19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Ste se spraševali, zakaj evropska glavna tožilka Laura Codruta Kövesi tako srdito napada Slovenijo in premierja Janeza Janšo? Zdaj je jasno – na njeni karierni poti jo je podpirala Sorosova Open Society!

Piše: Peter Truden

Alvaro Peñas, eden vodilnih španskih preiskovalnih novinarjev, je v El Correo de España razkril, kdo je karierno podpiral evropsko glavno tožilko Lauro Codruta Kövesi, ki je letos ostro napadla Slovenijo in vlado Janeza Janše, ker Slovenija ni izbrala svojega delegiranega tožilca za Evropsko javno tožilstvo (EPPO). Pri njeni karieri od poslušne vodje romunske nacionalne agencije za boj proti korupciji (DNA) do glavne evropske tožilke je uživala neomajno podporo skrajno leve grupacije Open Society. Njen ustanovitelj pa ni nihče drugi kot George Soros!

Glavna evropska tožilka je romunska pravnica Laura Codruta Kövesi, ki je bila na položaj imenovana oktobra 2019. Takrat je izjavila, da je EPPO, kjer članstvo ni obvezno, »prvi instrument EU za zaščito pravne države«.

Pred tem je bila vodja romunske nacionalne agencije za boj proti korupciji (DNA), ki je sprožila obsežne (kazenske) pregone proti domnevno korumpiranim politikom. V 17 mesecih je odprla trikrat več primerov kot v preteklih treh letih, med drugim je preganjala 1.138 ljudi, od tega 24 županov, pet poslancev, dva nekdanja ministra in nekdanjega premiera.

Z mnogimi ovadbami ji na sodiščih ni uspelo, zato so jo v Romuniji poimenovali za »lovko na čarovnice«. Julija so jo zaradi tega tudi zamenjali, temu je glasno nasprotovala organizacija Open Society, poroča španski novinar.

To ni bilo presenetljivo, predvsem glede na to, da so nevladne organizacije iz Sorosove mreže DNA imele kar za svojo »politično stranko«, ki je obračunavala s politično konkurenco. Leta 2019 se kar na lepem pojavi kot glavna evropska tožilka in takoj začne postopke proti Romuniji. Prav tako se je zaradi razrešitve s položaja DNA pritožila na ESČP (Evropsko sodišče za človekove pravice). Lani ji je dalo ESČP prav. Toda najbolj zanimivo je, da je ESČP v svoji obrazložitvi zapisalo, da je svojo odločitev sprejelo na podlagi mnenja treh organizacij: Iniciative za pravičnost pri Open Society, Helsinške fundacije za človekove pravice (Helsinški monitor) in Inštituta za človekove pravice pri Mednarodni odvetniški zbornici (IBAHRI). Vse tri organizacije so del mreže globalnega škodljivca Georga Sorosa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine