18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Tudi Rusi priznali poslabšanje humanitarnih razmer v Ukrajini; med evakuacijo ubitih še sedem civilistov

Piše: C. R., STA

Humanitarne razmere v Ukrajini se hitro slabšajo in so v številnih mestih že katastrofalne, je danes sporočila ruska vojska. Ukrajinska stran pa je poročala o streljanju na civiliste med poskusom evakuacija iz vasi Peremoga v bližini prestolnice Kijev, v katerem je umrlo sedem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je danes sporočila, da so ruske čete v petek streljale na skupino evakuiranih žensk in otrok, ki je zapuščala vas Peremoga v bližini Kijeva. Umrlo je sedem ljudi, med njimi otrok. Število ranjenih ni znano.

“Med poskusom evakuacije iz vasi Peremoga (…) po dogovorjenem zelenem koridorju so okupatorji streljali na kolono civilistov, ki so jo sestavljali izključno ženske in otroci. Rezultat tega okrutnega dejanja je bilo sedem mrtvih. Eden med njimi je otrok,” je na Facebooku objavila ukrajinska vojaška obveščevalna služba.

Ukrajinska stran je ob tem še sporočila, da so ruske enote prisilile skupino evakuiranih, da se je po napadu vrnila v vas.

Peremoga je 36 kilometrov severovzhodno od Kijeva, od koder se ruski tanki pomikajo proti ukrajinskemu glavnemu mestu.

Ruska stran pa je danes, 17. dan invazije na Ukrajino, ki jo sama označuje kot posebno vojaško operacijo, poročala o poslabšanju humanitarnih razmer v Ukrajini.

“Žal se humanitarne razmere v Ukrajini še naprej hitro slabšajo, v nekaterih mestih so dosegle katastrofalne razsežnosti,” je dejal vodja ruskega centra za nadzor nacionalne obrambe Mihail Mizincev. Ukrajinske “nacionaliste” je tudi obtožil, da postavljajo mine v stanovanjskih območjih in uničujejo ključno infrastrukturo, vključno s cestami in mostovi, zaradi česar civilisti nimajo elektrike ter so brez vode, hrane in zdravil.

Mizincev je razmere v pristaniškem mestu Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine opisal kot posebej hude. Ukrajinske “nacionaliste” je obtožil, da v obleganem mestu zadržujejo na stotine tisoč ljudi. “Na stotine tisoč ljudi, vključno s tujci, na silo zadržujejo nacionalisti,” je dejal.

Obtožil je tudi ukrajinsko vojsko, da kot talce zadržuje skoraj 7000 ljudi iz 16 držav in posadke več kot 50 tujih plovil.

Mizincev je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal, da je evakuacija iz Mariupolja spodletela tudi danes ter da 50 avtobusov iz mesta ni moglo odpeljati zaradi streljanja. Podpredsednica ukrajinska vlade Irina Vereščuk pa je navedla, da so kolono evakuiranih pet ur zadrževali na nadzorni točki ter da naj bi nov poskus evakuacije iz Mariupolja sledil v nedeljo.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je ob tem objavilo, da so obmejni organi v napadu na mesto ustrelili 15 ruskih vojakov.

Po navedbah obeh strani je danes potekala evakuacija iz drugih koridorjev. Iz mest Sumi, Lebedin, Konotop, Trostjanec in več bližnjih vasi naj bi na varno z avtobusi in zasebnimi avtomobili odpeljali več kot 10.000 ljudi. Iz mesta Vugledar na območju Donecka so evakuirali približno 200 ljudi. Iz severozahodnih predmestij Kijeva pa so z najmanj 60 manjšimi avtobusi na varno pripeljali okoli 4000 ljudi.

Sorodne vsebine