30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

V novi Demokraciji preberite: Poreferendumska analiza Janeza Janše in škodljiva Golobova vlada

Piše: Vida Kocjan 

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je objavil analizo po treh referendumih, na katerih smo državljani in državljanke odločali o spremembah treh zakonov, ki jih je sprejela vladajoča koalicija pod vodstvom Roberta Goloba (Gibanje Svoboda, SD in Levica).  

Na referendumih 27. novembra je potekalo glasovanje o novelah (spremembah) zakona o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTV Slovenija. Večina se je sicer odločila za zakone in naj bi začeli veljati, Janez Janša pa opozarja na veliko razliko o poročanju vladi naklonjenih medijev o tem. V nasprotju s poročanjem o prejšnjih referendumih, ki jih je tranzicijska levica v Sloveniji izgubila in ko naslednji dan ta tema ni bila več na naslovnicah in v dnevnih novicah, se tokrat rezultati interpretirajo in premlevajo popolnoma drugače, je zapisal Janša. Pripravil je analizo poreferendumskega dogajanja in dodal, da je prav zaradi tega »na mestu nekoliko globlji pogled v dogajanje«.

Poražena Slovenija 

Janša navaja, da obstajata dva ključna vidika za oceno rezultatov novembrskih referendumov. Vsebinski in politični.

»Vsebinsko gledano smo na trojnem referendumu pobudniki doživeli neuspeh, poraz pa je dejansko doživela Slovenija v celoti,« je zapisal Janša. V nadaljevanju je tudi opisal razloge za to.

Potrjena novela zakona o vladi omogoča bistveno širjenje birokracije, manjšo operativnost izvršilne oblasti in povečanje stroškov administracije. Prvi neposredni »rezultat« pa je napovedana ustanovitev direktorata za podržavljanje zasebne lastnine.

Zakon o prestavitvi veljavnosti zakona o dolgotrajni oskrbi upokojencem in drugim ranljivim skupinam jemlje pravice, ki so jih čakali desetletja. Jemlje jim 63 milijonov evrov neposredno iz žepa že v naslednjem letu. Sedaj je verjetno zadnji trenutek, ko se zakon lahko realno začne uresničevati. Januarja 2024 ali 2025 bo glede na napovedi gospodarska oziroma javnofinančna slika tako slaba, da bodo začetek realizacije spet preložili, ker bo razpoložljivega denarja na splošno manj, del pa bo prerazporejen za nove študije, ilegalne migracije in paravojsko Levice na Metelkovi 6.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine