22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

V novi reviji Demokracija: Veliki fiasko starega političnega mačka! Škodljivi Štrukljevi politikanti iz SVIZ! Nov sev kitajskega virusa tudi v Sloveniji! Trenja, grožnje in nov sporazum o Demosu! Intervjuja: dr. Anton Jeglič in mag. Igor Podbrežnik

Piše: M. B.

V novi številki revije Demokracija pišemo o političnem fiasku predsednika DeSUS Karla Erjavca in tako imenovane koalicije KUL, ki se je ustrašila lastne nezaupnice, škodljivem delovanju šolskega sindikata pod vodstvom Branimirja Štruklja v času epidemije in novem sevu kitajskega virusa v Sloveniji. Objavljamo intervjuja z dr. Antonom Jegličem, s katerim smo govorili o stoletnici Slovenskega gorniškega kluba Skala in mag. Igorjem Podbrežnikom, s katerem smo govorili o Demosu na Kamniškem in Domžalskem. Z Demokracijo boste vedeli več.

Napovedanega glasovanja o konstruktivni nezaupnici Janševi vladi, po kateri bi, če bi bila izglasovana, novi premier postal predsednik DeSUS Karl Erjavec, ni bilo. Nasprotno: zaradi domnevno nepričakovanega vdora okužb s COVID-19 v državni zbor je Erjavec začasno umaknil soglasje, nezaupnica je odložena za nedoločen čas.

Očitno je bil takšen razplet pričakovan, kajti konstruktivna nezaupnica je bila vložena v parlamentarni postopek s samo 42 podpisi, kar pomeni, da je bil en podpis manj od pričakovanj, za izglasovanje nezaupnice in za padec vlade pa bi bilo potrebnih vsaj 46 glasov.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Škodljivi Štrukljevi politikanti iz SVIZ

Vlada je prejšnji teden sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, in sicer v skladu z načrtom, ki ga je sprejela že v začetku januarja. S tem tednom so se tako odprla vrata za osnovnošolce prve triade (od 1. do vključno 3. razreda) in vrtcev v devetih statističnih regijah. Odločitev je bila sprejeta skupaj z vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in s svetovalno skupino ministrstva za zdravje.

Vladni načrt za okrevanje in odpornost

Po dogovoru voditeljev držav članic Evropske unije z dne 21. julija 2020 bo Slovenija do leta 2029 upravičena do okvirno 10,2 milijarde evrov, od tega bo 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 3,6 milijarde evrov posojil. V okviru instrumenta za okrevanje pa bo Slovenija lahko izkoristila okvirno 5,7 milijarde evrov, od tega je 3,6 milijarde evrov posojil in 2,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev.

Intervjuja: Anton Jeglič in Igor Podbrežnik

Ob stoletnici Slovenskega gorniškega kluba Skala smo se pogovarjali s članom njegovega častnega predsedstva dr. Antonom Jegličem. »Ustanovni občni zbor Turistovskega kluba Skala (TK Skala) je bil na svečnico, 2. februarja 1921 po uradni odobritvi, izdani 4. januarja 1921. Prvi predsednik je postal Rudi Zorko. Klub je imel 23 članov, ki so se začeli zbirati že leta 1919, od takrat oblikovali svoj program dela in ga takoj začeli uresničevati v gorah in dolinah.« S publicistom, z urednikom in dolgoletnim predsednikom Društva Demos na Kamniškem mag. Igorjem Podbrežnikom pa smo se pogovarjali o zbornikih, ki jih je to društvo izdalo, in o aktualnem dogajanju.

Nov sev kitajskega virusa tudi v Sloveniji

Predsednik vlade Janez Janša je minulo nedeljo napovedal, da bo ta teden potreben vnovični premislek glede sproščanja ukrepov, saj je bila v soboto v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa. Potrebna je previdnost. Ker je vlada prejšnji konec tedna v regijah z boljšo epidemiološko sliko sprostila nekatere ukrepe, to zbuja zaskrbljenost, je na nedeljski izredni novinarski konferenci pojasnil premier Janez Janša.

Trenja, grožnje in nov sporazum o Demosu

V drugi polovici januarja 1991 je bil usklajen nov sporazuma o delovanju koalicije Demos, ki je bila sicer dnevna tarča srditih napadov leve opozicije. Razmere so bile na moč podobne današnjim, saj je Slovenijo takrat ogrožala JLA, danes pa jo epidemija. Predsedstvo SFRJ je 22. januarja 1991 razpravljalo o tem, kako se uresničuje njegova zahteva po razorožitvi vseh organov zunaj JLA. V ospredju je bilo oboroževanje na Hrvaškem.

Slovenstvo med arheologijo in razvojem jezika

Zanimanje za slovenske korenine, za naše daljne prednike in za slovensko etnogenezo je v javnosti vse večje. Tokrat si bomo nekoliko pobliže ogledali sledove naših prednikov na naši zahodni meji, v Posočju. Čez nekaj mesecev bo pri založbi Nova obzorja izšel zbornik o koreninah Slovencev, v katerem bo med drugim opisana starodavna pot čez prelaz Predel, ki je danes mejna točka z Italijo.

Tadej Ian: Znanost talec levice in globalistov

Pravijo, da danes normalni ljudje verjamejo v znanost. Toda kako znanost v resnici deluje? Kdo in kako danes kreira znanost in njena pravila ter kakšne so znanstvene zablode? Prispevek bo opozoril, da so v določeni meri leve ideologije deformirale in izkoristile tudi znanost. Osnovna značilnost človeka oz. človeštva je, da si s pomočjo informacij in znanja, ki ga ima v nekem trenutku na voljo, kreira razlago sveta.

Biden odpira vrata množičnim migracijam

Novi predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden na veliko odpravlja politiko svojega predhodnika s pomočjo tako imenovanih izvršilnih ukazov. S tem odpira vrata množičnemu priseljevanju. Ameriškemu delavskemu razredu se pod novo administracijo ne obeta nič dobrega. Vse preteklo leto je ameriška (in ne le ameriška) desnica napovedovala, da bo Joe Biden, če bo izvoljen, lutka v rokah levo liberalne kabale, »debelih mačkov« z Wallstreeta in skorumpirane globoke države.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine