Slovenija je 25. junija 1991 postala samostojna in neodvisna država, s tem pa smo Slovenci uresničili tisočletne sanje o svoji državi. Danes praznujemo 30. obletnico državnosti.

Predsednik Vlade RS Janez Janša (Foto: Polona Avanzo)

23:25 Predsednik Vlade RS Janez Janša: Današnji dan pred 30 leti je napočil dan vseh dni. Z ustavnim aktom smo razglasili samostojno državo, ki je bila izražena na plebiscitu. Ko smo jo naslednji dan razglasili, je bila ogrožena naša svoboda. Na današnji dan pred 30 leti smo bili večinoma sami, le z rojaki v zamejstvu in po svetu. Kljub temu smo zmogli in Slovenija je svobodno zadihala. Svoboda je v Sloveniji dobila krila.

Slovenija že drugič prevzema vodenje EU, saj imamo že nekaj izkušenj. vemo kaj se v taki skupnosti obnese in kaj se ne obnese. Vedno se bomo borili, da enaki vatli veljajo enako za vse. Slovenija bo v svoji usklajevalni vlogi naredila vse, da bo okrevanje po epidemiji hitro in učinkovito. Ob 30. rojstnem dnevu pa je tudi je čas, da se ozremo v naslednja tri desetletja. Vidimo Slovenijo in Evropo spravljeno z opravljeno tranzicijo, vidimo Evropo utemeljeno na evropski civilizaciji in spoštovanju razlik in z močnimi državami članicami z vitkimi institucijami. Vidimo Evropo v miru s samo s seboj ter z mirno demokratično in cvetočo soseščino. Vodilno po svobodi in kvaliteti življenja. Vidimo jo kot prostor svobodnega izražanja mnenj, tekmovanja in sodelovanja, z visoko ravnijo vladavine prava. Da vse to uresničimo moramo urediti marsikaj, toda ničesar kar ni možno. Najpomembnejše pa je, da vemo kaj smo in to hočemo biti, da znamo in si upamo sanjati tako kot smo si upali sanjati v času slovenske pomladi. Generacijam mladih moramo vliti pogum. Le besede morajo biti resnične. Pred 30 leti nam nikoli ne bi uspelo, če bi delal samo, kar se je prikazovalo kot mogoče. Širili smo prostor svobode in demokracije. Čestitke draga Slovenija ob 30. rojstnem dnevu. Demokracijo svobodo in svojo državo smo si izborili. Smo trdoživ, vendar odprt in optimističen narod. Cenimo sebe in spoštujmo druge. Znamo in zmoremo. Nikoli ne bomo največji, lahko pa smo marsikje najboljši. Pred 30 leti nismo zmagali samo z orožjem ampak s pametjo. Ravnajmo tako tudi v prihodnje. Bog živi naše prijatelje, ki so danes z nami. Naj žive vsi narodi. Bog živi Slovenijo.

23.20 Zunanji minister Portugalske Augusto Santos Silva: Najprej bi izrazil svoje zadovoljstvo, da Portugalska sodeluje v triu z nemčijo in Slovenijo, ki deluje v veliki harmoniji. Rad bi se zahvalil za podporo, ki jo je Slovenija izkazovala predsedovanju Portugalske. Ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU, se bo soočala s številnimi izzivi.

23.10 Predsednik Evropskega sveta Charles Michel: Pred 30 leti mi je bilo 15 let in izredno sem ponosen in ganjen, da stojim tukaj poleg slovenske in evropske zastave in vam izrečem, vse najboljše Slovenija. Poleg moje pisarne v Bruslju so v marmor vklesane besede “žive naj vsi narodi”. To velja danes še bolj kot kdaj koli prej. Ponosen sem in ganjen ob teh dveh zastavah, da lahko z vami odprem predsedovanje EU za naslednjih šest mesecev. Evropa je družina in skupaj bomo napisali lepo stran v knjigi skupne prihodnosti. Čestitke še enkrat Sloveniji, vse najboljše!

22.35 Zunanji minister Italije Luigi Di Maio: Želim vam predati iskrene čestitke tako v imenu italijanske republike kot v imenu vseh Italijanov. Naši državi sta prijateljski in delimo skupne vrednote v EU in Natu. Manjšini obeh držav pa sta vir navdiha, bogastva in gibalo napredka med državama. Izredno sem ponosen, da bosta leta 2025, Gorica in Nova Gorica evropski prestolnici kulture. V naslednja pol leta lahko računate na vso pomoč prijateljske Italije.

22.32 Predsednik madžarske vlade Viktor Orban: Prinašam vam pozdrave in izraze spoštovanja madžarskega ljudstva. Madžari na vas gledamo kot na krščanske brate. ko pridemo v Slovenijo vidimo čudovito deželo, ko odpremo knjigo zgodovine beremo usodo naroda ki obstaja že tisoč let. Pred 30 leti ste neustrašno izborili neodvisnost in svobodo. Ves svet je spoznal, da je Slovenija domovina pogumnih ljudi, ki so zahtevali svojo domovino nazaj. Mi dobro razumemo borbo proti premoči. Takšna soseda kot je Slovenija prinaša dodano vrednost tudi naši deželi. Ponosni smo na naše prijateljstvo. Madžarska častno pozdravlja slovenski narod in današnje pogumne voditelje Slovenije. Bog živi Slovenijo!

Image

22.20 Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković: V pravo zadovoljstvo mi je biti v tem trenutku v Ljubljani ob tem zgodovinskem dogodku. Kar deli Slovence in Hrvate je zanemarljivo, veliko več je tega kar nas povezuje. Padec komunizma sta naša naroda izkoristila z žrtvami, toda oba naroda se bolje razumeta kot pred 30 leti. Na Hrvaško lahko vedno računate.

22.14 Avstrijski kancler Sebastian Kurz: Res mi je v čast, da sem z vami v tako pomembnem trenutku. Kot 34-letnik se ne morem spominjati dogodkov pred 30 leti, toda verjemite mi, da mi je v veliko veselje, da z vami obeležujem jubilej. Slovenija je v tem času dosegla veliko. Slovenija je za Avstrijo pomembna soseda in gospodarska partnerica. Ko sem se z Janezom Janšo podal na triglav sem se še enkrat zavedel, kako čudovita je Slovenija. V imenu Avstrije nas izjemno veseli, da bo Slovenija prevzela predsedovanje EU, zato bi se v tem trenutku še enkrat zahvalil za sodelovanje, tebi Janša pa se zahvaljujem, da si eno od težišč predsedovanja prestavil na zahodni Balkan.

21.56 Igralec in pesnik Tone Kuntner je recitiral pesem Janeza Menarta Slovenska pomlad.

21.46 Častno stražo so poslovili s prizorišča z vzklikom: “Za koga? Za Slovenijo!

21.41 Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je blagoslovil osamosvojitveno lipo. Zore je pred tem dejal, da je bila lipa vedno prostor skupnega odločanja. Posadil jo je že nadškof Alojzij Šuštar, da bi korenine pognala daleč pod zemljo – da bi bila trdna v viharju in radostna v soncu. Nato so zmolili Očenaš in jo blagoslovil.

Image

21.38 Predsednik Pahor je sklenil govor z optimizmom, predvsem v luči epidemije, kjer se je zahvalil vsem, ki so dali vse od sebe.

Image

21.37 Predsednik Pahor: Skupaj z demokracijo je bila evropska ideja konstitutivnega pomena za slovensko državnost – tako kot Majniška deklaracija, ki jo je prebral nesmrtni Tone Pavček.

21.33 Predsednik Pahor: Danes se nam ponuja možnost in nujnost za oblikovanje tretjega soglasja o zeleni in pametni Sloveniji. Koalicija za velike cilje vedno gradi na tistem, kar nam je skupno in ne razvaja. Taka je bila tudi koalicija pred 30 leti. Zdaj, ko praznujemo 30 let naše čudovite samostojne Slovenije in se ponosno oziramo na naše izjemne dosežke, je najboljši in najbolj primeren čas, da oblikujemo soglasje o zelenem in digitalnem, socialno in gospodarsko trajnostnem razvoju Slovenije za naslednjih 30 let.

21.31 Predsednik Pahor: Vse kar smo se odločili narediti za prihodnost, smo uresničili. Danes je naš praznik ne glede na politične razlike, ki so bile tudi v času osamosvajanja.

21.28 Predsednik Pahor je pozdravil vse Slovence in visoke goste. Srečno je bila rojena Slovenija v naročju vseljudske enotnosti. Že naslednji dan po osamosvojitvi je napadla okupatorska vojska. Padle v vojni so počastili z minuto molka. Slava jim!

21.24 Na prizorišče je prišel Predsednik republike Slovenije Borut Pahor s soprogo. Ob tem je orkester igral slovensko himno Zdravljico, nedaleč stran pa so proslavo z žvižgi motili petkovi protestniki.

21.22 Z Ljubljanskega gradu so odjeknile topovske salve.

21.21 Na prizorišče je prišel predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič s soprogo.

21.18 Na prizorišče so prišli predsednik Ustavnega sodišča RS Rajko Knez s soprogo, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca s soprogo, predsednik Vlade RS Janez Janša s soprogo ter vsi tuji gosti s soprogami. Tako močne mednarodne udeležbe na proslavah dneva državnosti še ni bilo.

21.00 Govorec na proslavi bo predsednik države Borut Pahor, pozdravne nagovore pa bodo imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav. Med njimi bodo madžarski premier Viktor Orban, hrvaški premier Andrej Plenković in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Poleg njiju sta prisotnost potrdila tudi italijanski zunanji minister Luigi Di Maio ter portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva. V drugem delu proslave bosta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

20.50 Gostje proslave se že zbirajo: Na fotografiji Dimitrij Rupel, Igor Bavčar ter Ingo Pasch.