7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Nujno je treba raziskati tatvine lesa iz slovenskih državnih gozdov

Piše: Marjeta Bogataj

Vlada naj zoper odgovorno osebo v družbi Slovenski državni gozdovi (SiGD) sproži kazenski postopek zaradi opustitve preiskave v primeru večje tatvine lesa iz leta 2018, se glasi eden od sklepov, ki so jih sprejeli člani parlamentarnih odborov za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za finance. Med drugim zahtevajo tudi temeljit nadzor reorganizacije SiDG.

Nujno sejo odborov za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za finance o problematiki delovanja družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o., (SiDG) so zahtevali v stranki SDS, ker ocenjujejo, da se je v zvezi z njo nabralo več odprtih vprašanj, v zadnjem času pa se je tudi zvrstilo več anonimk, ki opozarjajo na številne domnevne nepravilnosti. Kot je na seji dejal Jožef Lenart iz SDS: »Kjer je veliko dima, je tudi nekaj ognja.«

Podjetje SiDG, ki ima sedež v Kočevju, je v državni lasti, pokriva približno 20 odstotkov vseh slovenskih gozdov, njegova temeljna dejavnost pa je gospodarjenje z njimi. Oktobra lani so podjetje z zakonom prenesli na Slovenski državni holding (SDH).

Odpuščanja in selitveni manevri

Ena od anonimk se nanaša na nov vodstveni dvojec v SiDG Marka Matjašiča in Aleša Kadunca, ki naj bi kmalu po prihodu (z začetkom letošnjega leta) 22 zaposlenim dala redno odpoved, ponudila pa sta jim nove pogodbe o zaposlitvi; po novem naj bi delali v najetih prostorih v Sinji Gorici pri Vrhniki, do koder bi v eno smer imeli poldrugo uro vožnje … Poleg odpuščanj in premeščanj je aktualno tudi vprašanje, kaj se dogaja s poslovno stavbo Marof v Kočevju, v kateri ima SiGD sedež in jo je prejšnje vodstvo kupilo leta 2021 za slab milijon evrov. Ker je bila stavba potrebna obnove, so zaposlene začasno preselili v najete prostore na Reški cesti v Kočevju, obnova, ki naj bi bila končana do konca lanskega leta, pa se niti začela še ni. Vmes so zaposlene razselili na tri različne lokacije, poleg Kočevja še v Sinjo Gorico in Kočevsko Reko, kjer ima sedež žagarsko podjetje Snežnik, ki je v lasti SiGD in za katerega se govori, da ga nameravajo prodati – pri čemer je novo vodstvo za njegovo rešitev naročilo študijo pri finskem podjetju Indufor, vredno 39.000 evrov.

 »Vsi ti selitveni manevri vzbujajo nelagodje pri zaposlenih, od katerih se jih že zdaj veliko vozi iz Kočevja v Ljubljano, zato tudi postavljajo vprašanje o selitvi sedeža SiDG,« so v obrazložitvi zahteve za sklic med drugim zapisali v poslanski skupini SDS in dodali, da sta vlada oziroma finančni minister Klemen Boštjančič v zvezi s tem podajala nasprotujoče si odgovore.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine