10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

(VIDEO & FOTO) Potem ko so Danci iz države izgnali družino Levaković, ki so jo označili za “najbolj kriminalno družino”, so gangsterji balkanskih korenin našli zatočišče – na Švedskem

Piše: Peter Truden

Iz dežele Hamleta so pred leti na Hrvaško izgnali družino Levaković. Del ciganskega klana, ki so ga danski mediji poimenovali za »najbolj kriminalno družino na Danskem«, pa je zdaj našel »svoj mir« na Švedskem, kjer nadaljuje s kriminalnim početjem, poročajo švedski mediji. Varnostna kamera je namreč v trgovini v Billesholmu ujela Jura in Alpacina Levakovića.

Jura in Alpacino Levaković v švedski trgovini. (Slika: BT)

Zdelo se je, da ima tudi norost politične korektnosti neke meje. Zdaj kaže, jih nima. Politično nekorektni švedski mediji se sprašujejo, ali so švedske oblasti res tako neumne, da so dale dovoljenje za bivanje družini, katere člani so karierni kriminalci. Odgovorov še ni, možno pa je, da so prosili za azil. Družina je slovela po ropih, tatvinah, vlomih, trgovanju z orožjem in drogami.

Spomnimo. Levakovićevi so na Dansko začeli prihajati eden za drugim od sredine 70. let prejšnjega stoletja. V tej državi so v tem času zagrešili več kot 1.000 kaznivih dejanj, vsak mesec pa prejemajo izdatno socialno pomoč, ki dosega več deset tisoč evrov. Ko so jo prejeli, je »The Boss« (Gimi Levaković) naredil selfie in sliko objavil na spletu. Danske agencije so izračunale, da so Levakovići davkoplačevalce do leta 2015 stali vrtoglavih 9 milijonov evrov – od socialne pomoči in brezplačnega zdravstva do bivanja po zaporih.

Gimi Levaković. (Foto: Facebook)

»Jebi se Danska in tvoja rasistična Danka Pia Kjersgard. S seboj bom vzel svoj denar, jebi se. Toda ne pozabi, Danska, pridem nazaj, pa ne samo jaz, z menoj pride cela Romunija. Hvala in dober tek.«

To je na svojem Facebook profilu zapisal 46-letni Gimi Levaković, ki sam sebe imenuje »The Boss« ali »Boss 007« in je na Dansko priseljen Rom iz Hrvaške. Za del 45-članske družine Levaković (pravzaprav nihče ne ve, koliko članov ima ta družina, mediji so pisali da 45, The Boss je trdil, da samo 42, danska vlada je imela spet drugačne podatke, izračunane na podlagi prejemnikov socialne pomoči) so Danci namreč odločili, da bo izgnan. Levičarski aktivisti so šli na okope, češ tako rasistične in ksenofobne poteze takratne nove danske vlade pa še ne; da gre za uboge ljudi, ki so odrinjeni na rob družbe. A tokrat so sicer precej socialni čuteči Danci povsem znoreli, potem ko so bili Levakovići redni gostje črnih kronik, hkrati pa prejemniki socialne pomoči. Dela, in s tem zaslužka, pa nikoli niso iskali. Ves čas so bili strošek danskih davkoplačevalcev.

Med izgnanimi sta bila tudi brata Django in Stefano Levakovic, vsaj za Djanga Levakovića EkstraBladet navaja, da zdaj živi na Švedskem.  Najbolj znani člani kriminalne družine so še Giovanni, Milena, Dollar, Santino in Pepelka.

Gimi Levaković je sodeloval tudi v posebnem dokumentarnem filmu, kjer ni okleval, da pokaže svojo nagnjenost k »ekcentričnosti« in ljubezni do hitrih in dragih avtomobilov. Povedal je, da poskuša posnemati življenjski slog nekje balkanske pop zvezde. A na Danskem je sebe videl kot žrtev.

Gimi Levaković ali The Boss. (Foto: Facebook)

»Delo bi sprejel odprtih rok, če bi ga našel. Jaz pa trpim zaradi tesnobe in astme in ne morem biti blizu ljudem «, se pritoževal in seveda poudarjal, da ima za vse, kar govori, zdravniško spričevalo in da se pritožuje nad birokracijo in neučinkovitim družbenim sistemom. V kamero je kričal: »Ali so že odšli ali so na sestanku ali pa so na terenu! Kako lahko tako živim? Kako!? Je to sistem, ki deluje? To mi razložite!«

Henrik Day Poulsen, danski zdravnik, je trdil, da mnoge družine, tudi Levakovićeva, pridobijo lažna potrdila, da so nezmožna za delo. Če jih zdravnik ne uboga, mu zagrozijo. Zato jim zdravniki rajši izdajo potrdilo, da so dela nezmožni, kot da imajo težave.

Spodaj si lahko ogledate, kako Gimi Levaković šteje denar. Posnetek je objavil na svojem Facebook profilu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine