30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

V novi Demokraciji preberite intervju z režiserjem Matjažem Mihelčičem: »Slovenski osamosvojitelji so ljudje z veliko karizmo, s pogumom in pokončnostjo«

Piše: Lucija Kavčič  

Pogovarjali smo se s scenaristom, producentom in režiserjem Matjažem Mihelčičem. Pripovedoval je, kako je bilo snemati dokumentarni film Hrepenenje naroda, ki je nastal ob 30-letnici samostojne slovenske države, pa o tem, da je podoba slovenskih osamosvojiteljev v medijih danes izkrivljena – šele ko jih srečaš, odkriješ, kdo v resnici so.  

DEMOKRACIJA:  Snemati dokumentarec o slovenskem vodnem krogu in dokumentarec o slovenski osamosvojitveni vojni je gotovo zelo različno delo, velik preskok … 

Mihelčič: Vsak dokumentarec se začne s pripravami, raziskavami in s  scenarijem. Ker delam v avdio-vizualni produkciji kot avtor in producent že 26 let, sem sodeloval in ustvaril vrsto različnih avdio-vizualnih projektov-žanrov (dokumentarni, igrani, izobraževalni, otroško-mladinski, igrani …), pri tem pridobil veliko izkušenj, si izoblikoval širok nabor najboljših produkcijskih in postprodukcijskih  soustvarjalcev ter sodelavcev, kar mi je pri tovrstnem zahtevnem projektu veliko pomagalo, da smo v zelo kratkem času ta film ustvarili. Tako meni osebno film Hrepenenje naroda ni predstavljal tako velikega preskoka, ampak bolj produkcijski in kreativni izziv, kako skupaj z ekipo predstaviti  naše potenciale tako doma kot v svetu. Žal je tovrstnih izzivov in velikih projektov pri nas malo, tako da se takrat, ko so, in imaš možnost to realizirati, vedno z velikim veseljem in vnemo podamo v produkcijo.  

DEMOKRACIJA:  Kako gledate na čas pred 30 leti? Kako ste ga doživljali takrat? Kako je nastajal scenarij za film? 

Mihelčič: Čas pred 30 leti je bil čas velikih tektonskih sprememb v Evropi in svetu. Kot mladenič, star nekaj čez 20 let, sem zelo čustveno doživljal ta čas, lahko rečem skoraj filmsko, ker je bilo resnično zelo napeto in se do konca ni vedelo, kaj se bo iz vojne za Slovenijo izcimilo. Scenarij je nastajal na podlagi pregledovanja zgodovinskih dejstev, arhivskih posnetkov, knjig različnih avtorjev osamosvojitve, predvsem pa je slonel na pričevanju nastopajočih v filmu, ki smo jih podkrepili z avtentičnimi avtorskimi posnetki iz arhiva TV Slovenija ter tujih TV-postaj, z igranimi sekvencami in današnjimi posnetki zgodovinskih lokacij.  

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine