11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Zakaj šole še niso odprte: Tako je televizijska ekipa pred osnovno šolo Trnovo pozabila na distanco in dosledno nošenje zaščitne maske!

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Stanje epidemije se ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju, začeli smo namreč stagnirati pri številu okužb. Prav tako pa je bila v soboto v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa. Čeprav še ni dokončno potrjeno, ali se bodo v torek odprle šole ter vrtci v epidemiološko bolj ugodnih regijah, bi pričakovali, da se bodo vsi temu primerno obnašali. Očitno pa se nekateri na to prav malo požvižgajo, pred Osnovno šolo Trnovo je bilo namreč mogoče opaziti snemalno ekipo, ki se je obnašala povsem neodgovorno.

Nekateri so bili namreč brez mask, eni so jo nosili pod brado, drugi so kadili, vsi pa so bili na kupu, kot da ne bi bili sredi epidemije. Najverjetneje ni potrebno posebno poudarjati, da je takšno obnašanje povsem v posmeh epidemiji, zdravstvu in šolstvu.
Potem, ko je vlada prejšnji teden sporočila, da se v bolj ugodno epidemioloških regijah v šole najprej vračajo učenci prve triade, so bili mnogi starši, otroci in učitelji po dolgotrajnem šolanju od doma veseli, da se učenci vračajo v šolske klopi. Danes se tako začenja s testiranjem zaposlenih v vrtcih in šolah. Glede na to, da je to v interesu vseh, da je vrnitev v šole tudi varna in trajna, je odgovorno obnašanje več kot nujno, še posebej v družinah, kjer bodo otroci jutri odšli v vrtec in šolo, če bo danes tako odločila vlada glede na epidemiološko stanje. Kar je pomembno pa je, da imajo otroci pozitiven zgled, zato takšno obnašanje, ki si ga je privoščila televizijska ekipa, ni na mestu. Še posebej ne v luči dejstva, da je v napore varnega odpiranja šol vključenih toliko ljudi.
Masko se povleče tudi čez nos!
Najnovejši sev virusa je sev, ki se širi hitreje in je bolj kužen. Ravno v luči tega dejstva je težko razumeti, kako se lahko nekdo obnaša tako neodgovorno. V primeru, da je kdo od članov televizijske ekipe okužen, bi to lahko pomenilo množično širjenje okužb. Še dodatnega slabšanja epidemiološke slike si verjetno nihče ne želi, saj je cilj vseh nas, da se čimprej vrnemo v normalnost. Zdravstveni delavci so v času epidemije še posebej obremenjeni in dajejo vse od sebe, da prav vsak, ki medicinsko pomoč potrebuje, to tudi dobi. S takim obnašanjem se tako norčujejo iz ljudi, ki so že vseskozi v prvi bojni liniji. Je mar res nujno, da se še dodatno prispeva k otežitvi njihovega dela?
Poleg rizičnih skupin je potrebno zavarovati naše najmlajše, sploh sedaj, ko se bodo vračali v šolske sklopi. Po skoraj enemu letu epidemije, bi se lahko že naučili, da se masko povleče tudi čez nos. Žal pa je še vedno preveč posameznikov, tudi v zaprtih javnih prostorih, ki tega pomembnega detajla, pri nošenju maske ne upošteva. Tako je učinek isti, kot da maske sploh ne bi imeli.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine