3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Vladajoči ščitijo svoje hujskače

Piše: Anamarija Novak

Sodnica Jerca Oblak je na ljubljanskem okrajnem sodišču izrekla oprostilno sodbo Ludviku Tomšiču, ki je bil obtožen kaznivega dejanja grožnje s smrtjo predsedniku SDS Janezu Janši. Kot razlog za oprostilno sodbo je navedla »neprištevnost obdolženca«. Sodba še ni pravnomočna.

Konec februarja 2020 je Ludvik Tomšič na protestih proti nastajanju vlade Janeza Janše vpil, da je »Janšo treba ubit«, skandiral »ubi Janšo« in pozival, da je »Janeza Janšo treba samo ubiti in nič drugega«. To je govoril tudi v kamere. Sodnica Jerca Oblak je v izreku sodbe poudarila, da so Tomšičevi vzkliki nedvomno predstavljali grožnjo in da so bili podani znaki kaznivega dejanja. Toda sodni izvedenec psihiatrične stroke, ki ga je na predobravnavnem naroku predlagala obramba, sodišče pa je temu ugodilo, je na sojenju ocenil, da se Tomšič v kritičnem času zaradi osebnostne oziroma duševne motnje ni mogel obvladovati, okrnjena pa je bila tudi njegova zmožnost razumevanja. Pravno je bil zato neprišteven in posledično tudi ni mogel biti kriv kaznivega dejanja. Sodba še ni pravnomočna, tožilka pa je po sojenju dejala, da bo razmislila o morebitni pritožbi.

Sodba še ni pravnomočna

Ludvik Tomšič je zaradi zastojev v prometu na zadnje sojenje zamudil, ko pa je le prišel, je razglasitev sodbe pričakal na dvorišču pred sodiščem, saj je že med sklepnim govorom tožilke vzkipel in odvihral iz dvorane. Zmotila ga je že njena ocena, da na njegovo ravnanje niso vplivali drugi, in vprašal, kaj pa so pomenili napisi »Smrt janšizmu«. Dodal je: »A sem jaz prifuknjen ali kaj?« Pozneje pa je s precej nespodobnimi besedami, ki opisujejo moški spolni organ, odšel, ko je tožilka prebirala oceno, da ima duševno motnjo in težave. Dejal je, da tega pa ne bo poslušal. Tožilka je za Tomšiča zahtevala pogojno zaporno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Obramba pa se je oprla na izvedenčevo mnenje in zahtevala oprostilno sodbo. Tomšič je zunaj sodišča več novinarjem, ki so bili na sojenju navzoči (novinarji Spletnega časopisa, Dnevnika, Večera in Žurnala) dejal, da sodbe ne bo komentiral. Potem pa je po poročanju Spletnega časopisa namenil nekaj opolzkih besed opozicijskemu voditelju Janezu Janši. Sodba še ni pravnomočna, tožilka pa je po sojenju dejala, da bo razmislila o morebitni pritožbi.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije.

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine