19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

V novi številki Demokracije preberite intervju s poslanko Suzano Lep Šimenko: »Ta vlada s svojimi ukrepi zavedno ali nezavedno centralizira državo«

Piše: Vida Kocjan

Suzana Lep Šimenko je poslanka Slovenske demokratske stranke. Pogovarjali smo se o vladnih namerah za izvedbo reorganizacije upravnega sistema, centralizaciji države, napovedanih reformah, od katerih nič ni, vladnih obljubah upokojencem, kmetom in drugim skupinam, občinam in škodi, ki jo trenutna vlada povzroča državi.

Demokracija: V stranki močno nasprotujete ukinjanju upravnih enot (EU), kot si je to zamislila zdajšnja vladna ekipa. Kaj je bistveno, za kaj gre pri tej reorganizaciji?

 Lep Šimenkova: Drži. Glede na predstavljena izhodišča za izvedbo reorganizacije upravnega sistema se namreč oži število 58 upravnih enot na samo 12 upravnih enot. UE, kot jih poznamo danes, bi bile le v večjih mestih, v vsaki statistični regiji ena. Preostale UE pa bi izgubile samostojnost in bi postale samo izpostave. Ključne zadeve, kot so gradbene zadeve in reševanje zadev na področju tujcev, bi se prenesle na te nove centralne UE. To seveda pomeni omejevanje dostopnosti do upravnih storitev za državljane in gospodarstvo, saj bi se nekateri za ureditev upravnih zadev morali voziti tudi 60 km daleč, kar je še dodaten korak k centralizaciji države. Že sam pomislek v tej smeri kaže, da vlada deluje brez stika z realnostjo ter brez posluha za državljanke in državljane in gospodarstvo, ki so uporabniki upravnih storitev.

Demokracija: Na novinarski konferenci ste dejali, da od vlade pričakujete, da začne resne pogovore, da se loti poenostavitve postopkov. Ali sploh obstajajo pogovori v tej smeri – z opozicijo, občinami, gospodarstveniki itd.?

Lep Šimenkova: V SDS podpiramo vsak korak k manjši birokraciji in krajšanje upravnih postopkov, njihovo izboljšanje in približevanje uporabnikom. A zdajšnja namera gre v popolnoma drugačno smer. S stranko SDS kot največjo opozicijsko stranko o tem ni govoril nihče od vladnih predstavnikov. Je pa ta vlada mojstrica pri ustanavljanju strokovnih svetov in delovnih skupin. Tudi na tem področju naj bi imeli ustanovljen strokovni svet, znotraj katerega naj bi delovalo več delovnih skupin, izbrani člani pa naj bi bili od zaposlenih v javni upravi do predstavnikov lokalnih skupnosti in gospodarstva. Glede na informacije, ki jih dobivamo s terena, pa lahko ugotovimo, da velika večina v sodelovanje ni vključena.

Celoten intervju je objavljen v tiskani izdaji tednika Demokracija!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine