12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Vlaganje nezaupnice sredi epidemije: Erjavec bi se sedaj izognil glasovanju – mu voda teče v grlo?!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24TV)

KUL-ov kandidat za mandatarja Karl Erjavec naj bi resno razmisljal, da začasno umakne konstruktivno nezaupnico. Več poslancev je bilo namreč na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, ki je okužen s koronavirusom. Po Erjavčevih besedah naj tako ne bi bili izpolnjeni pogoji glasovanja v Državnem zboru (DZ), tajno glasovanje pa ne more potekati daljavo.

Predsednik DZ Igor Zorčič verjame, da dejstvo, da je bilo več poslancev na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, okuženim s koronavirusom, ne bo vplivalo na izvedbo predvidene seje DZ, ki naj bi potekala v sredo in na kateri bi glasovali o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše. Poslance, ki so imeli tvegan stik, bodo pred sejo testirali. Med tistimi, ki so imeli tvegan stik, so sicer štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice, kar prav gotovo skrbi Erjavca, ki je predlog konstruktivne nezaupnice vložil z zgolj 42 podpisi. Sam je sicer zatrdil, da na tajnem glasovanju pričakuje dovolj glasov, a je v resnici to zelo malo verjetno, česar se zaveda tudi sam. Tako je tudi to prestavljanje glasovanja le manever, s katerim bi se Erjavec vsemu skupaj najraje izognil, da se ne bi še bolj osramotil.
Poslovnik državnega zbora in ustava določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh, zadnji skrajni rok za izpeljavo seje je torej ta petek. O tem bo sicer tekel tudi govor na torkovi seji kolegija predsednika državnega zbora, a Zorčič verjame, da bo datum seje ostala sreda. DZ lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne za 30 dni, a Zorčič dvomi, da bo do tega dejansko prišlo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik. Podobnega mnenja je tudi odgovorni urednik Nova24TV Aleksander Rant, če nezaupnico vložiš sredi epidemije, je seveda za pričakovati, da lahko pride tudi do kakšne okužbe ali pa vsaj do rizičnega stika. Rant je tudi zapisal, da ne ustava, ne poslovnik ne določata, da lahko začasno umakneš kandidaturo, kot se je izrazil Erjavec. Ko je enkrat vložena nezaupnica je rok 48 ur do 7 dni, “začasen” umik ne obstaja.
Poslancem, ki so bili na seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), bo tako PCR testiranje kot tudi testiranje s hitrimi testi omogočil Državni zbor. PCR testiranje je predvideno za jutri, hitri testi pa se bodo opravili v sredo zjutraj, pred predvideno sejo. Medtem so sicer potrdili, da je na novi koronavirus pozitiven vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, na izid testa čaka tudi predsednik Knovsa Matjaž Nemec.
Če Erjavec ne more pomagati, ostane le še Bog
Erjavec je novinarjem danes povedal, da je cilj KUL sprememba sedanje politike. Cilji so, da bi zaključili mandat, da bi Slovenija zopet postala ugledna država v mednarodnem prostoru, da poslušamo stroko pri soočanju z epidemijo in da ustavimo poseganje v neodvisne nadzorne institucije. “Če poslanci niso za tako politiko, potem Bog pomagaj … Tudi Karl Erjavec jim ne more pomagati,” je dejal.
Erjavec pravi, da je pripravljen za vsako situacijo, a njegova dejanja govorijo drugače
Izvršni odbor DeSUS naj bi danes sprejel dva sklepa in na dopisni seji svetu stranke predlagal, da DeSUS postane formalni član Koalicije ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene stranke LMŠ, SD, Levica in SAB. Predlagal je tudi da priporočajo poslanski skupini DeSUS, da podpre konstruktivno nezaupnico, je v izjavi novinarjem povedal Erjavec. Prvak stranke DeSUS več kot očitno še sedaj ni prepričan niti v lastne poslance.

Zadnje novice

Sorodne vsebine