30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Se je predsednica državnega zbora o “dunajskem izletu” res vsaj dvakrat zlagala? – Dokazi so tu

Piše: Gal Kovač (Nova24tv)

Predsednica državnega zbora se je na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je prekinila molk glede njenega poleta na novoletni koncert dunajskih filharmonikov, ujela vsaj v dve laži. Prva, da se je odpravila na državno bilateralno srečanje, ki je trajalo štiri ure. Gre za, kot boste videli v nadaljevanju, dokazljivo laž. Druga laž se nanaša na samo naravo njenega pohajkovanja na Dunaju. Predsednica državnega zbora namreč trdi, da se je odpravila na “državno srečanje”. A, glej ga, zlomka, “državni obisk” je natančno definirana kategorija, ki ne obsega delovnih obiskov predsednikov državnega zbora v tujini. Povedano z besedami nekdanjega ministra in profesorja Žige Turka: “Državniški obisk ni kar vsako potovanje nekoga, ki se ima za državnika.”

Spomnimo, včeraj je v javnosti odjeknila vest, da se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič odpravila na novoletni koncert dunajskih filharmonikov, pri tem pa se poslužila vladnega letala falcon, kar je v domovini privzdignilo prenekatero obrv. Predsednica državnega zbora je namreč dan prej kritizirala slovenskega podjetnika kot pretirano kapitalističnega (karkoli že to pomeni), nato pa se odpravila na Dunaj z zasebnim letalom, ki je nekakšen simbol kapitalizma. Tistim bolj okoljevarstveno navdahnjenim pa je šel v nos predvsem “ogljični odtis” poleta na srečanje, ki ni bilo tako nujno, da bi ogljični odtis upravičilo. Na novinarski konferenci se je predsednica DZ še posebej obregnila ob slednje obtožbe z odzivom, da bi lahko minimalni ogljični odtis pustila le, če bi se peljala s kočijo.

A bolj kot njena bodica usmerjena naravovarstvenikom so pomembne trditve, ki jih je izrekla na novinarski konferenci. To so njene natančne besede: “Tako, kot je običajno v Republiki Avstriji, to je pač del njihovega protokola oziroma kulture protokola, da državnike povabijo tudi na kakšen dogodek, je mene gospod Sobotka povabil na koncert dunajskih filharmonikov, ki je bil dopoldne tistega dne, nekaj čez enajsto uro. Koncert se je končal nekaj čez eno uro in potem je sledilo bilateralno srečanje, ki je trajalo štiri ure …” 

Podatki s sledilnika letov. Oznaka letala, ki je na novega leta dan poletelo iz Brnika proti Dunaju, sovpada z oznako vladnega letala Falcon. (Vir: Twitter)

Izjava je naravnost žaljiva za “zdravo pamet” državljanov Slovenije. Čisto vsak si lahko namreč pogleda podatke s sledilnika letov, ki smo jih tudi mi včeraj objavili. Ti kažejo, da srečanje med predsednikom Nacionalnega sveta Avstrije in predsednico državnega zbora Slovenije niti približno ni moglo trajati 4 ure, kot trdi Klakočar Zupančičeva. Tukaj so namreč dejstva: Falcon je priletel na Dunaj ob 9:41, koncert se je pričel ob 11.15 in končal ob 13.42. Podatki s sledilnika letov kažejo, da je vladni falcon iz Dunaja poletel proti Ljubljani že ob 16.59. Pomeni, da tudi teoretične možnosti ne obstajajo, da bi srečanje med državnikoma trajalo štiri ure.

Ni vsako srečanje tudi državniško srečanje
Kot že rečeno pa se je predsednica državnega zbora usodno zapletla z navedbo, da je šlo za državniško srečanje. Tako je dejala Klakočar Zupančičeva: “Šlo je za državniški obisk, pot je bila opravljena z državnim letalom falcon in vse je v skladu s predpisi.” To je seveda laž. Predpis, ki opredeljuje državniške obiske je Sklep o določitvi protokolarnih pravil. Prva in tretja točka drugega člena jasno navajata, da so “državniška srečanja” rezervirana le za predsednika države ali vlade.

Sklep o določitvi protokolarnih pravil.

Predsednica državnega zbora se je v najbolj ugodni interpretaciji dogodkov odpravila na “delovni obisk” oz. “delovno kosilo”, kot piše v medijskih napovednikih, ki pa ga je Klakočar Zupančičeva iz danes na jutri prekvalificirala na državniškega, da bi lažje opravičila polet z vladnim letalom, in ja, tudi ogljični odtis, ki naj bi po navedbah nekaterih medijev znašal od 5 do 6 ton CO2.

Ob vseh navedbah in poskusih dokazovanja državniške narave obiska (Klakočar Zupančičeva trdi, da je medparlamentarna diplomacija na zgodovinsko visoki ravni) pa je bila narava obiska po vsej verjetnosti veliko bolj prozaična. Kot je zapisal novinar Požar, naj bi dogovori o dunajskem izletu potekali na ravni razprave: “Šli bova na en fajn koncert”. Državnico je namreč spremljala Uršula Zore Tavčar. Da, prav tista, ki jo je hotela zamenjati s parlamentarnim biserom prejšnjega sklica državnega zbora, poslancem LMŠ Robertom Pavšičem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine