13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

(VOJNA ZA SLOVENIJO) 27. in 28. junij 1991; hudi spopadi slovenskih oboroženih sil z zvezno jugoslovansko armado na mejnih prehodih z Italijo in Avstrijo

Piše: dr. Tomaž Kladnik

V petek, 28. Junija, je nasprotnik z letali vojaškega letalstva izvajal intenzivne napade na civilne objekte in na telekomunikacijske oddajnike, tako da je bilo med civilnim prebivalstvom ter tujimi novinarji in vozniki tovornjakov, ki so bili ustavljeni pred barikadami na cestah, kjer so prodirale enote JLA, več ranjenih in mrtvih.

Vendar so se po drugi strani njegove enote začele razkrajati, saj so bili prebegi in vdaje njegovih pripadnikov vse pogostejši.

Vzpostavljanje ravnotežja na bojišču

Slovenskim obrambnim silam pa je kljub intenzivnemu bojnemu delovanju nasprotnika uspelo vzpostaviti ravnotežje na bojišču in prevzemati pobudo, tako da so bili nekateri mejni prehodi znova v slovenskih rokah. Z nasprotnikom so se začela pogajanja glede nepotrebnih žrtev na obeh straneh, ukazana je bila prekinitev ognjenega delovanja zoper JLA, začelo se je organizirano reševanje problematike vojnih ujetnikov, prav tako pa je bila uspešna slovenska »vojna« na medijskem področju.

Lokacije pomembnih dogodkov oziroma spopadov: Medvedjek, Gibina, Brnik, Rožna dolina–Vrtojba, Črniče, Holmec, Bukovje, Karavanški predor, Šentilj, TV-oddajnika Kum in Nanos, Štrihovec.

Na mednarodnem področju pa se je trojka Evropske skupnosti, Jacques Poos, Gianni de Michelis in Hans van Broek, ter slovenska predstavnika Milan Kučan in Dimitrij Rupel v  noči na 28. junij sešla v Zagrebu, kjer so govorili o premirju in trimesečnem moratoriju na izvajanje neodvisnosti Republike Slovenije.

Mejni prehod Holmec je bil v spopadih med 27. in 29. junijem 1991 popolnoma uničen. (foto: Marjan Garbajs)

Več lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine