5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

V novi številki Demokracije preberite: Razglašena vlada in temu podobno stanje javnih financ

Piše: Vida Kocjan

Premier Robert Golob se je povsem izgubil, v manj kot letu in pol vladanja je stvari zavozil, državo pelje v razsulo in propad. Ministrska ekipa iz vrst strank Gibanje Svoboda, SD in Levica  je pokazala svojo nesposobnost, kadrovsko bedo, s svojimi ideološkimi projekti se sesuva sama vase. Napovedanih in obljubljenih reform ni in jih tudi ne bo.

Ali kot je prejšnji teden v državnem zboru dejala poslanka Karmen Furman: »Poslušali smo, da bo ta koalicija izvedla leto reform. Napovedovala se je davčna reforma, šolska, pokojninska, reforma plačnega sistema in kot prioriteta koalicije tudi zdravstvena reforma, pa nimamo niti R od reforme.«

Sam ne ve, kaj bi rad

Ministrska ekipa se po vsega nekaj mesecih, odkar je začela delovati po novem zakonu o vladi, sesuva sama vase. Pet ministrov in ministric se je že poslovilo. Že pred tem so potrebovali pol leta, da so ministrstva delili, vzpostavljali nova, zdaj predsednik vlade Robert Golob razmišlja, da bi najbolj razkošno in najdražjo ekipo ministrov v EU krčil. Lani mu 14 ministrstev ni zadoščalo, želel jih je pet več, o tem smo odločali celo na referendumu. Zdaj se posipa s pepelom in priznava, da so imeli prav vsi tisti, ki so opozarjali, da njegovi cilji ne vodijo k blaginji države in državljanov. Seveda, potrebovali so ministrska in druga vodilna ter dobro plačana mesta za tiste, ki so ostali zunaj parlamenta, za politične poražence torej. Medtem ko so se vsi skupaj igrali, pa je država začela pot navzdol.

Državne finance na poti v razsulo

Fiskalni svet je v oktobrski mesečni informaciji objavil, da je državni proračun imel v prvih devetih mesecih letos 764 milijonov evrov primanjkljaja. Za toliko je bila višja poraba od prihodkov. V tem znesku so za ukrepe po poplavah namenili samo 12 milijonov evrov, kar je zanemarljiv znesek.

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več! 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine