15.8 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

(VIDEO) Nasprotniki socializma in uporniki proti skorumpiranemu levičarskemu predsedniku Luli zasedli stavbo brazilskega kongresa! Se je začela brazilska pomlad?

Piše: Peter T.

Podporniki nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara, ki protestirajo že več kot 60 dni, so danes prebili varnostne ovire pred in v zgradbi brazilskega kongresa v Brasilii. Gre za večmilijonski upor Brazilcev proti skorumpiranemu novemu socialističnemu predsedniku Luizu Luli da Silvi.

Lula je po lanski zmagi na volitvah, za katere podporniki nekdanjega predsednika Bolsonara pravijo, da so bile levičarska goljufija, prisegel preteklo nedeljo. Je star znanec Brazilcev. Predsednik je bil namreč že dva mandata, 2003 in 2010. Svetovna javnost ga najbrž še najbolj pozna po tem, da ga je brazilsko pravosodje obsodilo na več kot 20 let zaporne kazni zaradi korupcije in pranja denarja. Svoj tretji mandat je začel v revanšističnem duhu, nalogi za aretacijo so doleteli številne desno usmerjene konservativne novinarje in tudi komike.

Današnje slike, ki prihajajo iz Brazilije, prikazujejo več sto tisoč protestnikov, ki se gibljejo na območju parlamenta. Varnostne sile so uporabile solzivec v očitno spodletelem poskusu, da bi odgnale demonstrante.

Po besedah ​​predsednika začasnega senata Veneziana Vitala do Roga so protestniki, ki so pohod in proteste označili za brazilsko pomlad, dosegli zeleni salon pred spodnjim domom kongresa. Konservativno usmerjeni brazilski mediji poročajo, da so se policisti pridružili protestnikom.

Posnetki družbenih medijev prikazujejo, kako so domoljubni Brazilci vdrli v bližnjo predsedniško palačo Planalto in na brazilsko vrhovno sodišče. Policija nad množico ni imela nadzora.

Privrženci Bolsonara, ki je trenutno v ZDA, se na ulicah množično zbirajo že 68 dni, ne priznavajo izida volitev. Pravijo, da so bile volitve goljufija, rezultat pa prirejen Luli v prid (kar za levičarje ni nič novega).

Dosežki nekdanjega predsednika Bolsonara so (kljub velikemu trudu medijskega mainstreama, da se o tem ne bi poročalo), znani. Po prevzemu oblasti se je lotil davčnih razbremenitev, ki so spodbudile gospodarsko okrevanje države po dolgih letih stagnacije. Nižji davki so posledično pritegnili investitorje, zaradi česar danes Brazilija sodi med 10 najbolj priljubljenih držav za investitorje.

Tradicionalno visoka brezposelnost je padla na 9,1 odstotka, kar predstavlja 7-letni minimum. Večina novih služb je ustvaril zasebni. Za poznavalce ekonomske politike pa je Bolsonarov verjetno še največji uspeh zmanjšanje števila zaposlitev v javnem sektorju. Uspehov ni nizal samo na gospodarskem področju.

Zaradi njegove neizprosne politike do kriminalnih skupin (nekateri pravijo, da tudi zaradi liberalizacije zakonov, ki regulirajo nabavo in nošnjo orožja za samozaščito), se je število umorov zmanjšalo za 19,2 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine