10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Uslužbenec RTV Boris Vasev, ki je zlival gnev na jaslice v avli RTV, se je osmešil – zagovornik enakosti pravi, da jaslice niso diskriminatorne

 

 

Piše: Tanja Brkić (Nova 24TV)

Po tem, ko je uslužbenec RTV Slovenija Boris Vasev napovedal vojno jaslicam, prav ste slišali – jaslicam pri vhodu na TVS, in upal, da njegovo (več kot očitno zelo dolgočasno) življenje popestri “zmaga nad jaslicami”, je ostal razočaran. Zagovornik načela enakosti namreč ni “ugotovil diskriminacije drugače verujočih in neverujočih v očitnem favoriziranju ene verske skupnosti s strani vodstva javnega zavoda”.

Enostavno ne moremo mimo opazke, da je življenje uslužbenca RTV Borisa Vaseva očitno zelo dolgočasno, sploh ko bije neke svoje bitke in upa, da bo naletel na enako ekstremistično razmišljanje tudi pri ostalih. Če mu kdaj uspe, mu tokrat ni. Njegova povsem nerazumna sovražnost, uperjena proti jaslicam pri vhodu na TVS, je dobila svoj epilog. Jaslice niso diskriminatorne, Vasev pa svoje veselje lahko išče naprej in drugje.

Vasev je na Zagovornika načela enakosti Miho Lobnika naslovil prijavo jaslic na vhodu TVS, češ da po mnenju številnih zaposlenih krši ustavno načelo ločitve Cerkve od države in je diskriminatorno do vseh zaposlenih v javnem zavodu, ki niso kristjani oziroma praznujejo Božič kasneje, ali pa so kristjani in se ne strinjajo s takšnim vsiljevanjem ene specifične religije vsem zaposlenim in zavodu kot celoti. No, pa se Vasev lahko obriše pod nosom, saj je Zagovornik ugotovil, da jaslice niso diskriminatorne, saj so “za postopek ugotavljanja diskriminacije nujni naslednji elementi diskriminacije: osebna okoliščina; poseg v človekovo pravico, svoboščino, drugo pravico, pravni interes ali ugodnost; prikrajšanje v primerjavi z drugimi posamezniki ali skupinami v primerljivem položaju; vzročna zveza med osebno okoliščino in obravnavo, ki je je predlagatelj deležen; odsotnost izjem od prepovedi diskriminacije”.

Boris Vasev. (Foto: STA / Nace Hočevar)

Pri organu zagovornika načela enakosti so zapisali: “Postavitev jaslic v avli ob vhodu v javni zavod ne ovira, ne zmanjšuje in ne izničuje enakopravnega priznavanja, uživanja ali uresničevanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, drugih pravic, pravnih interesov in ugodnosti oziroma v katere pravice oz. pravne interese/ugodnosti zaposlenih v javnem zavodu naj bi posegala. Ponovil je, da mora biti za ugotovitev kršitve prepovedi diskriminacije nujno podana tudi kršitev določene pravice drugih ljudi. Iz navedenega primera pa ne izhaja, da bi postavitev jaslic imela tak učinek.

Vasev trosi nebuloze

Vaseva je odločitev seveda razjezila, svoj izliv besa pa je delil na Twitterju in med drugim zapisal: “Zagovornik načela enakosti od vodstva zavoda ni zahteval niti enake obravnave vseh verskih skupnosti, torej postavitve tudi njihovih simbolov ob njihovih praznikih, kaj šele doslednega spoštovanja načela sekularnosti. Institucionalizacija privilegiranosti.”

 

 Njegova zahteva se zdi še toliko bolj absurdna, če upoštevamo dejstvo, da je prevladujoča vera v Sloveniji krščanska in da se v celotni državi praznujejo krščanski prazniki, zaradi katerih imajo ljudje ne le praznike, ampak tudi dela proste dneve. Bi Vasev ljudem odvzel tudi te? Ali bi po njegovem morali biti tudi vsi ostali prazniki dela prosti dnevi? Bizarni izpadi Vaseva na Twitterju niso novost. V preteklosti se je ta obregnil že ob slovensko zastavo pred stavbo RTV, češ da gre za javni in ne za državni zavod, moti pa ga tudi narodnozabavna glasba na RTV.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine