18.9 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

(VIDEO) Ste slišali, zakaj predsedniku ZDUS Janez Sušnik ne podpira protesta upokojencev? “Jaz imam dost’ visoko pokojnino!”

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

“Resnično vas bom vprašal, ali vi delate za upokojence ali delate za koga drugega,” je Rupar ob koncu Odmevov zastavil vprašanje predsedniku ZDUS-a Janezu Sušniku. Ruparju pravzaprav ni ostalo drugega, potem ko je Sušnik skozi celotno soočenje pogledov nasprotoval zahtevam po višjih pokojninah in zagovarjal sistem, v katerem prejemniki najnižjih pokojnin potrebujejo socialne transferje, da preživijo. Verjetno pa je bil še najbolj pomenljiv konec soočenja. Rupar je Sušnika obtožil, da dela “sam zase”, Sušnik pa vzkliknil: “Jaz imam dost’ visoko pokojnino!”

Soočenje dveh različnih predstavnikov upokojencev je bilo sicer na temo ekonomske situacije upokojencev. Sogovornika sta najprej spregovorila o dodatnem pokojninskem stebru, nato pa tudi o zahtevah, ki jih je spisal Rupar s podporniki. Sušnik je na začetku nastopa povedal, parafraziramo, da je varčevanje v dodatnem pokojninskem stebru pravzaprav naložbeno varčevanje in da je treba “imeti srečo, kam vlagajo.” Rupar pa je po drugi strani povedal: “Po 40 letih dela ljudi, ki so bili zaposleni in so dajali v pokojninske sklade oz. zavarovanje, mi je taka debata čudna. Ljudje bi morali biti iz osnovne pokojnine dovolj preskrbljeni, imeti dovolj denarja, da si ne bi iskali še dodatnih zavarovanj.”

Voditeljica Odmevov je nato soočila Ruparja z očitkom, ki so mu ga nekateri želeli naprtiti, in sicer, da za njim stoji interes stranke SDS, na kar je odgovoril: “Za mano ni nobene stranke. Za mano so ljudje, ki so začutili, da se je končno zanje nekdo potegnil, da je vzdignil glas. Jutri je shod. Pričakujem veliko ljudi. Na te upokojence so pozabili. Do danes ni bilo nobenega glasu. Noben se ni zanje pobrigal. Zelo je v redu, da smo končno zbudili tiste, ki spijo zimsko spanje, ki ne delajo za upokojence!”

Pavle Rupar vabi upokojence, da se mu pridružijo, tudi ZDUS. (Vir: zajem zaslona, RTV SLO)

 

 

“Delajo skupaj”
Novinarka je nato vprašala, koga je imel Rupar v mislih, in ta je odgovoril: “Vse, saj pravzaprav delajo skupaj”. Nato je sledila serija osebnih napadov na Ruparja. Sušnik je opustil osnovni bonton in začel svojega sogovornika tikati, ga obtožil zavajanja, mu dejal, da je “obul prevelike škornje” in povedal, da je vlada dala upokojencem miloščino. Na neposredni napad nase je Rupar pojasnil, da ne tekmuje z ZDUS-om, temveč ga vabi, da se njemu in tistim, ki so z njim, pridružijo v zahtevah. “Mi jih vabimo (ZDUS op. a.) kot partnerje proti vladi, da se skupaj zmenimo, da skupaj nastopimo s svojimi zahtevami,” je odgovoril Rupar.

Predsednik ZDUS Janez Sušnik in predstavnik Ljudske iniciative Glas upokojencev Pavle Rupar sta soočila poglede na problematiko nizkih pokojnin. (Vir: zajem zaslona, RTV SLO)

To so miloščine na miloščino!
Rupar je nato komentiral še “dosežke”, s katerimi se je Sušnik malo pred tem pohvalil. “Ti procenti, ki ste jih naštevali, glejte, to so miloščine na miloščino. Ljudje si tega niso zaslužili. Ljudje so delali za to, da bi imeli dobre pokojnine. Vsaj da bi živeli mirno. Naša zahteva za tisto pokojnino 750 evrov minimalno je res minimalno. Zahtevamo tudi 13. pokojnino.”

Vabilo Sušniku
“Ponižujete ljudi. Ljudje se enostavno počutijo pozabljene, zapostavljene, zaničevane, delali so, zdaj pa ne morejo uživati. Zdaj pa se pogovarjamo, kdo bo dodatno oddajal sobo, še to so sedaj obdavčili, kdo bo dodatno delal, poglejte, to ni življenje. Gospod Sušnik, jaz vas povabim zraven. Stopite zraven, stopite k ljudski iniciativi, pojdimo se skupaj boriti za pogovore, da se začnemo realno pogovarjati za tisto zadevo, ki jo ljudje morajo dobiti in so jo zaslužili,” je povedal Rupar.

“Jaz imam dost’ visoko pokojnino”
Nato je sledil zadnji del oddaje, v katerem je Sušnik zagovarjal dopolnjevanje najnižjih pokojnin s socialnimi transferji. Največ pozornosti pa bo verjetno požel sam zaključek, v katerem je Rupar obtožil Sušnika, da ne dela za upokojence, temveč zgolj zase, Sušnik pa k temu (očitno) prikimal, saj je zaključil, da ima dovolj visoko pokojnino.

Protest v organizaciji ljudske iniciative “Glas upokojencev”, bo potekal danes, 1. februarja, pred Državni zborom ob 15.00. Več o zahtevah protestnikov lahko preberete v članku za naslovom – Glas upokojencev: Vsi vabljeni na shod upokojencev, da si skupaj izborimo pravico!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine