17.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 junija, 2023

V okrnjeni obliki hočejo uveljaviti zakon, ki je bil zaustavljen

Piše: Andrej Žitnik (nova24tv.si)

Zakon o dolgotrajni oskrbi je bil v Državnem zboru že sprejet v času Janševe vlade. Nova vlada je zakon umaknila z izgovorom, da za zakon ni bilo zagotovljenih sredstev. Skoraj leto dni je problematika v maniri levih vlad čakala v predalih, da se je kdo usmili, medtem ko so starostniki čakali na milost pri reševanju starostniških bivanjskih težav, zdaj pa so slovesno naznanili, da so zdaj pa vendarle začeli ponovno javno razpravo o izhodiščih dolgotrajne oskrbe – ukrepa, ki ga je Janševa vlada že zdavnaj sistemsko uredila. 

Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo namreč danes obravnaval izhodišča za vzpostavljanje sistema dolgotrajne oskrbe. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, bolj znan kot ustanovitelj inštituta 8. marec in eden od soavtorjev priročnika za mlade, ki uči varnega lizanja ritke, pa pričakuje podporo izhodišč, saj je ministrstvo v proces oblikovanja zakona vključilo širok nabor organizacij, strokovne javnosti in civilne družbe ter stremelo k izvedljivosti določb na terenu.

Kot da bi se norčeval iz starostnikov, je še pripomnil: “Ta zakon je najpomembnejša prelomnica na področju socialnega varstva v zadnjih tridesetih letih.” Kot da živi v neki svoji alternativni resničnosti, kjer prejšnja vlada ni sprejela povsem funkcionalnega zakona o dolgotrajni oskrbi in ga trenutna vlada ni razveljavila. Kakšen cinizem.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi tako po navedbah ministrstva odpira nove priložnosti za oskrbo v skupnosti, spodbuja storitev pomoči na domu in druge storitve, ki omogočajo uporabnicam in uporabnikom čim daljše bivanje v domačem in znanem okolju, med tem pa ne pozablja na nujnost ohranjanja in krepitve javne mreže socialnovarstvenih ustanov, ki izvajajo nujne institucionalne storitve.

Na ministrstvu napovedujejo, da bodo po petkovem zasedanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) oblikovali svoj končni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo vlada razpravljala na redni seji. Predvidena parlamentarna obravnava naj bi se opravila še pred poletjem. “Na tak način bo zagotovljen začetek izvajanja zakona s 1. januarjem 2024,” so poudarili.

Vse lepo in prav, a Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je naslavljal vse teme, ki jih omenja Maljavec in še kakšno zraven, je že bil sprejet, in sicer 17. junija leta 2021! Čeprav je bil zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet po dolgem prizadevanju, da se to področje tudi sistemsko uredi, so se takrat pojavili različni dvomi in vprašanja, ali bo dejansko tudi funkcionalen, kako bo financirana dolgotrajna oskrba in ali bomo imeli za to primeren kader. S pomanjkanjem kadra se sicer spopadajo prav vse razvite družbe, Janševa vlada pa je v ta namen pripravila več ukrepov, med drugim tudi štipendije za deficitarne poklice in višješolsko usmerjanje. Nikakor pa ne drži, da financiranje ni bilo zagotovljeno!

Glede pomanjkanja kadra se je strinjal tudi Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, ki meni, da je bil sprejem zakona nujen in da je vsebinsko primeren, saj odgovarja na potrebe ljudi, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo. Domnevno nedorečenost financiranja pa je komentiral z: “Zagotovljen je stabilen vir financiranja, to je državni proračun, ki bo pokrival tisti manko, dokler ne bo posebnega zakona, ki je doslej pokrival ves manko tudi pri pokojninah,” je ob sprejemu zakona zagotovil Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo.

Zakon o dolgotrajni oskrbi Janševe vlade je bil namreč zelo jasno in trdno finančno osnovan, saj je bilo v njem točno določeno, da bo financiranje do leta 2025 zagotovljeno z že obstoječimi sredstvi v ta namen iz pokojninske in zdravstvene blagajne, kasneje pa se bi kot družba odločili o nadaljnjem urejanju financiranja.

Jasno je, da nova vlada ni želela slišati, da bi se dolgotrajna oskrba financirala iz proračuna, saj so imeli že preveč odlivov s strani “svoje ulice”, sestavljene iz skrajno levih NVO-jem, katerim se je financiranje konec leta 2022 eksplozivno povišalo, prav tako pa so se povišali izdatki za javno upravo. Zdaj je videti, da smo zopet na začetku, kot v tistih 20-letnih ciklih poskusov, kjer se dolgotrajna oskrba ni in ni mogla urediti na sistemski ravni, saj so izhodišča, predstavljena na ESS, ki bodo podlaga za zakon, še veliko manj finančno pokriti kot pa predlog Janševe vlade. Res pa je, da leve vlade v državljanih vidijo molzno kravo z vimeni, ki nikoli ne nehajo dajati mleka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine