1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(VIDEO) Krek: Cepljenje je daleč najbolj pomemben ukrep, če želimo zajeziti nov val epidemije

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da se rast primerov novih okužb avgusta letos v primerjavi z avgustom lani zaradi prevladujoče različice delta stopnjuje nekoliko hitreje in da številke nakazujejo na to, da smo že na začetku četrtega vala epidemije. Za razliko od letos se je v lanskem letu bistvena rast števila okužb začela šele septembra. Glede na to, da je delta že skoraj v celoti izpodrinila alfo, je jasno, da ima delta sev veliko večjo virulenco.

Od polnoči je gostincem, organizatorjem dogodkov in vsem drugim na voljo že tretja različica aplikacije za preverjanje pogojev PCT, ki tokrat ob preverjanju veljavnosti uporabnikovega digitalnega covidnega potrdila prikaže tudi dva osebna podatka: ime in priimek ter rojstni datum, ne prikaže pa podatkov o tem, katerega od pogojev PCT oseba izpolnjuje (prebolel, cepljen ali testiran). Direktor NIJZ Milan Krek je ob tem znova poudaril, da je aplikacija za preverjanje pogojev PCT eden ključnih ukrepov za omejitev četrtega vala epidemije. Krek je povedal, da so vsi čitalci sedaj v skladu z odloki vlade in da upa, da bodo odslej stvari nemoteno potekale naprej.

Krek je bil med današnjo izjavo za javnost kritičen do urada informacijskega pooblaščenca, predvsem zato, ker inšpekcijski nadzori trajajo predolgo. Država, ki je na pragu četrtega vala epidemije oziroma se je ta že začel, po njegovih besedah ne more čakati, da se inšpekcijski nadzor konča.

Vsi prisotni na novinarski konferenci se verjetno še spomnite pomladi, ko smo se lovili glede seznamov na ministrstvu za javno upravo. Tisti inšpekcijski nadzor urada informacijskega pooblaščenca je trajal tri mesece. V trenutku, ko sem zagledal obvestilo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik na spletni strani IP o inšpekcijskem nadzoru zaradi aplikacije, sem imel pred očmi tiste tri mesece. Da se bom tri mesece moral ukvarjati s papirji, mi pa smo v četrtem valu in potrebujemo preverjanje pogojev PCT,” je dejal direktor NIJZ. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sicer prekinila inšpekcijski postopek in vprašanje ustreznosti odloka PCT, s katerim vlada določa obdelavo osebnih podatkov, prepustila v presojo ustavnemu sodišču. Kot navaja, razume epidemiološke razmere in nujnost ukrepov, a poudarja, da lahko v skladu z ustavo obdelavo osebnih podatkov določa le zakon.

Krek je tudi še opozoril, da lansko statistiko okužb v enakem obdobju prehitevamo za en mesec in pol. “Od tod tudi moje opozorilo dopustnikom o 15. avgustu oziroma 20. avgustu, da naj se do takrat vrnejo domov in se poskusijo deset dni samoizolirati, da bomo lahko s septembrom v šolah normalno začeli pouk.” Krek je sodržavljane še pozval k cepljenju proti bolezni covid-19 in poudaril, da je cepljenje daleč najbolj pomemben ukrep, če želimo zajeziti nov val epidemije. Cepljeni večinoma ne zbolevajo za hujšo obliko bolezni in večinoma tudi niso hospitalizirani. Poleg tega pa si tudi nihče ne želi novega zapiranja gospodarstva in države, je še dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine