26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

V BiH poročajo, kako jih je “molzel” Golobov Gen-I – ni čudno, da je tja odšel na svoj prvi državniški obisk

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV.si)

Zdrahe okoli Gen-I ne pojenjajo. Najnovejše poglavje “kriminalke” prihaja iz BiH. Portal Istraga poroča, kako podjetje prek svoje podružnice “molze” BiH: en zaposlen, 388 milijonov evrov prometa, prijavljen dobiček pa znaša 291 tisočakov! 

Podjetje Gen-I, ki ga je dolga leta vodil Robert Golob, se razglaša za vodilnega trgovca z električno energijo v regiji. Slovenska družba je leta 2008 v Sarajevu ustanovila hčerinsko podjetje GEN-I d.o.o., trgovsko in prodajno podjetje. Leta 2010 je podjetje takoj začelo ustvarjati milijonski promet. Do leta 2016 sta bila v sarajevskem GEN-I zaposlena le dva človeka, nato pa se je celotna dejavnost trgovanja z električno energijo skrčila na enega delavca, poroča Istraga.

Lani pa se je Gen-I po prometu uspelo prebiti na osmo mesto med podjetji z največjim prometom v federaciji. Po uradnih podatkih je GENI-I d.o.o. Sarajevo leta 2022 doseglo skupni promet v višini 761 milijonov mark (približno 390 milijonov evrov). Po drugi strani pa je prijavljen dobiček znašal pičlih 591 tisoč konvertibilnih mark (okoli 302 tisoč evrov). Isto podjetje je z enakim številom zaposlenih leta 2020 doseglo večji dobiček kot leta 2022, čeprav je bil promet štirikrat večji! 

Spomnimo: v začetku aprila letos smo poročali, da se je Golob na svoj prvi državniški obisk podal ravno v BiH, kar je odprlo številna vprašanja zlasti v povezavi s spornimi balkanskimi posli. Za prvi obisk se je odločil po devetih mesecih in pol od začetka mandata! Sporočil je, da v BiH odhaja “z odprtim srcem”, gostiteljici pa obljubil milijon evrov davkoplačevalskega denarja. Aprila 2022 pa je Planet TV objavil posnetek iz leta 2009.

Golobovi bosanski posli: njegov človek se je dogovarjal za 15 odstotkov provizije
Na njem se Nihad Spahalić, Golobov človek, pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in mostarskim županom, o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Afera, ki so jo v Bosni poimenovali energetska mafija, je bila tam ena odmevnejših, v Sloveniji pa ni požela večjega zanimanja. Spahalić je kljub propadu posla prodal svoj delež tik pred zatonom Istrabenzu za neverjetnih 15 milijonov evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine