-0.5 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Takole izgleda etičnost in načelnost vodje evropskega nogometa Aleksandra Čeferina: ko je treba, se postavlja nad odločitve suverenih držav in povsem arbitrarno razpravlja o politiki – tudi slovenski

Avtor: Pavel Gorenčič

O predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu smo pisali že večkrat, očitno pa ima veliko časa in energije, da za slovenske mainstream medije komentira politične razmere doma, seveda pa se ob tem postavlja v vlogo nekoga, ki je »nad politiko«. Nedavno je tako v Nedeljskem dnevniku znova udaril čez premierja Janeza Janšo. No, verjetno je dolgoletni odvetnik iz znane odvetniške družine, ki je med drugim zastopala tudi člane razvpite družine Janković, že nekoliko pozabil, da je pred štirimi leti dobil čestitke od ljudi iz vseh političnih opcij.

Očitno pa je dvojne vatle zavzel tudi na polju mednarodne politike. Znan je denimo po tem, da je napadel govor francoskega predsednika Emmauela Macrona, ker naj bi se kot predstavnik politike vpletal v šport. Leta 2019 je Macron ob otvoritvi svetovnega ženskega nogometnega prvenstva dejal, da Liga prvakov ne sme postati zaprt elitni klub najbogatejših klubov, kot so to z letom 2024 načrtovali nekateri pri UEFA. Čeferin se je na to kritiko odzval ostro, češ da je to neposredno vmešavanje politike v šport in je zato nesprejemljivo. »Ne bomo dovolili, da nam politika ukazuje, kako naj ravnamo v športu,« je še izjavil Čeferin.

Vendar pa je Čeferin leto dni kasneje obrnil ploščo in celo spodbujal nogometaše, naj izražajo politična stališča glede športa. Šlo naj bi za boj proti rasizmu, nogometaši pa naj bi, čeprav politično izražanje stališč načeloma ni zaželeno. Spomnimo, kako so v preteklosti tako nacionalne kot mednarodne nogometne organizacije izrekale ostre kazni proti nogometašem, ki so s katero od gest namigovali na izražanje politične podpore. Leta 2018 se je tako zgodilo, da je trojica švicarskih nogometnih repretentantov ob zadetkih na tekmi proti Srbiji z rokami pokazali gesto, ki je spominjala na orla, slednji pa je tudi simbol Albanije. Vsi trije so bili takoj denarno kaznovani.

Nasprotno pa so lani v Nemčiji omogočili izjemo: nogometaši imajo lahko celo na majicah znamenja, s katerimi izražajo podporo domnevno umorjenemu temnopoltemu Američanu Georgeu Floydu. Očitno pa je bila to tudi politika Uefe, saj je Čeferin sam napovedal, da nogometaši zaradi izražanja političnih stališč, usmerjena proti rasizmu, ne bodo kaznovani. Povedano drugače: očitno so samo določena politična stališča dovoljena, druga pa ne.

Čeferin pa je dejansko že dokaj kmalu po prevzemu funkcije predsednika UEFA dokaj samozavestno nastopil celo proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Leta 2017 je v pogovoru za (levičarski) New York Times dejal, da če bo v celoti zaživelo omejevanje imigracij predsednika Donalda Trumpa, bi to lahko pomenilo hud udarec za ameriško kandidaturo za svetovno prvenstvo 2026. Kot je še dejal, bi takšne omejitve v ZDA lahko pomenile tudi prepoved vstopa v državo igralcem, navijačem ali novinarjem. Te migracijske omejitve pa bi lahko FIFA – Čeferin je njen podpredsednik – upoštevala pri izbiri organizatorja svetovnega prvenstva. Po naših podatkih bo sicer ZDA leta 2026 gostila svetovno nogometno prvenstvo skupaj s Kanado in Mehiko, kar pomeni, da do sprememb pri izbiri gostujočih držav ni prišlo. Ne glede na to pa se je Čeferin v tem primeru skušal postaviti nad suverene odločitve držav.

Sicer pa je Čeferin znan po tem, da v vlogi predsednika Uefe veliko potuje in se srečuje tudi z najvišjimi predstavniki držav, tudi takšnimi, ki slovijo kot diktatorji. Septembra 2019 se je tako srečal z beloruskim avtokratom Aleksandrom Lukašenkom, s katerim sta se sicer pogovarjala o razvoju športne infrastrukture v Belorusiji – vsaj tako poroča spletna stran Uefe.

Se je pa leta 2017 pripetil še en incident, ki kaže na Čeferinov globalni vpliv. TV oddaja Faktor na TV3 je namreč kritično obdelala razmere na Nogometni zvezi Slovenije, kar je pomenilo tudi kritiko Čeferinove zapuščine, saj je bil pred odhodom na Uefo predsednik NZS. Dogajanje sta ob voditelju oddaje Aljušu Pertinaču komentirala Ivan Simič ter odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Kasneje pa je prišlo do blokade dela oddaje na portalu Youtube. Izkazalo se je, da je Youtube blokiral ogled oddaje na Čeferinovo posredovanje, češ da naj bi oddaja kršila avtorske pravice Uefe, vendar se je izkazalo, da to ni res, ker v oddaji ni bilo uporabljeno video gradivo, ki bi bilo v lasti evropske nogometne zveze. Očitno je bilo bolj moteče, da so sodelujoči v oddaji naredili primerjavo glede slovenskega nogometa, saj naj bi Čeferin za seboj pustil dolgove, slabe rezultate reprezentance ter novega, povsem neprepoznavnega predsednika NZS Radenka Mijatovića. S tem pa je Čeferin pokazal, da ima dokaj zamerljiv značaj.

A ko gre za Čeferinov odnos do dogajanja v slovenski politiki, bi moral ambiciozni predsednik Uefe vsaj trikrat premisliti, preden bi se spustil speljati na led botrom slovenskega političnega podzemlja. Portal Požareport je namreč pred letom dni poročal o tem, da je bil razvpiti Damir Črnčec, eden glavnih obveščevalnih operativcev pri LMŠ, vpleten v vohunjenje za – Čeferinom. Slednji pa je lani ob zamenjavi vlade naivno prijel vabo in se pustil zvabiti v pajkovo mrežo, saj je praktično takoj postal nekakšen junak, ki razgalja »cesarjeva nova oblačila«. In to zgolj na podlagi nekega intervjuja za revijo Ekipa SN. Pred tem se je v slovenskih medijih pojavljal zgolj kot človek, ki se je ponujal tedanjemu premierju Marjanu Šarcu, češ tukaj sem, pokliči me, če kaj rabiš.

Kot je znano, je ob začetku koronakrize pred skoraj letom dni, ko je Slovenija krvavo potrebovala zaščitno opremo, takrat je tudi Čeferin posredoval za eno od pošiljk, za kar se mu je premier Janez Janša celo javno zahvalil, nekateri pa so ob tem špekulirali, češ morda pa gre za kakšno politično navezo med njima, glede na to, da je Čeferin pred leti kritično ocenil sodbo v zadevi Patria. No, nato pa so na dan prišle informacije, zakaj je prišlo do katastrofe s covid19 v Bergamu in da je bil v tej zgodbi udeležen tudi množično obiskan nogometni dogodek, pa so se stvari začele krhati in Aleksander Čeferin je nenadoma postal »prvorazredni« komentator političnega dogajanja v Sloveniji – ne da bi si upal vstopiti v politiko in preveriti svoj domet. A možnosti za to je dejansko zelo malo – bolj verjetno je, da politično podzemlje izkorišča Čeferinove psihološke slabosti in ga tako praktično zastonj uporablja kot orodje pri spodkopavanju vlade.

Naj ob tem spomnimo, da smo vprašanje v zvezi z delovanjem poslali tudi etičnemu organu UEFA in sicer skupini inšpektorjev. Zanimalo nas je, ali je v skladu s pravili in delovanjem Uefe, da njeni visoki predstavniki, torej predsednik in člani izvršnega odbora, pod zastavo ali logom Uefe komentirajo politične odločitve, politiko in delovanje vlade v posameznih državah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine