4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Nov udarec za družbeno-politične delavce: s spremembo statuta RTV Slovenija odslej dve uredništvi informativnega programa

Piše: L. K. F.

Nadzorni svet RTV Slovenije je danes potrdil spremembe Statuta javnega zavoda RTV Slovenija. Osrednja sprememba se nanaša na razdružitev Informativnega programa tako, da se bo dosedanja uredniško-producentska enota Informativni program TV Slovenija preoblikovala v dve uredniško-producentski enoti: v uredniško-producentsko enoto Informativnega programa prvega programa TV  Slovenija ter uredniško-producentsko enoto informativnega drugega programa TV Slovenija. Nasprotniki imajo politične očitke.

Kot je znano, je Programski svet RTV Slovenija soglasje k spremembam statuta podal na drugi izredni seji sveta dne 9. maja.

Kakor je obrazloženo v predlogu spremembe statuta, predlog delitve izhaja predvsem iz pomena Informativnega programa na TV Slovenija. Zakon o RTV Slovenija informativni program in njegove vsebine opredeljuje kot ključne pri uresničevanju javnega poslanstva zavoda.

»Zato je prav, da programu omogočimo tudi ustrezno umestitev oziroma položaj, torej prav z vzpostavitvijo dodatnega odgovornega uredništva. Ob tem ni odveč dodati, da vzpostavitev dodatnega odgovornega uredništva informativnega programa za seboj potegne tudi večjo odgovornost tako zaposlenih kot tudi vodstva tega programa pri pripravi programskih vsebin. Vzpostavitev dodatnega odgovornega uredništva informativnega programa je nujna tudi zaradi lažje kadrovske ter programske obvladljivosti, saj je zdajšnja ureditev zaradi številčnosti kadrov, kakor tudi zaradi ur ustvarjenega programa praktično neobvladljiva,« je vodstvo RTVS zapisalo v predlogu sprememb.

Ob pregledu števila zaposlenih po odgovornih uredništvih na RTV Slovenija je na prvem mestu prav odgovorno uredništvo Informativnega programa TV Slovenija (139 zaposlenih). Odgovorno uredništvo z največjim številom zaposlenih ima tudi daleč največji obseg ustvarjenega programa na TV Slovenija, njegov pomen in doseg pa sta gotovo ključni za javni zavod RTV Slovenija. Za primerjavo: uredništvo Programa Plus, ki je kar 10-krat manjše po številu zaposlenih, je do lani prav tako vodil odgovorni urednik. »Ob tem seveda ne moremo spregledati pomena in dosega Informativnega programa v primerjavi s Programom Plus, kakor posledično lažje obvladljivosti vsebin, v kolikor je oddaj in število zaposlenih manjše,« dodajajo snovalci sprememb statuta.

Med odgovornimi uredništvi na TV Slovenija največ ur programa (2700) ustvari Informativni program. Primerjava kaže, da Informativni program ustvari tudi do petkrat več kot najmanjša odgovorna uredništva na Televiziji Slovenija (razvedrilni program – 479 ur in program Plus – 600 ur). »Pri tem znova izpostavljamo pomen informativnega programa za javni zavod, saj se ob tolikšni količini ustvarjenega programa seveda upravičeno zastavlja vprašanje, ali lahko tako velik obseg omogoča kvalitetno kontrolo in nadzor nad vsemi vsebinami Informativnega programa, za katere je vsakokratni odgovorni urednik na podlagi zakona odgovoren. Zakon o RTV Slovenija je namreč jasen, odgovorni urednik je odgovoren tako programsko, produkcijsko, kadrovsko in finančno za predvajanje vseh vsebin v posameznem programu. Naj ob tem spomnimo, da se z veljavnim programsko-produkcijskim načrtom uvaja tudi nove oddaje, med drugim Panorama, ki zahteva še dodatni angažma odgovornega urednika Informativnega programa,« so še jasni v vodstvu.

Direktor RTVS Andrej Grah Whatmough sklene: »Prepričani smo, da bodo statutarne spremembe vodile k učinkovitejšemu delovnemu procesu in boljšim pogojem za ustvarjanje kakovostnih programskih vsebin. Prizadevali si bomo, da bomo spremembe ustrezno predstavili zaposlenim in jih uvedli postopoma.«

Nasprotniki imajo očitke, češ da bosta 1. in  2. informativni program politično opredeljena oziroma da bodo desno usmerjeni novinarji in uredniki »ugrabili« 2. program zase.

Kakor spremembo komentira novinar in svetovalec na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič, je ta predlog sicer plod slovenskih razmer, kjer je ideološka usmerjenost novinarjev RTV povečini izrazito leva, za uravnoteženje pa potrebujemo tudi poglede iz druge (konservativne) strani.

»A na drugi strani imamo že leta 2000 sprejet Pravilnik o poklicnih standardih novinarjev RTV, ki jasno pravi, da mora RTV Slovenija, da bi dosegla uravnoteženost in nepristranskost, zagotoviti najširši možen obseg izražanja različnih stališč in mnenj. Programi RTV Slovenija morajo biti politično nevtralni, kar pomeni, da novinarji in uredniki ne smejo dajati prednosti določenim političnim in ideološkim stališčem,« še pojasnjuje Iršič. In dodaja: »Morda bi bilo bolje najprej obstoječe novinarje informativnega programa zbrati na sestanku in jim nekoliko bolje razložiti, kaj politična nevtralnost v praksi pomeni (npr. osnovni postulat, da se zagotovita vsaj dve različni politični mnenji, kar novinarji sistematično kršijo). Ne moremo več govoriti, da pri politični pristranskosti, ki jo vsi opazimo, gre le za anekdotalne dokaze. Da je RTV Slovenija merljivo empirično pristranska, je pokazala tudi raziskava političnega pluralizma spletnih portalov, ki jo je opravila Fakulteta za Medije iz Ljubljane – v tej raziskavi se je portal rtvslo.si odrezal celo slabše kot nekateri zasebni mediji, ki ne skrivajo svoje leve politične afinitete. Moje mnenje je, da se pluralnost in predvsem nevtralnost medija lahko dosežeta z večjo profesionalnostjo in zavezo novinarskim standardom, ne da bi se moralo ustanavljati dodatno uredništvo.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine