-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V novi številki revije Demokracija: Zbiranje podpisov za tri referendume samo še do 5. oktobra! Vloženi dve interpelaciji, tretja prihaja! Vladni obračun z veleposlanikom Kajzerjem! Reportaža: Veliko srečanje podpornikov Nove24TV in Demokracije! Intervjuja: Dr. Janez Šušteršič in Andrej Hoivik

Piše: M. B.

V novi števílki revije Demokracíja pišemo o zbiranju podpisov za tri referendume, in sicer proti bohotenju birokracije, proti politizaciji RTV Slovenija  in proti ukinjanju dolgotrajne oskrbe. Predstavljamo vsebino dveh vloženih interpelacij, obračun vladajočih z veleposlanikom Tonetom Kajzerjem ter objavljamo reportažo s srečanja podpornikov televizije Nova24TV in revije Demokracija na Visokem v Poljanski dolini. Objavljamo intervjuja z ekonomistom dr. Janezom Šušteršičem, najmlajšim poslancem Slovenske demokratske stranke Andrejem Hoivikom in stoletnikom Stanislavom Medvedom. Z Demokracíjo bóste védeli vèč!

Zbiranje podpisov za izvedbo referendumov, s katerimi bomo lahko samo državljani in državljanke preprečili uveljavitev treh za državo ter davkoplačevalce škodljivih zakonov, je v polnem teku. Zbiranje podpisov poteka na predlog Slovenske demokratske stranke (SDS). Do vključno prihodnje srede, 5. oktobra, je treba zbrati 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov volivcev in volivk. Na podlagi tega bo državni zbor moral razpisati tri referendume, s katerimi lahko preprečimo politizacijo Radiotelevizije (RTV) Slovenija, bohotenje birokracije in ukinitev dolgotrajne oskrbe.

Kako oddati podpis podpore?

Izpolniti je treba posebne obrazce, na voljo so tudi na stojnicah pred upravnimi enotami ali krajevnimi uradi, kjer posamezniki pomagajo pri tem. Nato je treba oditi na upravno enoto ali krajevni urad in obrazec pred tamkajšnjo uradno osebo podpisati. Tako izpolnjeni obrazec se nato vrne na stojnico osebi, od katere smo ga prejeli. Šele ko je obrazec podpisan na upravni enoti in oddan pristojnim, smo opravili svoje delo. Samo podpis na upravni enoti ali krajevnem uradu ni dovolj. Obrazci morajo priti v roke pobudnikov za referendum. Če stojnic ni v kraju, pa je treba obrazce z overjenimi podpisi vročiti bodisi lokalnemu vodstvu SDS ali pa po pošti poslati na naslov: SDS, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana.

Če obrazec podpisujemo elektronsko, vlogo lahko oddamo tudi prek portala eUprava, če imamo ustrezen slovenski certifikat za podpisovanje. Vendar je treba slediti vlogi. Dogaja se namreč, da so nekatere vloge več dni »v reševanju«. To je opazno predvsem pri vlogah za spremembo zakona o vladi (proti širjenju birokracije).

V reševanju je lahko še druga past, to je, da pred upravnimi enotami na podpisnike čakajo nepooblaščene osebe, ki pod krinko »dobrote in pomoči« vzamejo obrazce. Na teh namreč ni označeno, za kateri referendum smo podpisali, zato lahko obrazci kaj hitro pristanejo v napačnih rokah ali pa jih uničijo.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

SDS je vložila interpelacijo proti škodljivi ministrici

Število nezakonitih prehodov južne državne meje se je začelo izrazito povečevati po objavi Roberta Goloba pred volitvami spomladi letos, da bodo slovenske meje za migrante z njegovo izvolitvijo odprte.

Število nezakonitih migrantov se je nato že aprila podvojilo, takšen trend se je nadaljeval tudi v naslednjih mesecih. Avgusta in septembra pa je opazen še izrazitejši skok. Avgusta je bilo povečanje obravnavanih nezakonitih migrantov v primerjavi z avgustom lani kar 2,2-kratno, za september pa kaže, da bo povečanje približno trikratno. Zelo zgovoren je tudi podatek, da je bilo letos do konca avgusta zabeleženih nad 13 odstotkov več vdorov migrantov na slovensko ozemlje kot v celotnem lanskem letu.

Od Washingtonske depeše do obračuna s Kajzerjem

Potem ko se je vlada odločila odpoklicati veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, ker je opozoril na sporno ravnanje, zaukazano v depeši brez oznake zaupnosti, se odgovorni glede njegovega odpoklica zapletajo. V SDS pa so vložili interpelacijo zoper zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Odgovorni se glede odpoklica veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zapletajo v svojih besedah, kar dokazuje, da je bila pri tem v ozadju politična igra, kot jo je imenovala zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednik države Borut Pahor pravi eno, Tanja Fajon pa nekaj popolnoma drugega. Spomnimo. Depeša, ki jo je Janez Janša objavil na Twitterju, je namreč razkrila, da je notranje ministrstvo zaprosilo, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošljejo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve.

Reportaža: Srečanje podpornikov Nova24TV Demokracije

Rodoljubje, močna narodna zavest, podpora televiziji Nova24TV in reviji Demokracija, ki s svojim trdim delom vztrajajo v skrajno levičarki medijski krajini, so minulo soboto v Poljansko dolino pripeljali skoraj 4000 podpornikov iz vse Slovenije. Bogat kulturni program, prijetno razpoloženje in zelo povedni govori še danes odzvanjajo v srcih številnih, ki jim je iskreno mar za Slovenijo. »Prišla sem, ker se mi zdi prav, da podprem televizijo Nova24TV in revijo Demokracija, in sem vesela, da se nas je toliko zbralo,« je na sobotnem srečanju podpornikov revije Demokracija in televizije Nova24TV poudarila Dora Hrvatin iz okolice Kopra.

Golobova blamaža s popisom cen pri različnih trgovcih

Vlada Roberta Goloba je s primerjavo cen živil pri različnih trgovcih »odkrila« le tisto, kar vsak potrošnik že ve: da so cene živil v različnih trgovinah različne. To »kolumbovsko« odkritje je neto davkoplačevalce drago stalo. »Gre za enega najbolj lahko zasluženih denarjev od vseh dosedanjih lahko zasluženih javnih naročil,« je na družbenem omrežju Twitter zapisala novinarka Financ Petra Sovdat. Družba April 8 bo namreč za popis cen živil pri šestih različnih trgovcih do pomladi prihodnje leto prejela (skupaj z aneksom za javno naročilo) skoraj 60 tisoč evrov. Ne gre le za to, da je povsem otroško popisovanje cen in preračunavanje v najcenejšo potrošniško košarico popolnoma nepotrebno, ampak tudi za metodološke napake, saj so popisovalci med seboj primerjali neprimerljive izdelke.

Intervjuji: Janez Šušteršič, Andrej Hoivik in Stane Medved

Z dr. Janezom Šušteršičem, nekdanjim finančnim ministrom v slovenski vladi in dobrim poznavalcem razmer tako v Sloveniji kot drugje, smo se preko Skypa (bil je v Moldaviji) pogovarjali prejšnji teden. Tam kot mednarodni izvedenec sodeluje pri projektu, ki pomaga moldavski vladi pri procesu pridruževanja EU. Pogovarjali smo se tudi z najmlajšim poslancem opozicije ta čas Andrejem Hoivikom, ki opozarja na izredno pomembnost napovedanih referendumov za državljane: proti novemu zakonu o RTV, povečanju števila ministrstev in zadržanju zakona o dolgotrajni oskrbi. Zato s svojimi sovrstniki iz Slovenske demokratske mladine vztrajno zbira podpise za uspeh na referendumih, s čimer bomo lahko preprečili škodljive odločitve Golobove vlade.  Pogovarjali smo se tudi s Stanislavom Medvedom, ki bo v začetku novembra praznoval stoprvi rojstni dan.

Kremeljski avtokrat na robu prepada?

Polom ruske vojaške operacije v Ukrajini potrjuje tudi mobilizacija ruskih rezervistov. Protivojni protesti po ruskih mestih. Vedno bolj nore poteze Kremlja. Nezadovoljstvo tudi v vrhovih ruske države in vojske. Povečuje se število nenavadnih smrtnih primerov med višjimi državnimi funkcionarji.  Uresničila se je stara šala, da ne smeš verjeti novici, dokler je Kremelj uradno ne zanika. Na začetku septembra je Kremelj zanikal, da Rusija načrtuje mobilizacijo rezervistov, a pretekli teden se je zgodilo natančno to, saj je bila razglašena mobilizacija 300 tisoč rezervistov.

Goreči hidžabi rušijo iranski teokratski režim

V Iranu potekajo protirežimski protesti v odgovor na smrt mlade Mahse Amini, ki je umrla v policijskem priporu, potem ko so jo aretirali zaradi neprimernega videza. Prišlo je do spopadov med policisti in protestniki, ki se še naprej stopnjujejo. Iranski teokratski avtoritarni režim se v zadnjih mesecih sooča z nenehnimi ljudskimi nemiri, ki se stopnjujejo in številčno množijo zaradi različnih dejavnikov – od slabih življenjskih razmer do kršenja človekovih pravic. Že v začetku meseca smo pisali o tem, da se v Iranu soočajo s hudim pomanjkanjem vode, katere cena je skokovito narasla in sredi rekordno vročega poletja žejne Irance pognala na cesto.

V Italiji zmagali nasprotniki množičnih migracij

Na predčasnih parlamentarnih volitvah prepričljivo zmagala desnica na čelu z Giorgio Meloni in Brati Italije. Obetajo se spremembe, zaradi katerih je iz Bruslja že slišati prikrite grožnje. Italijani so pokazali, da si ne želijo množičnih migracij. Po več desetletjih stopnjevanja politične korektnosti, množičnih migracij in demografske zamenjave je v Evropi čutiti sapico, ki lahko preraste v močan veter sprememb ali celo v pravo neurje. Zaradi prikritih in ne tako zelo prikritih groženj svečenikov multikulturalizma, ki zahtevajo od nas, da na oltarju nove liberalne religije egalitarizma in raznolikosti žrtvujemo svojo dediščino, identiteto in kulturo, mnogi nočejo javno razkriti svojih resničnih misli in političnih nagnjenj. Vendar pa hkrati izražajo svoja resnična mnenja v zasebnosti volilnih kabin.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih pogledov ter kolumn Metoda Berleca, Ariana Sajovica, Andreja Sekulovića, Janeza Juhanta, Staneta Grande, Keitha Milesa, Petra Marka Taseja in Matevža Tomšiča.

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine