21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Razkrita zloraba položaja Vesela in Erjavca

Piše: Anamarija Novak

»Meni samemu se je čudno zdelo, od kod on ve, kaj je napisano v revizijskem poročilu, ki je bilo še tajno.« S tem je poslanec DeSUS Robert Polnar razkril zlorabo položaja predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela in predsednika DeSUS Karla Erjavca.

Poslanec Robert Polnar je nedavno razkril, da jim je Karl Erjavec ob zahtevi za izstop stranke iz koalicije navedel, da celotna ideja temelji na vložitvi konstruktivne nezaupnice opozicijskih strank in da bo on mandatar. Po Polnarjevih besedah je Erjavec dejal, da svoja pričakovanja gradi samo na eni zadevi. To je revizijsko poročilo računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, kar je podkrepil s tremi tezami.

Pomembna dva datuma

Poslanec Robert Polnar je opozoril, da sta v celotni zgodbi predvsem pomembna dva datuma, in sicer 23. oktober in 7. december lani. 23. oktobra lani so imeli poslanci poslanske skupine DeSUS sestanek s takrat še kandidatom za predsednika stranke Karlom Erjavcem. »Med sestankom smo oblikovali dva sklepa, s katerima smo se soglasno strinjali. Prvi sklep je bil, da stranka ostane v vladni koaliciji, ker je zahtevnost celotnega položaja v državi, tako epidemiološkega, gospodarskega kot socialnega, takšna, da resnično nima nikakršnega smisla menjavati vlade. Drugi sklep na podlagi izkušenj poslancev je bil, da je sodelovanje v obstoječo koalicijo v redu. Predvsem je bila izpostavljena velika kooperativnost predsednika vlade ter ministrov in ministric v tej vladi.«

Zahteve Erjavca

5. decembra, natanko mesec in 10 dni kasneje, je bil Erjavec izvoljen za predsednika stranke. 7. decembra, dva dni kasneje, je prišel na sestanek s poslansko skupino, kjer je v roku ure in pol po opravljeni razpravi zahteval, da DeSUS takoj izstopi iz koalicije. Polnar opozarja, da je šlo za diametralno spremembo stališča izpred štiridesetih dni. »Samo po sebi se je postavilo vprašanje, kaj je vzrok za to. To vprašanje smo seveda izpostavili in Erjavec je dal tudi nedvoumen odgovor. Odgovor je temeljil predvsem na ideji, da bo vložena konstruktivna nezaupnica opozicijskih strank in da bo on kandidat za mandatarja na podlagi te nezaupnice ter da svoja pričakovanja gradi samo na eni zadevi. Ta ena zadeva je revizijsko poročilo računskega sodišča v zvezi s pravilnostjo in smotrnostjo nabav medicinske in zaščitne opreme, ki so potekale marca in aprila leta 2020.«

Polnar razkril Vesela in Erjavca

»Na podlagi te njegove trditve smo bili seveda vsi skupaj nekoliko začudeni, a jo je Erjavec podkrepil s tremi tezami. Meni samemu se je čudno zdelo, od kod on ve, kaj je napisano v revizijskem poročilu, ki je bilo še tajno.« Po Polnarjevih besedah je Erjavec zelo samozavestno dejal, da je prva teza revizijskega poročila popolna kompromitacija ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je hkrati predsednik parlamentarne stranke. »V poročilu naj bi pisalo, da sta bili pravilnost in smotrnost neustrezna. Druga teza je bila, da je kompromitacija ministra, zapisana v revizijskem poročilu računskega sodišča, takšne intenzivnosti, da ga njegovi poslanci v državnem zboru sploh ne bodo mogli več braniti. To pomeni, da obstaja možnost, da bo v poslanski skupini SMC prišlo do preobrata in stranka ne bo več podpirala vlade.« Tretja, najpomembnejša trditev, s katero je Erjavec po besedah Polnarja utemeljeval kandidaturo za mandatarja, pa je bila, da bo poročilo računskega sodišča neposreden povod, da bo najmanj polovica poslank in poslancev stranke SMC prestopila na stran Koalicije ustavnega loka (KUL), zagotovila podpise pod konstruktivno nezaupnico in na ta način zagotovila 46 glasov, zato je njegova izvolitev za mandatarja povsem verjetna. »To, gospe in gospodje, je bilo izgovorjeno 7. decembra.« Polnar navaja, da je Erjavec ob tem še dodal, da bo revizijsko poročilo računskega sodišča javno objavljeno v 10 do 14 dneh.

Potem se je začelo

»Gospe in gospodje, sprva temu nisem pripisoval nikakršnega pomena. Te osebe absolutno ne jemljem resno in sem se na vse izrečeno zgolj prezirljivo nasmehnil.« Potem se je po Polnarjevih besedah začelo. Nekaj dni kasneje je sledilo medijsko napihovanje problema in potem tisto, kar se je zgodilo 17. decembra. »Če sem imel do takrat še nekaj dvomov, pa morda tudi prepričanja, da se je vendarle dogodil več naključij, potem je bilo predstav ali samoprevar konec, ko se je predsednik računskega sodišča javno pokazal v medijih. Ko je jasno dejal, da je temeljni smoter računskega sodišča, da revizijsko poročilo izide in se javno objavi pred novim letom, ker to zahteva poslovna higiena. To je hudičevo podobno tistemu, kar je 7. decembra na sestanku s poslansko skupino govoril takrat še kandidat za mandatarja.«

Namestnik predsednika računskega sodišča Jorg K. Petrovič je razkril, da mu je njegov šef Tomaž Vesel odvzel primer, čeprav ga ne bi smel.
Foto: Daniel Novakovic/STA

Instrument rušenja obstoječe vlade

Nastopi Tomaža Vesela so Polnarja prepričali, da je računsko sodišče prek svojega predsednika vpleteno v aktualne politične boje. »Če sem konkreten, računsko sodišče je instrument rušenja obstoječe vlade.« Polnar je tudi dejal, da imel v dveh letih in pol poslanskega mandata priložnost, da je kot predsednik odbora za finance in kot član komisije za nadzor javnih financ spoznal delo računskega sodišča. »Zame je računsko sodišče v državi izjemno pomembna institucija. Ne samo zato, ker gre za vrhovno revizijsko institucijo, ki skrbi za nadzor državnih računov, proračuna in javne porabe v tej državi, ampak gre za institucijo, ki ima dejansko dva atributa: samostojnost in neodvisnost, ki sta tej instituciji v tej državi omogočeni. Ko člani računskega sodišča oziroma predsednik in njegovi namestniki prisegajo, uporabljajo v prisegi tri pomembne etične kategorije: poštenost, vestnost in nepristranost. Predsednik računskega sodišča, kar se tiče poštenosti, vestnosti in nepristranskosti, mojega zaupanja nima več,« je bil jasen Polnar.

»Kar se tiče računskega sodišča in njegove vloge z revizijskim poročilom o nabavi medicinske in zaščitne opreme so stvari jasne. Računsko sodišče je bilo po volji predsednika instrumentalizirano samo zato, da se je en lažnivi ekshibicionist lahko samoreklamersko uveljavil,« je izpostavil Polnar in ob tem dodal, da je to nekaj, kar je za državo nesprejemljivo.

Ob tem spomnimo na vlogo šefa Uefe Aleksandra Čeferina, s katerim Vesel sodeluje pri nadzoru nogometnih finančnih poslov, za kar poleg plačila za vodenje Računskega sodišča RS od Fife letno prejema še četrt milijona dolarjev bruto dodatka. Ali je KPK odločila, da je to dodatno delo dopustno, še ni povsem jasno, ker dokumentov o tem še niso našli.

Namestniku odvzeli pooblastilo

Še preden pa je poslanec Polnar razkrinkal predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, je njegov namestnik Jorg K. Petrovič razkril, da mu je njegov šef Vesel odvzel primer, čeprav ga ne bi smel. »Minilo je dobrih 24 ur, ko je bilo revizijsko poročilo pri meni,« je dejal Petrovič in poudaril, da revizijskega poročila o nabavi zaščitne in medicinske opreme v času novega koronavirusa ni zadrževal, a mu ga je predsednik Tomaž Vesel kljub temu odvzel in ga dal kolegici Mojci Planinšek. Tako so nedavno na Odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, kjer so razpravljali o Veselovem ravnanju, sprejeli tudi sklep, s katerim so Komisiji za preprečevanje korupcije predlagali, da na podlagi 13. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije uvede postopek zaradi odvzema pooblastil namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu K. Petroviču. Ta je tudi pojasnil potek dogodkov in običajno prakso obravnav revizijskih poročil ter zatrdil, da osnutka poročila ni zadrževal – v rokah ga je imel namreč samo nekaj dni, pritiski nanj pa so se začeli že po 24 urah. »Ko dam soglasje revizijskemu poročilu, prispevam svoj podpis in za tem podpisom tudi stojim,« je poudaril Petrovič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine