že uvedla decembra lani. Družbi Dana Holdings je očitala, da podpira Lukašenkov režim. O sankcijah zdaj razmišlja tudi State Department, ki pa jih bo razširil na več tajkunov, ker sodelujejo s koruptivnim režimom, ki krši človekove pravice.

24. marca je ameriški republikanec Chris Smith iz New Jerseyja ministrstvo za finance in državne službe pozval, naj razmislijo o uvedbi sankcij proti več tajkunom, in sicer na podlagi Global Magnitsky Act. Ta dokument se uporabi proti ljudem, ki jih bremenijo težjih korupcijskih dejanj in kršitev človekovih pravic. Smith je Bidnovo adminisracijo ponovno pozval k uvedbi sankcij potem, potem ko so beloruske oblasti 23. maja let med Atenami in Vilno preusmerile na letališče v Minsku ter aretirale opozicijskega blogerja in njegovo dekle. Povsem mogoče je, da se je na spisku ljudi, proti katerim bodo ZDA uvedle sankcije, znašel tudi Janez Škrabec, ki je nekoč za bivšega pšefa partije Milana Kučana dejal, da je »legenda« in da se napaja z njegovimi mislimi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine