10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

V novi številki Demokracije preberite intervju z nekdanjim generalnim direktorjem policije dr. Antonom Olajem: »Poklukar bo večji del mandata namenil predvsem obračunavanju s policisti, namesto zagotavljanju varnosti«

Piše: Petra Janša 

Pogovarjali smo se z dr. Antonom Olajem o špekulativnih izjavah Boštjana Poklukarja, stanju v slovenski Policiji in njeni modernizaciji, Nacionalnem preiskovalnem uradu, padcu Slovenije na lestvici globalnega mirovnega indeksa in vzrokih za nazadovanje indeksa zaznavanja korupcije, o tajnemu sledenju brez sodnih odredb, aktualni azilni politiki in škandaloznem ukinjanju Muzeja slovenske osamosvojitve. 

DEMOKRACIJA: Gospod Olaj, koga je imel v mislih Boštjan Poklukar, ko je govoril o streljanju in zaplinjanju po Ljubljani? Na Twitterju ste namreč zapisali, da vas je gospod v svojem nastopu na predstavitvi pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve negativno presenetil, da to ni več tisti Poklukar od prej, in dodali, da insinuacij in »sovražno propagando pa le niste pričakovali« in da policisti tega ne bodo kar tako pozabili. Kakšen pa je Poklukar od prej? In česa policisti ne bodo pozabili? 

Olaj: Iz preteklega ministrovanja Boštjana Poklukarja sem si ustvaril mnenje, da gre za racionalno osebo, ki ima sicer glede obvladovanja problematike ilegalnih migracij liberalen pogled. Ob napovedih, da je znova kandidat za notranjega ministra, sem menil, da bo njegova politika podobna kot v prejšnjem mandatu in da večjih presenečenj ni pričakovati. Zmotil sem se. Njegov nastop na »hiringu« pred odborom za notranje zadeve v državnem zboru je zvenel nestrpno oz. celo sovražno do policistov, ki so v času epidemije uspešno izvajali naloge zagotavljanja javnega reda na nasilnih neprijavljenih množičnih shodih. Poklukar je presenetljivo ponovil že utečene politično propagandne floskule o nekakšni politični zlorabi policije, zaplinjanju Ljubljane in lastni zgroženosti zaradi nespoštovanja človekovih pravic, ki naj bi mu bili vsi priča v času prejšnje vlade. Javnost pa je imela pri tem priložnost dodatno slišati še namigovanje, naj bi bil takrat neki uradnik s policije, ki ga ni imenoval, streljal po Ljubljani. Sledila je napoved o kadrovskih »prevetritvah«, kar je novost ob potekajočem »čiščenju«, za kar seveda ni nikakršne pravne podlage. Zanimivo je tudi, da na zaslišanju na primer ni izrazil zaskrbljenosti, ker je Slovenija pod novo vlado zdrsnila navzdol na svetovni lestvici globalnega mirovnega indeksa s petega mesta v letu 2021 na sedmo mesto v letu 2022, in kaj bo storil, da se stanje popravi. Iz vsega tega je mogoče z zaskrbljenostjo sklepati, da bo Poklukar večji del mandata namenil predvsem obračunavanju s policisti, namesto zagotavljanju varnosti.

DEMOKRACIJA: Kaj je po vašem mnenju vplivalo na padec Slovenije na lestvici globalnega mirovnega indeksa? 

Olaj: Visoko uvrstitev Slovenije v času prejšnje vlade na globalnem mirovnem indeksu za leto 2021 je bilo ob uspešnem delu policije mogoče napovedati že pri objavi evropske raziskave, objavljene decembra 2021 (vir: Landgeis), ki je Slovenijo označila za »najvarnejšo evropsko državo za nočni sprehod«. Mogoče je razumeti, da so se ljudje v letu 2021 počutili zelo varne in so očitno pozitivno prepoznali aktivnosti policije pri zagotavljanju javnega reda pred nasilnimi protestniki, anarhisti in anomisti ter zanikovalci smrtonosnega virusa. Verjamem, da je to nedvomno pomembno pripomoglo k uvrstitvi Slovenije na visoko peto mesto med državami sveta. Zanimivo pa je, da je bilo v letu 2022 zaznati javno »obračunavanje« nove oblasti s policisti in poskuse kriminaliziranja njihovega dela. Očitno je, da so se ljudje zaradi tega neracionalnega početja vlade in ministrstva za notranje zadeve počutili varnostno bolj izpostavljeni in manj varni, kar je vodilo v zdrs na lestvici globalnega mirovnega indeksa na sedmo mesto. Če se bo nadaljevalo javno obračunavanje s policisti, je verjetno, da se bo varnostno nazadovanje Slovenije pod novo vlado le še stopnjevalo.

Celoten intervju si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine