23.2 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V aktualni tiskani izdaji Demokracije preberite: Tudi po brexitu se migranti v še vedno priseljujejo v Veliko Britanijo

Piše: Andrej Sekulović

 Množične migracije se nadaljujejo tudi po brexitu. V enem dnevu na angleške obale prispelo več kot 500 migrantov. V Dovru je potekal protest proti nezakonitim migracijam. Britancem grozi, da jih bodo tujci preplavili. Vse več ljudi nasprotuje migracijam.

 Velika Britanija in predvsem Anglija se kljub izstopu iz Evropske unije še naprej sooča z množičnimi migracijami z Bližnjega vzhoda in iz Afrike, ki večinoma prihajajo na njene obale prek Francije. Britansko ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo, naj bi bilo konec maja v samo štirih dneh na obale Anglije čez Rokavski preliv prispelo več kot 500 migrantov.

Več kot 500 migrantov v štirih dneh  

Zadnji petek v maju naj bi bilo v 19 čolnih prispelo 336 nezakonitih migrantov, v soboto pa jih je v sedmih čolnih prišlo še 144. Zatem jih je v nedeljo prišlo v enem 17 in v ponedeljek v treh čolnih še 71. Tako je v pičlih štirih dneh na angleške obale prišlo kar 568 ilegalcev. Oblasti trdijo, da za temi nezakonitimi prihodi stojijo predvsem tolpe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi. Ob tem naj bi bile do sedaj v tem letu francoske oblasti 3.600 migrantom preprečile prečkanje kanala. Na angleške obale pa naj bi v letu 2021 prispelo že 3.500 ilegalnih migrantov, ki prihajajo s čolni iz Francije. Če se bo zdajšnji trend nadaljeval, bi lahko po napovedih do konca leta v Anglijo prispelo med 15.000 in 25.000 migrantov. Sicer se zaradi novih pravil, ki so jih sprejeli po brexitu, pritožujejo promigrantski aktivisti in nevladniki. Nevladna organizacija »Safe Passage«  ali Varen prehod se pritožuje, da ženske in otroci po novih pravilih ne bodo dobili azila. Na to jim je odgovoril Nigel Farage, ki je poudaril, da gre pri migrantih predvsem za mlade moške, in opozoril, da je zdajšnja situacija »hujša kot kadarkoli«.

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Zadnje novice

Sorodne vsebine