7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

V Slovenski Istri bo kmalu redukcija oskrbe s pitno vodo! A Golobova vlada šele stopiclja za Vizjakovim načrtom zajetja v Brkinih, ki so ga levičarji prej popljuvali.

L. K. F., MMC

Po napovedih pristojnih se Istra in Kras približujeta točki, ko bo treba dnevno ustavljati oskrbo z vodo. Območje je danes obiskal minister za okolje Uroš Brežan in se s predstavniki lokalnih skupnosti pogovarjal o prihodnjih možnih vodnih virih.

Rižanski vodovod se pripravlja na uvedbo nekajurnih prekinitev oskrbe s pitne vode. Za zdaj črpajo podtalnico in vodo odkupujejo od sosedov, s Krasa in iz Istre, kjer pa je vodna bilanca tudi vse bolj kritična. Kdaj bodo pipe za nekaj ur suhe, v Rižanskem vodovodu ne morejo napovedati. “Ko se enačba ne bo izšla, in temu se približujemo dnevno, da ne rečem skoraj urno, takrat ne bo več vrnitve,” je za Radio Slovenija poročal direktor Martin Pregelj.S spoštovanjem ukrepov in prepovedi lahko redukcije zamaknejo za kakšen dan. A načrt je pripravljen, pravi vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski. “Voda bo na pipi vsak dan. Za začetek jo bomo omejevali le nekaj ur dnevno in bomo glede na količine in izračune te prekinitve podaljševali,” je dejala. Uporabnike bodo v kratkem tudi z zloženko obvestili, kako v tem času ravnati. Voda po prekinitvi ne bo več varna za pitje in jo bo treba prekuhavati. “Šli bomo iz cone udobja, ki smo jo danes navajeni. Danes pipo odpremo, voda priteče in jo brez kakršnega koli pomisleka popijemo, negujemo bolne, dojenčke, vse rizične skupine. Takrat to ne bo mogoče,” je opozorila Sara Milenkovski. Uporabnike, kot so vrtci, domovi za ostarele in drugi, ki pripravljajo hrano za veliko ljudi, bodo posebno obvestili, naj o tem razmišljajo in se predhodno pripravijo.Vodovodni sistem je razvejan, zapirali ga bodo prvič od leta 1987. “Lahko se zgodi, da nekdo bo vodo imel, sosed malo višje pa ne. Odvisno od tega, kje bomo zaprli in kako je vodovod razvejan,” je pojasnila vodja službe za zdravstveni nadzor. Po prekinitvi pričakujejo tudi več poškodb cevi zaradi hidroloških udarov.

Minister Brežan po Vizjakovih stopinjah?

O aktualnem stanju in večletnih prizadevanjih za pridobitev novega stabilnega vodnega vira za Slovensko Istro so se pristojni s Krasa in Istre danes pogovarjali z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom. Minister  si je med potjo na pogovore v Brkinih ogledal sotočje potokov Suhorica in Padež. Pred dvema letoma je ministrstvo za okolje in prostor presodilo, da bi bila ureditev akumulacijskega jezera na tem mestu najprimernejša rešitev težav za oskrbo Istre in Krasa s pitno vodo.

Ministra Vizjaka zaradi Suhorce in Padeža nabijali, zdaj pa si ližejo rane

Spomnimo, da so tedaj okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki je vendarle sprožil postopke za sprejetje državnega načrta za zajetji Suhorca in Padež v Brkinih, osrednji mediji “nabijali” (najbrž, ker je SDS), češ da je to povsem zmotna rešitev. Proti zajetju so se izrekle tudi lokalne, kraško-brkinske  občine. Še pred tem je bil v polnem teku drugi  načrt –  povezave vodnih sistemov Krasa in Istre, s čimer bi s presežki vode s Krasa lahko oskrbovali Slovensko Istro, ob tem pa še obnovili vodovodno omrežje na Krasu, ki je ponekod zastarelo.

A tako državna kot lokalne politike (razen koprske občine oziroma njenega tedanjega župana Borisa Popoviča) niso premogle dovolj trdne volje in odločnih korakov, morda tudi sposobnosti, predvsem pa politične volje, da bi načrt, sicer zajetno podprt z EU-denarjem, speljale (vodene so bile s strani levih lokalnih politikov). Država pa za ta prepotreben projekt ni bila sposobna pravočasno (dkler so imeli čas črpati EU-denar) sprejeti državnega prostorskega načrta, s katerim bi lahko uredila tako služnosti zemljišč kot ostale postopke (soglasja, presoje vplivov na oklje itd.). Veliko EU-denarja za razne elaborate je tako šlo po zlu, načrti pa še vedno ždijo v predalih. Oskrba s pitno vodo krasa in Istre je tako splavala po vodi.

Kraško-brkinske občine in civilna iniciativa zaustavljale načrt oskrbe obale in Krasa s pitno vodo

V Matavunu se je minister sestal s predstavnikom civilne iniciative Ohranimo Brkine Mariem Benkočem in direktorjem Parka Škocjanske jame Stojanom Ščuko. Civilna iniciativa nasprotuje zajezitvi potokov Suhorca in Padež. V parku se bojijo, da bi se zaradi tega zmanjšal pretok vode skozi jame. Na Kozini se je Brežan srečal z župani občin Komen, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina in Miren-Kostanjevica ter direktorjem Kraškega vodovoda. Več občinskih svetov v omenjenih krajih je sprejelo sklepe proti zajezitvi Suhorice in Padeža. Predstavnik civilne iniciative Ohranimo Brkine Mario Benkoč je povedal, da so ministru predstavili razloge, zaradi katerih menijo, da akumulacija Suhorce in Padeža ni primerna in da to ni rešitev težav z vodooskrbo za celo regijo. Kot rešitev so predlagali povezavo vseh vodovodov, kar ne bi bila rešitev le za Slovensko Istro, ampak tudi za Kras in zaledje ter s tem za celotno notranjsko-primorsko regijo.Brežan še ni mogel odgovoriti na to, ali bo zaradi pomislekov in težav po današnjem obisku dokončno pokopan (Vizjakov) projekt, s katerim bi z zajezitvijo Suhorce in Padeža zagotovili dovolj veliko zalogo pitne vode za Slovensko Istro in Brkine.

Mislim, da moramo najprej dobiti odgovor na to, kaj pomenijo ti postopki z vidika naravne dediščine in voda. To bo tisti ključni trenutek, ko se bomo morali odločiti, kaj in kako naprej s temi postopki. V vsakem primeru pa se mi zdi smiselno že zdaj raziskovati tudi druge možnosti.” Vse dotlej se sicer postopek priprave državnega prostorskega načrta za zajetje Suhorce nadaljuje.

V Kopru bodo medtem ministra sprejeli župani Pirana, Izole, Kopra in Ankarana ter direktor Rižanskega vodovoda. V slovenski Istri v teh dneh veljajo stroge omejitve uporabe pitne vode. Dogovarjanje o dodatnem viru pa traja že več kot 30 let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine