22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(VIDEO) EU gre proti koncu svobode: Bruselj uvaja omejitev plačil z gotovino na 10 tisoč evrov

Piše: Peter T.

»Z omejevanjem velikih plačil z gotovino bo EU kriminalcem otežila pranje umazanega denarja. Za gotovinska plačila je določena najvišja meja v EU 10.000 EUR,« je zapisano v sporočilu za javnost Sveta EU.

Evropska unija uvaja nove regulacije, ki bodo prepovedali transakcije nad 10.000 evrov. To je nov korak k brezgotovinski družbi in večjemu nadzoru nad prebivalstvom EU. Bruseljski birokrati si tudi prizadevajo, da bi uvedli sledenje vsakemu plačilu s kriptovalutami nad 1.000 evrov, poroča portal Slay News.

Voditelji EU sicer trdijo, da so nove omejitve namenjene boju proti pranju denarja, toda zaradi novih omejitev bo življenje državljanom EU zelo oteženo, saj ne bomo mogli z gotovino kupiti avtomobila.

Unija je 6. novembra odobrila novo omejitev za gotovinska plačila, ki bo veljala za vse države, ki so del unije.

Eno najnižjih omejitev ima Španija, kjer se gotovina lahko uporabi pri plačilih pod 1.000 evrov. Precej strogo omejitev ima tudi Slovenija, kjer se z gotovino lahko plača do 5.000 evrov. EU se tako počasi in dokončno poslavlja od svobode, saj je gotovina eden zadnjih stebrov svobode.

Zanimivo je, da se s tako omejitvijo za zdaj ne strinja niti Evropska centralna banka, ki si sicer želi uvedbo centralnobančne digitalne valute. Gotovina je namreč povsem zakonito plačilno sredstvo.

Čeprav Bruselj od držav članic ne bo zahteval, da morajo uvesti omejitve, se bo oblikoval siv in črn seznam držav, kjer so tveganja za domnevnim pranjem denarja večja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine