22.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V novi številki intervju z avtorjem knjig o Forumu Sao Paulo – Alejandro Peña Esclusa: »Krščanske vrednote in vrednote, ki jih zagovarja levica, ne morejo sobivati«

Piše: Bogdan Sajovic

Alejandro Peña Esclusa je venezuelski disident, politik in pisatelj, avtor knjig »Forum São Paulo in kulturna vojna« ter »Volilne prevare Foruma São Paulo«. Z njim smo se med drugim pogovarjali o volilnih prevarah levice, kulturni vojni, rušenju zahodne civilizacije in načinu, kako se upreti destruktivnemu delovanju levice.

DEMOKRACIJA: Gospod Peña Esclusa, napisali ste knjigo »Forum São Paulo in kulturna vojna«, kakšni so odzivi nanjo?

Peña Esclusa: Odzivi so dobri, kolikor slišim, je v Sloveniji knjiga uspešnica. Poslali so mi fotografije s predstavitev in dvorane so polne. Knjiga se dobro prodaja tudi v drugih evropskih državah in v Južni Ameriki; v Kolumbiji in Španiji je prišlo že do drugega ponatisa. Prevedena je v več jezikov, izdana je tudi v elektronski obliki.

DEMOKRACIJA: Letos ste izdali še drugo knjigo z naslovom »Volilne prevare Foruma São Paulo.« Imate že kakšen odziv nanjo?

Peña Esclusa: Izšla je v marcu in za sedaj le v španskem jeziku, zato je za oceno še nekoliko prezgodaj. V toku je priprava izdaj tudi v več drugih jezikih, med njimi v slovenščini. Če bo šlo vse po sreči, bo v slovenskem prevodu izšla sredi junija.

DEMOKRACIJA: Ali je druga knjiga nadaljevanje prve?

Peña Esclusa: V bistvu imam svoji knjigi za nekakšna priročnika, s katerima se bralec seznani z delovanjem Foruma São Paulo in umazanimi taktikami, ki jih uporablja. In seveda tudi kot priročnik, kako se temu delovanju upreti. Če prva opisuje delovanje foruma v strateškem smislu, se druga bolj usmerja na taktično delovanje.

DEMOKRACIJA: Osredotočili ste se torej na volilne prevare, ki se jih poslužuje Forum São Paulo?

Peña Esclusa: Sodobne volilne goljufije so napredne, celovite, izvozne, se razvijajo in jih lahko izvaja ne le vlada, ampak tudi opozicija. Gre za novo tehniko, ki se razvija in za katero demokratični sektorji niso razvili protiteles, niso bili na tekočem. Ta volilna goljufija ima štiri nove vidike, ki pred petdesetimi leti niso obstajali, saj je prej goljufija pomenila krajo glasov na voliščih. Prvi je uporaba računalnikov v elektronskih glasovalnih napravah, in kjer se glasovi še vedno štejejo ročno, v preštevalnih napravah. Ta programska oprema je bila izvožena, v škandale pa je bilo vpletenih več podjetij, kot so Smartmatic, Indra ali Dominion. Drug vidik je manipuliranje z javnim mnenjem prek družbenih omrežij. Ta omrežja imajo na volitvah zelo pomembno vlogo, saj narekujejo trende in lahko z uporabo botov prepričajo javnost, da ima kandidat večjo podporo.

Tretji dejavnik je sodobna uporaba socialnega inženiringa, kulturne vojne, s katero se manipulira z javnim razpoloženjem in odpravljajo nasprotniki. V Kolumbiji je prišel na dan proces socialnega inženiringa, tako imenovani petrovideos, s katerim so z uporabo umazane vojne rušili svoje nasprotnike. Zelo dobro orkestrirana kampanja s tehniki, specializiranimi za manipuliranje z javnim mnenjem s pomočjo prirejenih anket, lažnih novic, mnenjskih trendov itd. Četrti vidik je vpliv trgovine z drogami, ki v velikem obsegu kupuje volilne kampanje in kandidature.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine