11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Še ena “uravnotežena” oddaja o vladavini prava na RTV – s Tanjo Gobec, Klemnom Grošljem in Ljudmilo Novak

Piše: Sara Kovač / Nova24tv.si

Javna RTV Slovenija je vnovič poskrbela za “uravnoteženo” razpravo okrog vladavine prava in medijske svobode v Sloveniji. V oddajo Politično so namreč povabili evropska poslanca Ljudmilo Novak in Klemna Grošlja. Že sama zasedba pove dovolj, da pravih informacij gledalci niso dobili in da je šlo za še eno nič objektivno ter dezinformativno oddajo. Grošelj je v njej celo nevede priznal, da v celotni zadevi le ne gre za vladavino prava ali medijsko svobodo, ampak za podporo nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in članek Politica, ki očitno usmerja delo Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Prav neverjetno.

Voditeljica Tanja Gobec je v povezavi z razpravo o položaju medijev v Sloveniji pokazala tvit Ljudmile Novak, kjer je ta napisala: “Vojna z STA ni upravičena in bi se lahko rešila drugače. Od Janeza Janše pričakujem konstruktivno držo. Pričakujem manj spornih tvitov in državotvornost. Od medijev pa pričakujem objektivno odgovornost.” Ker ji je premier Janša nalil čistega vina in odgovoril, da se od evropske poslanke, ki mesečno zasluži 15 tisoč evrov pričakuje, da bo delala v korist Slovenije in ne zgolj zgage, se je seveda Novakova obregnila ob ta zapis.

Foto: Printscreen

Po besedah Ljudmile Novak, tviti sami po sebi govorijo o ljudeh, ki jih pišejo. Sama naj bi obžalovala, da se je ta tema prenesla na evropsko prizorišče. V svojo obrambo pa je še povedala naslednje: “Vemo, da bomo kmalu predsedovali, zato so oči, toliko bolj uprte v ravnanja Slovenije,” je zatrdila. Novakova je v nadaljevanju navedla, da naj bi bile v nekaterih državah kršene pravice svobode medijev, zato je ta tema vedno znova aktualna tudi v Evropskem parlamentu. “Seveda, ko prihajajo tudi določena sporočila iz Slovenije, ko se ve za določena ravnanja, neke indice, ki so mogoča podobna kaki drugi državi, potem pač postanejo evropske inštitucije na to pozorne,” je zatrdila in ob tem dodala, da še vedno meni, da bi se moglo lastne “težave” reševati doma. “Ni potrebna vojna z mediji, vsi skupaj imamo veliko težje in hujše probleme, ki bi jih morali konstruktivno reševati.” 

Članek v Politicu očitno usmerja vse skupaj
Klemen Grošelj je priznal, da ne gre v bistvu le za vladavino prava in medijsko svobodo, ampak bolj za podporo nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in pa za članek Politica, ki očitno usmerja delo Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Grošelj je namreč uvodoma poudaril, da se je vse skupaj začelo s tvitom podpore Trumpu in republikanski zmagi na zadnjih ameriških volitvah. “To je tisto, kar je pravzaprav pritegnilo medijsko pozornost. Tudi siceršnje tvitanje predsednika vlade je tisto, kar je sprožilo interes, kaj se dogaja v Sloveniji. Tudi poročilo Evropske komisije septembra lani, ki je govorilo in opozarjalo na situacijo pri medijski svobodi,  je bilo tisto, ki je sprožilo prve skrbi okoli Slovenije. Potem pa ob zadnjem članku v Politicu in reakciji predsednika vlade.” Po besedah Grošlja naj bi Janša s svojim odzivom potrdil tisto, kar je pravzaprav Politico pisal v svojem članku. “To je sprožilo plaz, na katerem se ta politika vodi. Tukaj predsednik vlade ne more iskati nekega izgovora v nekih teorijah zarote, v globoki državi itn. To kar se dogaja, je posledica njegove politike, njegovih ravnanj.” 

Foto: Printscreen

Iz tega kar je Grošelj zatrdil, je mogoče sklepati, da so se v Evropski uniji očitno odločili, da članek v Politicu vzamejo za svetega. Pri tem jim očitno ni mar, da je slika, ki jo je Lili Bayer naslikala o stanju medijske svobode v Sloveniji, popolnoma napačna. Žalostno je tudi, da se je pri pisanju članka naslonila na izjavo le nekega dela ljudi, katerih imen pa sploh ni navedla. Kljub temu, da ji je nasprotna stran (vladna stran) podala odgovor na podana vprašanja, jih ni niti omenila, kar je še toliko hujše. Očitno pa nekakšen prosti spis, kjer je že vnaprej znana rdeča nit članka, po novem zadostuje kot podlaga za blatenje vodstva neke države.

Na to, da evropskim birokratom sploh ni povsem jasno zakaj v resnici gre, je v petek jasno in glasno opozorila evropska poslanka Romana Tomc. Glede petkovega pogovora, kjer so poslanci Evropskega parlamenta člani skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je namreč Tomčeva poudarila, da je bilo videti, da so ti postavljali vprašanja s plonk listka (slovenskega izvora), ki pa jih tudi sami niso prav dobro razumeli. “Njihova nevednost je šla celo tako daleč, da so vlado obtožili, da uporablja javne medije za svojo propagando.”

Tomčeva je prav tako razkrila, da evropski levi politični pol aktivno napada desne vlade, po celotni Evropi. “S pomočjo povezav na evropskem parketu jim je uspelo notranjepolitično razpravo preseliti na evropsko raven.” Glede na odzive s strani Novakove in Grošlja je mogoče sklepati, da jima je tovrstno dogajanje povsem povšeči, saj bi verjetno v nasprotnem primeru pojasnila evropskih kolegom, da imamo pri nas resnično specifično medijsko krajino, kjer v veliki večini prevladujejo mediji, ki so blizu levemu političnemu polu. Ravno iz tega razloga je nemogoče govoriti o tem, da se pri nas dogaja nekakšno ustrahovanje medijev. To, da pa nekdo zatrdi, da v 21. stoletju ni dovoljeno nekomu reči, da navaja lažne podatke, je nedvomno korak nazaj in daleč od načel demokratičnosti. Resnično žalostno, da v studiu nacionalke, ki jo financirajo vsa slovenska gospodinjstva, ni prišlo do bolj raznovrstne debate. Ta bi namreč ponudila bolj celostno sliko okrog sage v povezavi s svobodo medijev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine