6.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Tvitosfera se je odzvala na provokacijo Makarovičeve: Eno zelo resno vprašanje. Kako dolgo bomo še sramotili spomin na našega velikega Prešerna s takimi nizkotnimi dogodki, kot je bil današnji v CD?

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Svetlana Makarovič je v spremstvu Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka nepovabljena prišla na oder ob koncu državne proslave pred kulturnim praznikom in zrecitirala eno svojih pesmi. Ob tem je bilo zanimivo, da je RTV po koncu odjavne špice podaljšala predvajanje, da bi posnela njen bizarni nastop. Del Upravnega odbora Prešernovega sklada je ob Svetlaninem nastopu na odru protestno zapustil prireditev.

V Cankarjevem domu je z naslovom Svet se nagnil je naprej potekala proslava s podelitvijo najvišjih nagrad v umetnosti. Slavnostni govornik, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, je poudaril, v čem se umetnost in umetniki razlikujejo od vsakdana in mimobežnosti, “zmožni so širiti razglede, poglabljati uvide in gojiti forme in vsebine“.

Veliko Prešernovo nagrado sta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič. Skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so prejeli pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Umetniški del proslave z naslovom Svet se nagnil je naprej je bil vzet iz skladbe skupine Silence, napisane posebej za to priložnost, navaja STA. Kot je za RTV Slovenija pred proslavo povedal režiser in scenarist Matjaž Farič, je sledil temi odnosa sveta do umetnikov in umetnikov do sveta. Pri tem je kanonična umetniška dela prepletal z novejšimi, posebno pozornost pa je namenil slovenskim modnim obiskovalcem. Program je v večjem delu prepletal odlomke že nastalih umetniških del od skladb za simfonični orkester, sodobnega plesa, baleta, videoplesa, poezije pa vse do lutkovnega gledališča. Poleg pesmi Franceta PrešernaSrečka Kosovela in Anje Zag Golob v interpretaciji dramskih igralcev Barbare CerarTine Resman in Klemna Janežiča je program vključeval še dela režiserja Tina Grabnarja v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, videasta Boruta Bučinela, plesalke Ane Cvelfar, skladateljev Milka Lazarja in Matije Krečiča v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Davorina Morija, glasbene skupine Silence in slikarja Marka Jakšeta.

Za konec provokacija “treh norcev”

Po koncu uradnega dela je po pričakovanjih na oder prišla še pesnica Svetlana Makarovič v spremstvu levičarskega aktivista Jaše Jenulla in pesnika Borisa A. Novaka. Prebrala je pesem Zla runa iz knjige Saga o Hallgerd, ki se je končala z verzom “obžalovanje dejanja ne izbriše”. Medtem ko je skrajni del Cankarjevega doma ploskal tej kulturni diverziji, je del Upravnega odbora Prešernovega sklada prizorišče protestno zapustil. Za prenos je poskrbela RTV Slovenija, ko bi morala sicer že končati predvajanje.

Image

Proslave sta se udeležila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar s soprogom Alešem Musarjem in premier Robert Golob v spremstvu Tine Gaber.

Proslava je zaradi provokacije Svetlane Makarovič razvnela debato na socialnih omrežjih:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrej Žitnik

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine