-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev: Vračanje k 133. členu komunistične kazenske zakonodaje

Piše: C. R.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev je v zvezi z ovadbo Društva novinarjev Slovenije proti Normi Brščič (več o tem TUKAJ) objavil sporočilo za javnost, ki ga objavljamo v celoti.

Čas slovenske pomladi v drugi polovici osemdesetih let in v začetku devetdesetih let marsikomu prikliče tudi spomine na boj za svobodo izražanja, ki ga je v tistem času drastično omejevala tedanja kazenska zakonodaja z razvpitim 133. členom, ki je uvajal zelo raztegljiv pojem »verbalni delikt«. Kazenska zakonodaja je kasneje sicer doživela reformo, a pregon verbalnega delikta, kot kaže, nikoli ni povsem izginil iz prakse. Še več, tisti, ki se razglašajo kot idejni nasledniki progresivnih in svobodomiselnih sil, ki so v tistem času širile meje svobode izražanja, sedaj nastopajo v vlogi cenzorjev in preganjalcev drugače mislečih.

Po žalostnem začetku leta 2021, ko so številne globalne gospodarske družbe, ki upravljajo s socialnimi omrežji, močno zaostrile cenzuro, se stara praksa v Sloveniji nadaljuje in zaostruje. Konec minulega leta je bil sprožen napad mainstream medijev na tednik Demokracije zaradi objave glose Aleksandra Škorca, temu so sledile tudi kazenske ovadbe proti avtorju glose ter uredniku Demokracije. Sedaj pa so podobno hajko sprožili še proti Normi Brščič ter oddaji Faktor na TV3, kar se je zgodilo nekaj dni po tistem, ko so »progresivne« sile sprožile pogrom proti ministru za delo, družino in socialne zadeve Janezu Ciglerju Kralju zaradi domnevno nepravične finančne podpore zavodu Iskreni, kar je po vsej verjetnosti posledica tega, ker gre za civilnodružbeno organizacijo, ki glede na vrednote ne sledi trendom »progresivcev« z Metelkove. Napadi na omenjeni zavod so se dogajali že pred leti ob organizaciji družinskega festivala, ko so nanj povabili tudi nekdanjega homoseksualca, da bi pričeval o svoji izkušnji spreobrnjenja.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev nikomur ne odreka pravice, da se s stališči Norme Brščič ne strinjajo in svoje nestrinjenje tudi javno izrazijo. Prav tako nikomur ne odreka pravice, da izrazi svoj protest, če se zaradi teh stališč čuti prizadet. Vendar pa je skrajno bizarno, da skuša Društvo novinarjev Slovenije, ki je v preteklosti podprlo peticijo proti cenzuri, sedaj uporablja metodo zastraševanja s kazenskim pregonom ter se postavlja v vlogo nekakšnega arbitra, ki določa, kdo se lahko javno oglaša in kdo ne. To skrajno nenavadno prakso omenjenega društva potrjuje tudi praksa njegovega novinarskega razsodišča, ki izreka sodbe tudi o tistih, ki niso člani društva.

V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev menimo, da gre v tem primeru znova za zlorabo pravnih sredstev tam, kjer sploh niso potrebna, hkrati pa tudi menimo, da je neetično vsako mnenje, ki ne gre v kontekst s politično korektno govorico o rasah, nacijah in migracijah, šteti kot izraz rasizma. Zato zavračamo medijsko pogromaštvo proti Normi Brščič in oddaji Faktor. Kvečjemu pogromi pa veliko več povedo o tistih, ki jih izvajajo, kot o tarčah pogromov. Pričakujemo tudi, da bodo organi pregona ravnali avtonomno in ne bodo dopustili nedopustne politizacije pravnih sredstev, kakor to sedaj počne Društvo novinarjev Slovenije.

Vir: Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Zadnje novice

Sorodne vsebine