11.2 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Skupina G7 bo v odgovor na novo kitajsko svilno pot zagnala svoj globalni infrastrukturni projekt

Piše: C. R.

Skupina sedmih najrazvitejših držav G7 naj bi danes predstavila nov globalni infrastrukturni projekt, ki bo služil kot odgovor na kitajsko pobudo En pas, ena pot oz. novodobno svilno pot, je sporočil predstavnik ameriške administracije. ZDA naj bi ostale članice skupine ob tem pozvale h konkretnim dejanjem glede prisilnega dela na Kitajskem.

Predstavnik ameriške administracije, ki je želel ostati anonimen, je povedal, da si ZDA prizadevajo tudi za to, da bi v sporočilo po vrhu vključili kritiko Pekinga. “Tu ne gre le za soočanje ali spopadanje s Kitajsko,” je povedal. “Do sedaj nismo ponudili pozitivne alternative, ki odraža naše vrednote, naše standarde in naš način poslovanja,” je dodal o investicijskem projektu.

Kitajska pobuda En pas, ena pot je več tisoč milijard vreden infrastrukturni projekt, ki ga je leta 2013 zagnal kitajski predsednik Xi Jinping in vključuje različne razvojne in investicijske pobude od Azije do Evrope. Dogovore o sodelovanju je podpisalo že več kot sto držav. Lani do sredine leta so s pobudo povezali več kot 2600 projektov v vrednosti 3700 milijard dolarjev. Kitajsko zunanje ministrstvo je lani sicer priznalo, da je okoli 20 odstotkov projektov resno prizadela pandemija covida-19.

Ameriški predsednik Joe Biden je že v marcu britanskemu premierju Borisu Johnsonu, ki gosti vrh G7, predlagal oblikovanje lastnega investicijskega projekta. Voditelji naj bi tako danes predstavili novo globalno infrastrukturno pobudo, poroča tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

Podrobnosti o financiranju infrastrukturnega projekta G7 sicer še niso znane, bi pa potrebovali zbrali več sto milijard dolarjev javnih in zasebnih sredstev.

Biden pa naj bi skušal voditelje še prepričati, naj se jasneje zavzamejo proti praksi prisilnega dela, ki je v nasprotju s človeškim dostojanstvom in grozljiv primer nepravične konkurenčnosti Kitajske.

Voditelji Velike Britanije, ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Kanade se na prvem vrhu v živo v skoraj dveh letih srečujejo v britanskem obmorskem letovišču Carbis Bay. Prisotna sta tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, poroča STA.

Na prvi dan, v petek je gostitelj, britanski premier Boris Johnson pozval k učenju iz pandemije, pri okrevanju pa k preprečitvi nekaterih napak iz preteklosti. Zavzel se je za gradnjo bolj zelene, bolj pravične in bolj enake družbe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine